Hyppää pääsisältöön

13.2.2024

Kuva
Taidemuseo on mukana taidetestaajissa
Taidetestaajat-hanke tuo taidemuseoon yli 700 8.-luokkalaista ympäri Keski-Suomea. Luokat tulevat bussilasti kerrallaan, joten museossa saattaa hetkittäin olla koolla jopa 50-60 nuorta tiistaista perjantaihin kello 11-13 välisenä aikana. Tutustuminen toteutetaan pienemmissä ryhmissä näyttelyissä ja työpajatiloissa.

Nuoret tekevät yhden taidevierailun omassa maakunnassaan ja yhden valtakunnalliseen kohteeseen. Jokainen nuori saa antaa vierailusta palautetta Taidetestaajat-arviointisovelluksella. Hanke haluaa tuoda taiteen lähelle nuoria ja samalla murtaa käsityksiä nykytaiteesta vaikeana lajina. Jyväskylän taidemuseo on kolmatta kertaa mukana tässä valtakunnallisessa kulttuurikasvatushankkeessa. 

Jyväskylän taidemuseo tarjoaa Taidetestaajille elämyksellisen ja toiminnallisen museokokemuksen, jonka punaisena lankana on kestävä kehitys. Päänäyttelynä on taidegraafikko Annu Vertasen elämäkerrallinen näyttely Huokoinen matriisi, galleriassa taiteilija Anna Ruthin kuratoima viiden taiteilijan näyttely Virrassa – in the Current, jossa ovat mukana Erkki Hirvelä (1937–2020), Sasha Huber, Laura Lilja, Kimmo Ojaniemi tämän vuoden nuori taiteilija Suvi Sysi. Taidetila Ilmiössä on lisäksi Jyväskylän yliopiston kanssa toteutettu eteläafrikkalaisten lasten ja nuorten näyttely Maapallo pelissä työpajakokonaisuuksineen.

Nuorille suunnattu ohjelma vahvistaa taiteen roolia kestävän kehityksen tietoisuuden rakentamisessa ja tarjoaa toivoa mahdollisuudesta vaikuttaa paremman tulevaisuuden puolesta uhkakuvien täyttämässä todellisuudessa. 

Museokäynnillä tutustutaan nykytaiteeseen tutustumalla, miten sitä on yritetty määritellä. Vierailun aikana tutkitaan taideteoksia paitsi esteettisinä kohteina, niiden herättämien ajatusten ja tunteiden kautta, pohditaan myös sitä millä tavalla ne vastaavat kestävän kehityksen tavoitteisiin vai vastaavatko mitenkään. Esimerkiksi ovatko käytetyt materiaalit ekologisia, miten teoksen aihe tai toteutus voisi edistää tasa-arvoa tai tuottaako taiteen tekeminen tai katseleminen terveyttä ja hyvinvointia.  Työpajassa toteutetaan oma tuotos, jonka avulla kestävää kehitystä voidaan edistää. 

Taidetestaajat-toimintamallia koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, ja sen rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska Kulturfonden. Tutustu Taidetestaajiin heidän verkkosivuillaan www.taidetestaajat.fi.

Lisätietoja 
Sirpa Turpeinen, museolehtori
sirpa.turpeinen(at)jyvaskyla.fi 
050 542 0591

Hanna Brotkin
Koordinaattori, Taidetestaajat
050 325 2904 
hanna.brotkin(at)taidetestaajat.fi