Hyppää pääsisältöön

30.4.2024

Kuva
Samuel Garcia työpöydän ääressä
Mitä tapahtuu, kun vaihto-oppilaalle jää kytemään kipinä paluusta Suomeen? Maahan, joka on kuuluisa korkeasta koulutuksesta, luonnonläheisyydestä ja metallimusiikista. Tämä on Samuelin tarina.

Oli kesä 2020. Ranskalainen Samuel Garcia tuli syyslukukaudeksi vaihto-opintoihin Jyväskylän ammattikorkeakouluun.  Asiat olivat loksahtaneet paikoilleen: Ranskalaisella yliopistolla oli suhteita moniin eurooppalaisiin oppilaitoksiin, myös suomalaisiin, ja Suomessa JAMKilla oli Samuelin uratoiveiden mukainen opinto-ohjelma. Samuel halusi nauttia opiskelusta maassa, joka on kuuluisa kolmesta asiasta: korkeasta koulutuksesta, luonnonläheisyydestä ja metallimusiikista.  

- Olin onnekas saadessani ensimmäisen kokemukseni Suomesta vaihto-opiskelijana. Sain nauttia täysin palkein koko lukukaudesta täällä. Opiskelijajärjestöillä oli tarjolla runsaasti tapahtumia, joten pääsin tutustumaan hyvin maahan, ihmisiin ja kulttuuriin. Tämä auttoi paljon myöhemmin päätöksessäni muuttaa Jyväskylään.

Tuon syyslukukauden aikana tapahtui muutakin tärkeää: Samuel tutustui uusiin ihmisiin ja tapasi suomalaisen tyttöystävänsä.

Croissanteista ruisleipään

Valmistuttuaan koneinsinööriksi Ranskasta Samuel oli vapaa menemään minne halusi. Kipinä oli syttynyt, liekki jo roihusi. Niinpä hän palasi Suomeen aloittaakseen työuransa - ja elämän rakastettunsa kanssa. Ranskalaisia croissanteja hän ei jättänyt, vaikka tutustui uusiin suomalaisiin herkkuihin. Elämä alkoi rokata uudella tavalla.  

Äskettäin valmistuneena ja juuri Suomeen saapuneena Samuel etsi puolen vuoden ajan hänelle sopivaa työtä. Kotoutumisprosessiin apua tuli Osaamiskeskuksen työntekijältä, joka auttoi häntä hakemaan maahanmuuttajille tarkoitetuille ilmaisille suomen kielen kursseille. Uraohjaajan kanssa he tarkastelivat työmahdollisuuksia koko Suomessa, perehtyivät suomalaisiin rekrytointiprosesseihin sekä etsivät sosiaalisia tapahtumia verkoston rakentamiseksi.

Skuutteja korjaamassa

Etsiminen tuotti tulosta. Samuel löysi vihdoin työpaikan. Hän aloitti työt mekaanikkona TIER Mobilityssä.  

- Tein huoltotöitä TIERissä kesäisin vuokrattavissa oleville sähköpotkulaudoille ja pyörille. Tyttöystäväni pari ystävää työskenteli jo siellä ja suositteli profiiliani esimiehelleen. Kun tarjolla oli koneinsinööri, jolla oli myös käytännön kokemusta, minut palkattiin yritykseen kausityöntekijäksi. Työskentelin osa-aikasopimuksella. Samalla opiskelin suomen kieltä Jyvälän Setlementissä ja pääsin kesäkauden päätyttyä vakituiseen työsuhteeseen TIER:iin.

Maahanmuuttajien suomen kielen kurssien tavoitteena on, että opiskelijat onnistuvat löytämään työpaikan Suomesta. Samuelin koulutuksen aikana oli useita harjoitteluja ja myös rekrytointimessu. Messuilla Samuel tapasi nykyisen työnantajansa. Asiat nytkähtivät taas eteenpäin: Hänet palkattiin kehitysinsinöörin harjoittelijaksi viideksi viikoksi Valmetille.  

Kun Samuel oli suorittanut vuoden kestäneen integraatiosuomen kurssinsa, hän jätti mekaanikon tehtävät TIERillä. Valmet palkkasi hänet uudelleen tuotekehitysinsinööriksi kuudeksi kuukaudeksi.  

Ja vähän muita komponentteja

Nykyisin pääinsinöörinä toimiva 26-vuotias Samuel on vastuussa Valmetin asiakkailleen myymien paperikoneiden vedenpoistokalusteista. Hän varmistaa, että kaikilla näiden komponenttien parissa työskentelevillä on hyvän suunnittelutyön suorittamiseen kaikki tarvittava. Työ on paljon kommunikointia eri tiimien ja alihankkijoiden kanssa ympäri maailmaa, ja englannin puhuminen on ehdottomasti pakollinen taito. Näiden tehtävien lisäksi Samuel tekee suunnittelutyötä tuotetutkimus- ja tuotekehitystiimin projekteissa, pääosin 3D-malleja, valmistuspiirustuksia ja materiaaliluetteloita.

- Parasta työssäni on se, että se on uratoiveeni ja opintojeni mukainen. Toisaalta olen vastuussa yhdestä asiakasprojektin osasta, toisaalta taas voin suunnitella laitteistojen prototyyppejä. Teen työtä, mistä pidän ja olen kiitollinen esimiehilleni, että he antoivat minulle tämän mahdollisuuden.

Suomen kielen oppiminen jatkuu. Spring House Oy:n järjestämä suomen kielen kurssi opetti Samuelille paljon, mutta hän kertoo jatkavansa opiskelua kansalaisopiston iltakurssien kautta ja keskustelevansa suomeksi ystäviensä ja työkavereittensa kanssa. Päällimmäinen fiilis Suomeen kotoutumisessa Samuelilla on kiitollisuus:

- Olen yllättynyt siitä avun määrästä, jonka sain muuttaessani tänne, se helpotti kotoutumistani tähän maahan. Tyttöystäväni perheineen otti minut avosylin vastaan, josta olen heille erityisen kiitollinen. Osaamiskeskus neuvoi hyvin, Spring House opetti kieltä, yritykset antoivat mahdollisuuden ja tässä olen tänään. Vielä kerran, kiitos heille!

Samuel rohkaisee muita maahanmuuttajia

- Harkitse vakavasti suomen kielen oppimista! Älä pelkää pyytää apua. Tajusin täällä, että ihmiset ovat hyväntahtoisia ja halukkaita auttamaan. Luulen, että Euroopan Unionin suhteet auttoivat minua paljon maahanmuuttoprosessissa, mutta on monia vaihtoehtoja, jotka voivat viedä lähemmäksi työmahdollisuutta. Saat sitten apua tai et, ole sinnikäs ja itsevarma. Ole aktiivinen, käytä tilaisuutesi ja tartu siihen!