Hyppää pääsisältöön

7.5.2024

Kuva
Lintu menossa sisälle linnunpönttöön. Kuva Jyväskylän kaupunki
Haapaniemen päiväkotikoulun 1.-2. -luokkien oppilaat viettävät torstaina 23.5.2024 hieman erilaista koulupäivää. Päivän oppitunnit hoituvat maailmanlaajuisen ulkoluokkapäivän tavoitteiden mukaisesti ulkona leikkien ja oppien.

Ulkoluokkapäivän yhtenä tavoitteena on saada lapset pois ruutujen ääreltä. Haapaniemen päiväkotikoulun sijainti luonnon keskellä ja Päijänteen läheisyydessä tarjoaa helpon mahdollisuuden vaihtaa oppitunnit ruutujen äärestä ulos luontoon, mihin aikaan vuodesta tahansa ja säällä kuin säällä. Lähiluontoon lähdetäänkin tutkimaan, oppimaan ja oivaltamaan muulloinkin, kuin vain ulkoluokkapäivänä.

-Oikeastaan kaikkia oppiaineita on mahdollista pitää ulkona. Keväällä lähiluontoa hyödynnetään muun muassa tutkimalla luontoa, tutustumalla kasvilajeihin, lukemalla luonnossa ja tekemällä ulkomatikkaa. Syksyllä jatkuu kasvilajeihin tutustuminen ja talvella tutkitaan sekä tunnistetaan eläinten jälkiä, luettelee luokanopettaja Vivi Sippala Haapaniemen päiväkotikoulusta.  

Perusopetuksen opetussuunnitelma kannustaa siirtämään osan opetuksesta luokkahuoneen ulkopuolella oleviin oppimisympäristöihin. Oppiminen ulkona luonnossa tukee myös opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentamisen –osa-alueen tavoitteita. Ensimmäisen ja toisen luokan oppilaiden tavoitteena on oppia kestävää elämäntapaa yhdessä toimien, havainnoida lähiyhteisön kulttuurista monimuotoisuutta sekä vahvistaa luonnossa liikkumista ja luontosuhdetta.   

Päiväkodin puolella toimii liikuntaan ja luontotoimintaan erikoistunut LiLu-eskari, jossa ulkoilu ja ulkona oppiminen ovat arkipäivää.   

-Meidän oppilaat ovat siirtyneet Lilu-eskarista koulun puolelle. Näin ollen ulkotunnit tai ulkoluokkapäivät eivät sinällään herätä oppilaissa ihmetystä, koska ovat siihen jo eskarissa oppineet. Toki ulos lähdetään aina innolla!, naurahtaa Sippala. 

Yhdessä siivotaan ympäristöä ja tunnistetaan lintuja Muuttolintujen kevät -kampanjassa

Haapaniemen päiväkotikoulun luonto- ja ympäristökasvatuksessa hyödynnetään myös yhteisiä tapahtumia ja kampanjoita. Haapaniemen päiväkotikoulu osallistuukin muiden Jyväskylän koulujen tavoin tiistaina 7.5. perinteiseen ympäristönsiivouspäivään.  

-Kiinnitämme lasten kanssa huomiota ympäristön siisteyteen ympäri vuoden. Oppilaat tuovat metsästä spontaanisti sinne kuulumattomia asioita tai saattavat välituntipuuhana keräillä koulun pihalta roskia, kertoo Sippala. 

Myös Jyväskylän yliopiston Muuttolintujen kevät -kampanja on tarjonnut oppilaille mukavaa kevään edistymisen seurantaa. Läheinen Iso Haapasaari tarjoaa monipuolisen oppimisympäristön ulkona oppimiselle. Muuttolintujen kevät -kampanjaan avatun kännykkäsovelluksen avulla harvinaisemmatkin linnut voidaan helposti tunnistaa niiden laulun perusteella.  

-Iso Haapasaari on yksi kampanjan tallennuspisteistä ja aioimme tallentaa oppilaiden kanssa lintujen laulua tutkijoiden käyttöön, sanoo Sippala.  
 
Muuttolintujen kevät -sovellus on Jyväskylän yliopiston kehittämä ja tänä vuonna sen avulla luodaan pistelaskentaverkostoa yhdessä Helsingin kaupungin ja Metsähallituksen kansallispuistojen kanssa. 

Ulkoluokkapäivän toteutuksia voi seurata sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #Ulkoluokkapäivä, #ulkoopet ja #Outdoorclassroomday.  

Lisätietoja  
luokanopettaja, koulunjohtaja Vivi Sippala, Haapaniemen päiväkotikoulu, puh. 040 037 7216 
Muuttolintujen kevät -kampanja: Tallenna linnunlaulua suositulla sovelluksella ja auta tiedettä – Jyväskylässä sata pistelaskentapaikkaa eri puolilla kaupunkia | Jyväskylä.fi (jyvaskyla.fi) 
 

Resurssiviisaus on yksi Jyväskylän kaupunkistrategian neljästä kärjestä. Resurssiviisauden eli kestävän arjen tekojen edistämisellä halutaan pitää yhdessä huolta jyväskyläläisten ympäristöstä ja hyvinvoinnista. Huomiota kiinnitetään erityisesti kulutuksen vähentämiseen ja kierrättämisen lisäämiseen. Eri-ikäisten jyväskyläläisten arjessa resurssiviisauden edistämisen toimenpiteet näkyvät hyvin eri tavoin. 

Kaupunginosa: