Hyppää pääsisältöön

13.5.2024

Kuva
ANDREW REYNOLDS FS FLIP. Kuva Arto Saari. Älä käytä kuvaa ilman lupaa. Kuva Arto Saari
Arto Saari on yksi 2000-luvun alun tunnetuimmista skeittiammattilaisista. Jätettyään ammattilaisrullalautailun Arto Saari on syventynyt valokuvaukseen. Concrete Currents -näyttely avaa henkilökohtaisen näkymän alakulttuuriin nimeltä rullalautailu.

Arto Saari aloitti rullalautailun 1990-luvun alussa Alvar Aallon Seinäjoen keskustaan suunnittelemien rakennusten katveessa. Täytettyään kuusitoista hän muutti Los Angelesiin Yhdysvaltoihin tavoitellakseen uraa ammattiskeittaajana ja nousi 2000-luvun alussa yhdeksi urheilulajin tunnetuimmista ammattilaisista. Thrasher Magazine valitsi Saaren vuoden rullalautailijaksi vuonna 2001. Kunniamaininta on maailmanlaajuisesti suurimpia palkintoja, jonka rullalautailijana voi saavuttaa.

 ”Nykyaikaisen rullalautailun syntyyn on vaikuttanut kaksi keskeistä tekijää. Kaikki lähti lainelautailusta, mutta toinen – vähemmän tunnettu vaikutin on ollut Alvar Aallon suunnittelema Villa Mairean vapaamuotoinen uima-allas, jonka pohjakuva muistuttaa munuaista. Sen vaikutuksesta Yhdysvaltain Kalifornian osavaltio lukuisine uima-altaineen muodostui myöhemmin rullalautailun Mekaksi. Villa Mairean allas rakennettiin vuonna 1938 ja kahdeksan vuoden kuluttua ensimmäiset munuaisenmuotoiset uima-altaat valmistuivat Kaliforniaan. Kun merellä ei aina ollut aallokkoa, lainelautailijat alkoivat etsiä tyhjiä altaita rullalautaillakseen niissä, koska altaan kaarevat reunat muistuttivat aaltoa.”

Arto Saari

Jätettyään ammattilaisskeittauksen Arto Saari on syventynyt valokuvaukseen. Hänen ainutlaatuinen kykynsä vangita kuviinsa raakaa tunnetta ja energiaa on saavuttanut nopeasti tunnustusta. Arto ei keskity kuvaamaan vain rullalautailua vaan myös katukulttuuria, musiikkia ja elämän inhimillisyyttä. Hänen kuvistaan välittyy tuntemus vapaudesta, kapinallisuudesta ja kauneudesta, jota hän löytää yllättävistäkin paikoista.

Valokuvaamiseen Arton ajoi polte lajia kohtaan. Skeittikulttuurille tyypillistä on, että temppuja on aina valokuvattu ja taltioitu, joten siirtymä kameran taakse tuli Artolle luonnostaan. Aluksi kamera kulki matkassa mukana ja Arto kuvasi omilla skeittireissuillaan skeittareiden lisäksi ympäristöä ja katukulttuuria, mutta myöhemmin valokuvaus nousi etusijalle ja vei mukanaan. Varsinaisesti uravalinnan kannalta Arto ei ole koskaan ajatellut skeittaamista tai valokuvaamista, vaan intohimo lajiin vei mennessään.

”On ollut mahtavaa havaita, kuinka Alvar Aallon muotoilu on murtanut raja-aitoja ja luonut uuden elävän organismin. En tiedä mitkä Alvarin tavoitteet olivat, kun hän suunnitteli Villa Mairean altaan, mutta lopulta siitä syntyi paljon enemmän kuin vain pelkkä uima-allas”, Arto Saari

Arto Saari asuu Oahun saarella Hawaijilla, missä hän kerää jatkuvasti kokemusta ja parempaa ymmärrystä rullalautailun synnyttäneestä urheilulajista – surfauksesta.

Concrete Currents -näyttelyn tuottaa Keski-Suomen museo.

Näyttely on osa Aalto2-museokeskuksessa 18.5. avattavaa The Pool – pool-skeittauksen lähtökohtia neljän näyttelyn näyttelykokonaisuutta. The Pool -kokonaisuus yhdistää Alvar Aallon arkkitehtuuriperinnön, kansainvälisen rullalautailukulttuurin sekä rap- ja hiphop -kulttuurin. 

Arton Saaren näyttelykuvat on tulostettu kotimaiselle Koskisen toimittamalle koivuvanerille.


Lisätietoja näyttelystä
Ilja Koivisto
Keski-Suomen museo, intendentti, näyttelyt 
050 311 8879
[email protected]