Hyppää pääsisältöön

23.4.2024

Kuva
Opiskelijoiden teatteriryhmä harjoittelee lavalla ennen esitystä. Kuva Lotta Tuominen
Kuva: Tuottajat Camilla Boman ja Helka Soini ohjeistavat Speksin esiintyjäjoukkoa hetkeä ennen kenraaliharjoituksen alkua.

Monille korkeakouluopiskelijoille vappu merkitsee lukukauden loppua ja kesän alkua. Vappuaattona opiskelijat kerääntyvät pukemaan ylioppilaslakin patsaalle ja kastamaan teekkarit Jyväsjärveen. Vappupäivänä haalarikansan löytää puolestaan piknikiltä Harjulta.
Kuva
Vihreitä ilmapalloja sinistä taivasta vasten. Kuva Kristiina Pentikäinen

Mutta opiskelijavappu ei suinkaan ala 30. huhtikuuta vaan jo viikkoa aiemmin 24.4. klo 20.00, kun Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta soittaa Harjun tornista Vappukuulutuksen. Kyseessä on ylioppilaskunnan ensimmäinen Vappukuulutus, mutta vaikuttaa siltä, että uusi perinne on syntymässä!

Isojen tapahtumien lisäksi erilaiset opiskelijajärjestöt järjestävät vapun alla liudan tapahtumia ympäri kaupunkia. Tässäpä kolme esimerkkiä!

Jyväspeksi

“Omstart saksaksi!”, joku huutaa yleisöstä, ja kieli lavalla vaihtuu kuin lennosta. “Omstart palellen!”, ja yhtäkkiä roolihahmolle jos toisellekin iskee kova vilu. Improvisointi kestää pienen hetken, minkä jälkeen esiintyjät palaavat käsikirjoitetun juonen pariin.

Kyse on speksistä eli teatteriesityksestä, joissa yhdistyvät livemusiikki, tanssi sekä vuorovaikutus yleisön kanssa. Jokainen produktio on speksiläisten oma luomus aina käsikirjoituksesta koreografioihin ja maskeerauksesta markkinointiin.

Jyväskylän yliopistossa toimiva JyväSpeksi on ylpeä poikkitieteellisyydestään, sillä produktioon osallistuu vuosittain yli 90 opiskelijaa eri aloilta. Jokavuotisen produktion lisäksi JyväSpeksi järjestää erilaisia opiskelijatapahtumia ja improvisaatioteatteria.
JyväSpeksin esityskausi ajoittuu joka vuosi huhtikuun paikkeille. Kevään esitystä aletaan suunnitella jo aikaisin edellisenä syksynä, jotta aikaa on myös ryhmäytymiselle ja huolelliselle valmistautumiselle.

Tämän kevään Jyväspeksi kertoo 1600-luvulla eläneen kuningatar Kristiinan nuoruusvuosista. Esityksen ohjaajat Ida Hiillos ja Siiri Nieminen sekä tuottajat Camilla Boman ja Helka Soini lupaavat katsojille show’n, jonka teemat olivat ajankohtaisia 400 vuotta sitten ja ovat ajankohtaisia tänään.

– Produktiossamme on mukana eräs historian opiskelija, joka on hyvin perehtynyt näihin aiheisiin. Valitsimme käsikirjoitukseen historiallisia tapahtumia, jotka saivat ajattelemaan, että oho, näin on oikeasti tapahtunut. Sitten vähän leikittelimme, että mitä niiden asioiden välissä olisi voinut tapahtua, kertoo Boman.

JyväSpeksin esitykset jatkuvat vielä viikolla 16 yliopiston C-rakennuksella. Ensi syksynä yliopisto-opiskelijoilla on puolestaan mahdollisuus lähteä mukaan JyväSpeksin toimintaan!

Tourusoutu

Jyväskylän yliopistolla oli aikoinaan kampus Tourulan kaupunginosassa, jossa opiskelivat viestinnän ja journalistiikan opiskelijat. Opiskelijat ovat sittemmin siirtyneet Seminaarinmäelle, mutta joka vappu he palaavat Tourujoelle ottamaan toisistaan mittaa soututaidoissa.

Tapahtuman takana ovat viestinnän opiskelijoiden ainejärjestö Parku ry ja journalistiikan opiskelijoiden ainejärjestö Lööppi ry. Konsepti on selkeä: joukkue hyppää veneeseen ennaltamäärätyssä paikassa, soutaa Tourulan sillan alle ja koskettaa sillasta roikkuvaa pulloa. Tämän tehtyään joukkueen on vielä soudettava mahdollisimman nopeasti takaisin lähtöpaikkaan.

Tourusoutua ei kuitenkaan välttämättä voita nopein joukkue, vaan tuomaristo huomioi myös hyvän joukkuehengen ja kisa-asujen kekseliäisyyden. Voittajajoukkue saa palkinnoksi sillasta roikkuvan pullon sisällön sekä tietenkin oikeuden kehuskella menestyksellään aina seuraavaan Tourusoutuun saakka.

Parku ry:n puheenjohtaja Hilla Järvisen mukaan Tourusoutu on vakiinnuttanut asemansa vappuperinteenä juuri kummallisuutensa ansiosta. Siitä on tullut tapahtuma, johon myös entiset parkulaiset ja lööppiläiset tahtovat osallistua.

Kummallista on myös se, kuinka joukko korkeakouluopiskelijoita onnistuu hankkimaan joka vuosi riittävästi soutuveneitä tapahtumaansa.
– Lopulta ne aina löytyvät jostain isän serkulta tai naapurilta, Järvinen paljastaa.
Tourusoutua seuraa Touruappro, jossa kierretään Tourulan kuppiloita ja kerätään leimoja appropassiin. Tänä vuonna Tourusoutu ja Touruappro järjestettiin 20. huhtikuuta.

Vappujooga

Jyväskylän ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan opiskelijat totesivat viime vuonna, että pieni rentoutumishetki voisi tehdä monelle hyvää vappuhulinoiden välissä. Niinpä heidän ainejärjestönsä JASTO ry pisti pystyyn vappujoogan, joka saa jatkoa tänä vuonna.

45 minuutin mittaiset joogatuokiot järjestetään Rajakadun kampuksen liikuntasalissa, ja ne ohjaa toimintaterapeuttiopiskelija, jolla on taustaa joogan parissa. JASTO ry:n puheenjohtaja Sanni Karjalainen painottaa, että tapahtumaan ovat tervetulleita kaikentasoiset joogaajat ja kaikkien alojen opiskelijat. Osallistujille on tarjolla paitsi joogamattoja, myös vilttejä joiden alla lämmitellä.

Kukin JAMKin koulutusalajärjestöistä järjestää yhden tapahtuman vappuviikolla, minkä lisäksi ne osallistuvat opiskelijakunnan järjestämille maratonsitseille. Karjalainen suosittelee, että vappukiireiden lomassakin opiskelijat pitäisivät kiinni hyvinvoinnin peruspilareista.
– Pitää muistaa juoda vettä ja syödä hyvin. Piknikit on parasta, ja niitä voi pitää vaikka sisälläkin. Myös kavereiden ja ystävien kanssa hengailu on tärkeää. Ja uni!
JASTO ry:ssä on varauduttu myös siihen, että vapun jälkeen moni opiskelija saattaa kaivata pientä palautumista. Siksi he, Interventio ry ja ammattijärjestö Talentia järjestävät toukokuun 2. päivänä hyvinvointitapahtuman, jossa on ohjelmassa muun muassa venyttelyä ja kynsienlakkausta.
Vappujooga järjestetään 25. huhtikuuta ja sinne voi ostaa lipun Kide.appista.