Hyppää pääsisältöön

19.4.2024

Kuva
A blackbird sits on a tree branch. Kuva Ari Lehtiö
Kvik kvik, tsirp tsirp ja ti-ti-tyy – nyt ei enää tarvitse jäädä arvailujen varaan, mikä lintulaji on kyseessä, sillä kännykkäsovelluksen tekoäly tunnistaa lintulajit! Tekemällä tallenteen voit samalla myös auttaa tiedettä. Jyväskylän kaupungin alueelle on laitettu kevään aikana sata muuttolintujen pistelaskentapaikkaa, joissa kuka tahansa voi tallentaa lintujen laulua ja antaa tallenteensa tutkijoiden käyttöön. Kyseessä on Jyväskylän yliopiston kehittämä Muuttolintujen kevät -sovellus, ja tänä vuonna sen avulla luodaan pistelaskentaverkostoa yhdessä Helsingin kaupungin ja Metsähallituksen kansallispuistojen kanssa.

Jyväskylässä pistelaskentapaikat löytyvät asutuksen lähistöltä
 

Kuva
Kartta, johon on merkitty 113 tallennuspistettä.


Tallennuspisteitä on Jyväskylässä kaikkiaan sata kappaletta. Useimmat kohteista ovat helppokulkuisia, ja monet pisteet löytyvät polkujen varsilta. Esimerkiksi Haukanniemessä sijaitseva luontopolku on esteetön, ja puolet sen pisteistä sopii myös apuvälineiden tai lastenvaunujen kanssa kulkeville. 

– Pisteet on sijoitettu niin, että niihin on helppo kulkea Linkillä, pyörällä tai kävellen, kertoo suunnittelubiologi Matti Häkkilä Jyväskylän kaupungilta. 

Sovellus näyttää pisteet kartalla ja antaa tarkemman ohjeen pistelaskupaikan sijainnista. Sovelluksesta näkee myös omaa sijaintia lähinnä olevien laskentapisteiden etäisyydet. 

Kuva
Muuttolintujen kevät -sovelluksen kännykkänäkymä.

Maastokohteissa on QR-koodeja, joiden avulla pääsee tekemään tallennuksen. Tallenteen ohjepituus on viisi minuuttia. Sovellus tunnistaa lintulajit, joten käyttäjä saa palautteen heti.

QR-koodin avulla pääset tekemään laskentatallenteen. Tarkemmat ohjeet löydät kohteessa olevasta kyltistä.

Kuva
Sovelluksen kännykkänäkymä.

Lähde liikkeelle lähiluontoon ja haasta muitakin mukaan!

Lintujen tunnistus on hyvä kannustin lähteä liikkeelle luontoon.

– Lajien tunnistamisessa voi kokea oppimisen iloa, ja luonnossa liikkuminenhan lievittää tunnetusti stressiä ja lisää hyvinvointia, muistuttaa Häkkilä. 

– Toivomme tietysti, että kaupungin asukkaita tekevät runsain joukoin tallenteita pistelaskentapaikoilla. Lajintunnistus voi myös olla hauska motivaattori lähteä ulos koko perheellä tai kaveriporukassa. Ja miksipä ei vaikka kisailisi kaverin kanssa, kumpi tallentaa lajeja enemmän, vinkkaa Häkkilä. 

Jos jaat lintuhavainnoista tai tallennuksesta kuvia somessa, käytä aihetunnisteena eli hästäkinä sanaparia #muuttolintujenkevät, voit samalla innostaa muitakin liikkeelle!

Sovelluksesta on iloa käyttäjälle ja hyötyä tutkijoille

Muuttolintujen kevät -sovellus on kehitetty viime vuonna, ja se sai heti suuren suosion. Sillä on nyt yli 200 000 käyttäjää ja sillä on tehty jo yli miljoona lintuhavaintoa. Sen idea on yksinkertainen: käyttäjä tallentaa kännykällään linnunlaulua ja sovelluksen tekoäly tunnistaa, mikä laji on kyseessä. Sovelluksen päivitettyyn versioon on tänä keväänä lisätty mahdollisuus tallentaa pistelaskenta-aineistoa tutkijoiden käyttöön. Nämä ääninäytteet tehdään erillisillä pistelaskentapaikoilla, ja näiden tallennusten pitäisi olla hieman pidempiä eli vähintään viiden minuutin mittaisia.

Pistelaskentatallennusten ideana on saada tietoa muun muassa siitä, mihin aikaan mitkäkin muuttolinnut saapuvat Suomeen. Tutkijat pystyvät tekemään tallenteiden avulla lintujen esiintyvyyden ennustemalleja. Mallien avulla kuka tahansa voi aiempaa helpommin suunnata luontoon kiinnostavia lintuja havainnoimaan.

Lisätiedot

suunnittelubiologi Matti Häkkilä
p. 040 860 0994
matti.hakkila[at]jyvaskyla.fi