19.4.2024
Tallenna linnunlaulua suositulla sovelluksella ja auta tiedettä – Jyväskylässä sata pistelaskentapaikkaa eri puolilla kaupunkia
Jyväskylässä pistelaskentapaikat löytyvät asutuksen lähistöltä
Tallennuspisteitä on Jyväskylässä kaikkiaan sata kappaletta. Useimmat kohteista ovat helppokulkuisia, ja monet pisteet löytyvät polkujen varsilta. Esimerkiksi Haukanniemessä sijaitseva luontopolku on esteetön, ja puolet sen pisteistä sopii myös apuvälineiden tai lastenvaunujen kanssa kulkeville.
– Pisteet on sijoitettu niin, että niihin on helppo kulkea Linkillä, pyörällä tai kävellen, kertoo suunnittelubiologi Matti Häkkilä Jyväskylän kaupungilta.
Sovellus näyttää pisteet kartalla ja antaa tarkemman ohjeen pistelaskupaikan sijainnista. Sovelluksesta näkee myös omaa sijaintia lähinnä olevien laskentapisteiden etäisyydet.
Maastokohteissa on QR-koodeja, joiden avulla pääsee tekemään tallennuksen. Tallenteen ohjepituus on viisi minuuttia. Sovellus tunnistaa lintulajit, joten käyttäjä saa palautteen heti.
QR-koodin avulla pääset tekemään laskentatallenteen. Tarkemmat ohjeet löydät kohteessa olevasta kyltistä.
Lähde liikkeelle lähiluontoon ja haasta muitakin mukaan!
Lintujen tunnistus on hyvä kannustin lähteä liikkeelle luontoon.
– Lajien tunnistamisessa voi kokea oppimisen iloa, ja luonnossa liikkuminenhan lievittää tunnetusti stressiä ja lisää hyvinvointia, muistuttaa Häkkilä.
– Toivomme tietysti, että kaupungin asukkaita tekevät runsain joukoin tallenteita pistelaskentapaikoilla. Lajintunnistus voi myös olla hauska motivaattori lähteä ulos koko perheellä tai kaveriporukassa. Ja miksipä ei vaikka kisailisi kaverin kanssa, kumpi tallentaa lajeja enemmän, vinkkaa Häkkilä.
Jos jaat lintuhavainnoista tai tallennuksesta kuvia somessa, käytä aihetunnisteena eli hästäkinä sanaparia #muuttolintujenkevät, voit samalla innostaa muitakin liikkeelle!
Sovelluksesta on iloa käyttäjälle ja hyötyä tutkijoille
Muuttolintujen kevät -sovellus on kehitetty viime vuonna, ja se sai heti suuren suosion. Sillä on nyt yli 200 000 käyttäjää ja sillä on tehty jo yli miljoona lintuhavaintoa. Sen idea on yksinkertainen: käyttäjä tallentaa kännykällään linnunlaulua ja sovelluksen tekoäly tunnistaa, mikä laji on kyseessä. Sovelluksen päivitettyyn versioon on tänä keväänä lisätty mahdollisuus tallentaa pistelaskenta-aineistoa tutkijoiden käyttöön. Nämä ääninäytteet tehdään erillisillä pistelaskentapaikoilla, ja näiden tallennusten pitäisi olla hieman pidempiä eli vähintään viiden minuutin mittaisia.
Pistelaskentatallennusten ideana on saada tietoa muun muassa siitä, mihin aikaan mitkäkin muuttolinnut saapuvat Suomeen. Tutkijat pystyvät tekemään tallenteiden avulla lintujen esiintyvyyden ennustemalleja. Mallien avulla kuka tahansa voi aiempaa helpommin suunnata luontoon kiinnostavia lintuja havainnoimaan.
Lisätiedot
suunnittelubiologi Matti Häkkilä
p. 040 860 0994
matti.hakkila[at]jyvaskyla.fi