Hyppää pääsisältöön

9.2.2024

Kuva
Oppilaat syömässä koulun ruokasalissa / Hanna-Kaisa Hämäläinen. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Lakko kohdistuu Jyväskylässä kaikkiin varhaiskasvatuksen yksiköihin julkisella ja yksityisellä sektorilla sekä kunnallisiin ruokapalveluihin, Jyväskylässä koko Kylän Kattauksen toimintoihin koskien JHL ry:n jäseniä.

Kunta-alalla on ilmoitettu poliittisia työtaisteluja, joilla vastustetaan Suomen hallituksen kaavailemia työelämän muutoksia. Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy ry, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry ovat ilmoittaneet poliittisesta lakosta, joka alkaa tiistaina 13.2.2024 kello 00.01 ja päättyy keskiviikkona 14.2.2024 kello 23.59.  

Lakkopäivinä avoinna on vain osa päiväkodeista 

Kaikkia varhaiskasvatuksen asiakasperheitä pyydetään ilmoittamaan maanantaihin 12.2. kello 12 mennessä, tarvitseeko lapsi varhaiskasvatusta lakkopäivinä.  Lapsen varhaiskasvatuksen tarpeesta ilmoitetaan Edlevo-järjestelmässä tai suoraan lapsen omaan ryhmään.  

Perheille myönnetään asiakasmaksuun hyvitys, jos lapsen hoito järjestetään itse ajalla 13.–14.2. ja poissaolosta on ilmoitettu etukäteen.  

Esiopetusta ei järjestetä ajalla 13.–14.2.2024. Jyväskylässä esiopetusta järjestetään yli lakisääteisen 700 tunnin opetuksen. Näin ollen lakisääteinen esiopetusvelvoite täyttyy. 

Lakkopäivinä varhaiskasvatusta järjestetään vuorohoitopäiväkodeissa Tapiolan (24/7 avoinna olevassa) päiväkodissa, Kukkumäen, Pohjanlammen, Kotimäen, Kangasvuoren, Liinalammin, Luhtisen ja Korpilahden päiväkodeissa.  

Lisäksi alueellisesti avoinna ovat: 
•    Keskusta: Cygnaeuksen, Kortepohjan ja Puistokadun päiväkodit 
•    Kuokkala: Taikalampun, Nenäinniemen ja Väinölän päiväkodit 
•    Eteläinen: Keljonkankaan, Kauramäen, Säynätsalon, Keltinmäen ja Vesangan päiväkodit 
•    Itäinen: Wessmannin, Punapaulan, Halssilan ja Huhtasuon päiväkodit 
•    Pohjoinen: Savulahden, Lohikosken väistöpäiväkoti, Haukkamäen, Puuppolan, Mannilan ja Pappilanvuoren päiväkodit 

Yllä olevien päiväkotien aukioloajat perustuvat huoltajien ennakolta ilmoittamiin hoitoaikavarauksiin. Kiinni olevista päiväkodeista annetaan huoltajille tieto hoitoa tarvitsevan lapsen varapäiväkodista lakkopäivinä.   

Työtaistelun ulkopuolelle on rajattu Siilinmajan ryhmä.  Siilinmajan ryhmä toimii normaalisti. 

Muutoksia myös päiväkotien ja koulujen ruokapalveluun 

Lakko aiheuttaa muutoksia myös kouluruokailuun ja ruokapalveluun päiväkodeissa. Kylän Kattaus ei pysty toteuttamaan ateriapalveluja täysipainotteisesti. Päiväkoteihin pyritään järjestämään leipää, levitettä, juomaa ja hedelmää sekä Piltti-aterioita pienimille lapsille. Huoltajat voivat täydentää eväsruokailua kotoa tuotavilla, huoneenlämmössä säilyvillä tuotteilla.

Lakkopäivinä ei ole myöskään normaalia kouluruokailua eikä välipalavaihtoehtoja. Kouluissa oppilaille on tarjolla leipää ja hedelmiä. Oppilailla on mahdollisuus halutessaan tuoda kouluun eväät. Varautumisesta huolimatta lakkopäivinä ei voida taata erityisruokavalioiden mukaisia aterioita päiväkodeilla ja kouluilla.  

Lakkopäivien vaikutukset Jyväskylän kaupungin palveluihin on luettavissa Jyväskylän kaupungin Työtaistelu-nettisivulta.

Lisätietoja: 
Liikelaitosjohtaja Tuija Sinisalo, Kylän Kattaus, puh. 050 517 1829 
Palvelujohtaja Tarja Ahlqvist, varhaiskasvatuspalvelut, puh. 040 516 7269 
Palvelujohtaja Päivi Koivisto, yhteiset palvelut, puh. 040 747 9723 
Palvelujohtaja Sami Lahti, perusopetuspalvelut, puh. 050 325 8578 
Henkilöstöjohtaja Arja Aroheinä, Jyväskylän kaupunki, puh. 040 7618760