Hyppää pääsisältöön

8.5.2024

Kuva
Metsää. Puussa roikkuu narulla sidottu oksista koottu teos.
Tulevana kesänä Haukanniemen luontopolun varrelta löytyy taiteilija Juhana Raistakan ympäristötaideteos Suuaukko. Teos on Haukanniemessä kesän ajan toukokuusta lähtien.

Raistakka haluaa korostaa ympäristötaideteoksellaan luonnon kauneutta

Raistakan teos sijoittuu Haukanniemen esteettömän luontopolun varteen kohtaan, jossa peltoaukean jälkeen alkaa tummanpuhuva kuusikko. Teos löytyy, kun kohdistaa katseensa puiden oksille. Teos koostuu oksiin ripustetuista kotaa symboloivista osasista. Raistakka haluaa lahjoittamallaan teoksella innostaa kaupunkilaisia käymään luonnossa ja arvostamaan sen kauneutta. Teos on Raistakan ideoima ja toteuttama, ja kaupunki on myöntänyt sille luvan.

Raistakan visuaalisessa taiteessa kota toimii tietynlaisena pahaa pois karkottavana ja suojaa antavana merkkinä metsissä kulkijoille. Haukanniemestä teokselle valittu sijainti on jo omanlaisensa suuaukko: tummanpuhuva ja varjoisa kuusikko laajan, valoisan peltomaiseman ja kirkkaan, vehreän koivulehdon välissä. Raistakalle alue itsessään on jo taidetta, mutta teoksen tarkoitus on korostaa tätä siirtymää ja samalla houkutella ihmisiä ihastelemaan luonnon kauneutta.

Suuaukko on osa Juhana Raistakan Silmät Auki -installaatiosarjaa

Posiolaissyntyinen Juhana Raistakka haluaa todistaa sekä itselleen että muille, kuinka taidetta voi syntyä kenen tahansa käsistä, missä vain olosuhteissa ja mistä vain materiaaleista - vaikka sitten kepeistä ja risuista. Raistakka vietti lapsuutensa posiolaisessa metsässä ja oppi jo varhain, että puiden juurilla, latvoissa ja kaikkialla sillä välillä on paljon luonnon itsensä luomaa taidetta kaikille ihmeteltäväksi. Tästä sai alkunsa installaatiosarja "Silmät Auki", jota hän on pikkuhiljaa kasannut Laajavuoren metsissä.

Teossarjan tarkoitus olisi saada ihmiset kiinnittämään huomion luonnossa liikkuessaan muuallekin kuin kulkemaansa polkuun: pysähtymään ja etsimään luonnosta niitä asioita, jotka silmään pistävät tai sitä miellyttävät. Haukanniemeen kesän ajaksi luotava teoskokonaisuus Suuaukko on suoraan johdannainen Silmät Auki -projektista, mutta painottaa enemmän Raistakan käyttämän kotasymbolin merkitystä.

Tutustu Juhana Raistakan töihin ja musiikkiin:

TikTok/kotakosmos
Instagram/kotakosmos
Youtube/kotakosmos
 

Lisätiedot

ympäristönsuojelusuunnittelija Katriina Nieminen
p. 050 300 3952
katriina.nieminen[at]jyvaskyla.fi

Kaupunginosa: