Hyppää pääsisältöön

8.4.2024

Kuva
Neljä eskaria istuu sohvalla lukemassa. Kuva Anette Aittanen
Jyväskylässä noin 1200 lasta aloittaa esiopetuksen elokuun 8. päivä. Tulevien eskarilaisten huoltajat saavat sähköisen päätöksen toimintavuoden 2024-2025 esiopetuspaikoista kevään aikana.

Varhaiskasvatuksen palveluverkon muutokset sekä varhaiskasvatus- ja esiopetusikäisten lasten suuri määrä tuovat muutoksia erityisesti esiopetusjärjestelyihin usealla alueella.  

Osoitteeseen Voinmaankatu 18 rakentuvan, uuden Keskustan päiväkotikoulun rakennustyöt käynnistyvät kesällä. Samalla toiminta pihapiirissä olevassa Cygnaeuksen päiväkodissa päättyy. Cygnaeuksen, Mäki-Matin ja Palokunnanmäen päiväkotien vuonna 2019 syntyneet ja esiopetusikäiset lapset siirtyvät Voionmaan koulukiinteistöön elokuun alussa avautuvaan väistöpäiväkotiin tai siirtyvät oman alueen esiopetukseen. Sulkeutuvan Cygnaeuksen päiväkodin 1-4 –vuotiaat sekä keskustan alueelle hakeneet uudet alle 3-vuotiaat lapset sijoittuvat alueen muihin päiväkoteihin. Voionmaan väistöpäiväkodin esiopetusryhmiin ohjautuu lapsia myös Kukkumäen ja Nisulan päiväkodeista.  

Kuokkalassa esiopetusjärjestelyihin muutosta tuo Salmirannan päiväkodin vuokrasopimuksen päättyminen. Tämän johdosta Onnimannin päiväkoti muuttuu esiopetusyksiköksi ja päiväkotiin sijoittuu neljä esiopetuksen ryhmää. Muun muassa Taikalampun ja Väinölän päiväkotien lasten esiopetuspolku jatkuu Onnimannin päiväkodin esiopetuksen ryhmissä.  

Lohikoskella kesällä käynnistyvän uuden Lohikosken päiväkodin rakennustyöt eivät muuta alueen esiopetusjärjestelyjä. Alueen esiopetusryhmä jatkaa vielä toimintavuoden 2024-2025 Lohikosken koululla.  

Jokaisella esiopetusikäisellä on oikeus osallistua 700 tuntia kestävään maksuttomaan esiopetukseen tai muuhun sen tavoitteet saavuttavaan toimintaan oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuonna. Esiopetukseen osallistuminen on velvoittavaa ja vastuu osallistumisesta on huoltajalla. Jyväskylässä esiopetusta järjestetään kunnallisissa ja yksityisissä päiväkodeissa, myös erillisissä esiopetusyksiköissä sekä kouluilla. Sekä kunnallisessa että yksityisessä esiopetuksessa noudatetaan esiopetuksen opetussuunnitelman perusteita ja Jyväskylän paikallista esiopetussuunnitelmaa.

Lisätietoja: 
palvelukoordinaattori Saija Riihinen, Kasvun ja oppimisen palveluohjaus, puh. 014 569 3189 
palvelujohtaja Päivi Koivisto, varhaiskasvatuspalvelut, puh. 040 7479723
 

Asiasanat: