Hyppää pääsisältöön

7.3.2024

Kuva
Retkeilijä katsoo kännykkää. Kuva Tero Takalo-Eskola
Jyväskylän kaupungin alueelle sijoitetaan kevään aikana sata muuttolintujen pistelaskentapaikkaa, joissa kuka tahansa voi tallentaa lintujen laulua ja auttaa samalla tutkimusta. Pistelaskentapaikat löytyvät kätevästi kännykästä Muuttolintujen kevät -sovelluksesta. Kyseessä on Jyväskylän yliopiston kehittämä sovellus, ja tänä vuonna sen avulla luodaan pistelaskentaverkostoa yhdessä Helsingin kaupungin ja Metsähallituksen kanssa.

Lintujen kevätmuuton seuraaminen on entistä helpompaa

Pistelaskentatallennusten ideana on saada tietoa muun muassa siitä, mihin aikaan mitkäkin muuttolinnut saapuvat Suomeen. Tutkijat pystyvät tekemään tallenteiden avulla lintujen esiintyvyyden ennustemalleja. Mallien avulla kuka tahansa voi aiempaa helpommin esimerkiksi suunnata luontoon kiinnostavia lintuja havainnoimaan. 

Sovellus on kehitetty viime vuonna, ja se sai heti suuren suosion: sillä on noin 160 000 käyttäjää ja sillä on tehty jo yli miljoona lintuhavaintoa. Sovelluksen päivitettyyn versioon on nyt lisätty pistelaskentatallennusmahdollisuus, joka avautuu kaikille 9.4.

Jyväskylässä pistelaskentapaikat löytyvät asutuksen lähistöltä

Tallennuspisteitä on Jyväskylässä kaikkiaan sata kappaletta. Ne sijoitetaan maaliskuun aikana eri puolille kaupunkia, ja niihin on helppo kulkea Linkillä, pyörällä tai kävellen. 

Useimmat kohteista ovat helppokulkuisia, ja useimmat pisteet tullaan sijoittamaan polkujen varrelle. Esimerkiksi Haukanniemessä sijaitseva luontopolku on esteetön, joten pääosa pisteistä sopii myös apuvälineiden tai lastenvaunujen kanssa kulkeville.

– Pisteitä on tulossa Haukanniemen lisäksi muun muassa Sippulanniemen luontopolulle sekä Säynätsalon ja Mustalammen lähimetsiin. Opastaulut laitamme paikoilleen huhtikuun alkupuolella, jolloin pistelaskenta käynnistyy, kertoo suunnittelubiologi Matti Häkkilä.

Lajintunnistusta ei vaadita – tekoäly auttaa

Muuttolintujen kevät -sovelluksen käyttäjät voivat osallistua pistelaskentaan 9.4. alkaen. Sovellus näyttää kartalla pistelaskentapaikat. Maastokohteissa on QR-koodeja, joiden avulla pääsee tekemään viiden minuutin tallennuksen. Sovellus tunnistaa lintulajit.

Sovelluksen tekoälymallia on opetettu kansalaisilta saaduilla tiedoilla, ja se tunnistaa kaikki Suomessa pesivät lintulajit. Aiemmin pistelaskenta on vaatinut hyvän pesälinnuston lajintuntemuksen, joten sitä ei ole voinut kuka tahansa tehdä ja aineiston kertyminen on ollut verkkaista.

Pistelaskenta käynnistyy Kansalaistieteen Lähde  -tapahtumassa 9.4.

Jyväskylän yliopisto järjestää 9.4. Kansalaistieteen Lähde -tapahtumaan Seminaarinmäellä yliopiston pääkirjastossa Lähteessä. Aamu alkaa ensimmäisen pistelaskupaikan julkistamisella ja päättyy luontoiltaan. Päivän aikana koululaiset osallistuvat luontopaneeliin ja kaikki asiasta kiinnostuneet lintuaiheiseen seminaariin. Avajaistapahtumasta tiedotetaan lähempänä lisää.

Avajaistapahtumasta lähtien Muuttolintujen kevät -sovelluksesta löytyy välilehti, jonka kautta tallenteita pääsee tekemään. Sovelluksen voi ladata ilmaiseksi Google Playsta ja App Storesta.
 

Lisätietoja

Suunnittelubiologi Matti Häkkilä
matti.hakkila[at]jyvaskyla.fi
p.  040 860 0994

Muuttolintujen kevät Jyväskylässä