Hyppää pääsisältöön

14.5.2024

Kuva
Kolme taideteosta vierekkäin
Entä kun elämä ei sujukaan odotusten mukaisesti ja yllättävät tapahtumat myllertävät arkea? Taidemuseon kesänäyttelyissä taiteilijat tarttuvat nykytaiteen keinoin arjessa kohtaamiimme tunteisiin ja kokemuksiin, vaikeita asioita kaihtamatta.

Näyttelyissä nousevat esiin arkea hallitseva digitaalisuus, pysäyttävät elämänkokemukset, perhe ja omat juuret sekä meitä kaikkia yhdistävät perustarpeet, kuten turvallisuus, kodin suoja ja tarve tulla nähdyksi. Ne tarjoavat myös näkymän nykyhetkeen nuorten taitelijoiden silmin.

Teoksissa kohtaavat tuttu ja vieras, huumori ja tummat sävyt

Kylpyamme, joka ei täyty, keinu, joka sinnikkäästi jatkaa yksinäistä liikettään ja pallopeli, jota ei pysty pelaamaan. Äänekoskelta kotoisin oleva Eetu Huhtala nyrjäyttää taiteessaan arjesta tuttuja esineitä.

Huhtalan yksityisnäyttelyssä moniaistilliset ja mekaaniset veistokset pureutuvat arjen säröihin, hetkiin ja kokemuksiin, jolloin tuntuu, että tutulta ja turvalliselta putoaa pohja tai asiat junnaavat paikallaan ponnisteluista huolimatta. Taiteilija ammentaa omista elämänkokemuksistaan, mutta teosten käsittelemät tunteet ovat meille kaikille tuttuja. Kuten veistosten lähtökohtina olevat arkiset esineet, jotka eivät kuitenkaan toimi odotetulla tavalla, vaan oudosti ja vailla päämäärää.

Galleriassa Anna Ruthin kuratoiman näyttelysarjan toisessa osassa nähdään viisi nykytaiteilijaa, jotka pohtivat nykyhetkeä ja sen digitaalisia vaikutteita. Internetin kuvatulva, kauhuelokuvat ja uutisvirrat yhdistyvät näyttelyssä pintojen, viivojen ja värien riehakkuuteen.

Vinksahtanut arki tarjoaa puuhaa perheille

Taidetila Ilmiössä tutustutaan näyttelyiden teemoihin toiminnallisesti leikin avulla perheille soveltuvassa Vinksahtanut arki -kokonaisuudessa. Sen ovat suunnitelleet Jyväskylän yliopiston taidekasvatuksen ja taidehistorian opiskelijat opintoprojektinaan.


 

Näyttelyt kesällä 2024

17.5.–8.9.2024
Eetu Huhtala – Divided Into Two Equal Parts

Galleria 17.5.–8.9.2024
Nykyisyys – In the Current
Cécile Bicler, Samuel Lehikoinen, Anna Ting Möller, Johanna Pöykkö, Vidha Saumya. Kuraattori Anna Ruth.

Taidetila Ilmiö 17.5.2024–19.5.2025
Vinksahtanut arki

 

Taidemuseo on avoinna ti–su klo 11–18. Poikkeavat aukioloajat löydät täältä.
Pääsymaksut: Aikuiset 8 €, eläkeläiset ja työttömät 6 €, opiskelijat 4 €
Vapaa pääsy alle 24-vuotiaille. Museokortilla vapaa pääsy.