Hyppää pääsisältöön

24.4.2024

Kuva
Havainnekuvassa punainen puurakennus, jonka pihamaalla ihmisiä. Kuva ARCO ARCHITECTURE COMPANY
Jyväskylän kaupungilla oli alkuvuodesta haettavana tontti kehitysvammaisten asumisyksikölle Samulinniitystä. Tontinluovutuskilpailun voittanut moderni, kodinomainen puurakennus mukautuu tulevien asukkaidensa tarpeisiin.

Kuokkalan Samulinniityssä sijaitsevalla kehitysvammaisten asumisyksikön tontilla oli käynnissä tontinluovutuskilpailu 29.1.-1.3.2024. Kilpailun tavoitteena oli löytää ratkaisu, joka soveltuu kehitysvammaisten asumisyksikön toimintaan sekä sopii alueen rakentuvaan ympäristöön. Tontinluovutuskilpailuun olivat oikeutettuja osallistumaan Keski-Suomen hyvinvointialueen vammaisten henkilöiden asumisen tuen palveluiden kilpailutuksessa hyväksytyt palveluntuottajat. Hakemuksia tontinluovutuskilpailuun saatiin kuudelta eri palveluntuottajalta.

Palveluntuottajaksi valittiin Mehiläinen Hoivapalvelut Oy, joka rakennuttaa tilat Hoivatilat Oyj:llä. Valitussa suunnitelmassa on 17-paikkainen ympärivuorokautista palvelua tarjoava koti kehitysvammaisille ja autisteille. Rakennettavassa asumisyksikössä on tilat kahdelle erilliselle ryhmäkodille. Pienempi ryhmäkoti on osoitettu vaativampaan ympärivuorokautiseen asumiseen, isommassa ryhmäkodissa voi asua liikkuvammat ja omatoimisemmat asukkaat.

Asuntojen yhteydessä sijaitsevien kotikeittiöiden ja oleskelu- ja ruokailutilojen mitoitus on kodinomaista. Tilavat ja esteettömät asukashuoneet mahdollistavat apuvälineiden käytön ja ovat asukkaiden tarpeiden mukaan muunneltavissa. Yhteiset tilat puolestaan antavat mahdollisuuksia monenlaiseen yhteiseen toimintaan.

Arkkitehtuuriltaan rakennus edustaa modernia puurakentamista, jossa osittainen kaksikerroksinen ratkaisu tekee rakennuksesta mielenkiintoisen. Harjakatot ja punainen puujulkisivu sekä harkittu rauhallinen aukotus luovat miellyttävän asuinympäristön. U-mallinen rakennuksen sisäpihalle muodostuu kodikas ja turvallinen alue oleskeluun.

Asumisyksikön suunnittelu jatkuu yhteistyössä palveluntuottajan ja rakennuttajan kanssa. Alustavan aikataulun mukaan asumisyksikön rakentaminen käynnistyisi tulevan talven aikana. Toiminnan on tavoitteena käynnistyä Samulinniityn yksikössä syksyllä 2025.

Tutustu tontinluovutuskilpailuun ja sen voittaneeseen ehdotukseen

Lisätiedot: maankäyttöinsinööri Saara Vasama, saara.vasama[at]jyvaskyla.fi, p. 050 563 6096