Hyppää pääsisältöön

2.5.2024

Kuva
Tanhukaaren värikkäät kytköstalot. Kuva Touho Häkkinen
Rakennus- ja ympäristölautakunta käsittelee tiistain 7.5. kokouksessaan muun muassa uudistuvan rakennusjärjestyksen osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville asettamista.

Rakennusjärjestys uudistuu

Uusi rakentamislaki tulee voimaan 1.1.2025 alkaen, joten rakennusjärjestys päivitetään vastaamaan uuden lain vaatimuksia. Keskeinen lain tuoma muutos on se, että rakentamislaki korvaa aiemmat lupamuodot. Jatkossa entistä harvempi rakennushanke tarvitsee lupaa.

Rakennusjärjestyksessä kaupunki voi antaa määräyksiä, jotka liittyvät paikallisiin olosuhteisiin. Siinä siis kerrotaan, miten kaupungin alueella saa rakentaa. Määräykset voivat koskea muun muassa rakennuspaikkaa, rakennuksen kokoa ja sijoittamista sekä rakentamistapaa ja rakennuksen sijoittamista ympäristöön. Tavoitteena on, että uusi rakennusjärjestys valmistuu kesään 2025 mennessä.
 

Rakennusjärjestyksen päivitys etenee vaiheittain

Rakennus- ja ympäristölautakunnan käsittelyssä on rakennusjärjestyksen uudistamisen osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS). Päätösehdotuksena on, että OAS asetetaan julkisesti nähtäville 14.–31.5., jotta kuntalaisilla ja muille sidosryhmillä on mahdollisuus saada tietoa uudistamiseen liittyvästä päätöksenteko- ja vuorovaikutusmenettelystä. OASista on mahdollista esittää mielipide sen nähtävilläoloaikana.

Tavoitteena on edetä luonnosvaiheeseen syksyllä 2024, ehdotusvaiheeseen viimeistään alkuvuodesta 2025 ja hyväksymiseen kesään 2025 mennessä. Päätöksen rakennusjärjestyksen hyväksymisestä tekee kaupunginvaltuusto.

Lue lisää verkkosivuilta

Kokouksen esityslista on luettavissa verkosta

Kokouksen esityslista liitteineen on luettavissa verkosta lautakunnan sivuilta. 

Esityslistamateriaalit ovat pdf-tiedostomuodossa.

Lisätiedot


Johtava rakennustarkastaja Mikko Holmberg
p. 050 330 6815
mikko.holmberg[at]jyvaskyla.fi

Oikeudellinen asiantuntija Ulla Nissinen
p. 050 377 6017
ulla.nissinen[at]jyvaskyla.fi