Hyppää pääsisältöön

1.2.2024

Kuva
Harjoitusjäähallin sisäänkäynti. Kuva Hannu Rainamo
Jyväskylän Hippoksella Hipposhallin alakerrassa ja LähiTapiola Areenan päädyssä sijaitsevissa jääurheilun harjoitustiloissa tehtävät kuntotutkimukset ovat käynnistyneet. Tutkimukset käynnistyivät viikolla kolme ja jatkuvat viikolle 12 saakka.

Tällä ja ensi viikolla tiloissa tehdään Hipposhallin alakerrassa ja kilpahallin Minijään päädyssä rakennetutkimuksia, jolloin rakenteiden avauksien yhteydessä voi hetkellisesti aiheutua melua. Ajoittaista meluhaittaa lukuun ottamatta tutkimukset eivät kuitenkaan vaikuta tilojen normaaliin käyttöön. Tutkimusjakson aikana tehdään merkkiainekokeita, aistinvaraista arviota, sisäilman olosuhdemittauksia sekä otetaan näytteitä niin sisäilmasta kuin rakenteista. 

 

Tutkimusraportti valmistuu maalis-huhtikuun vaihteessa, jatko selvillä ennen kesää

Kuntotutkimukset alkoivat tiloissa tammikuussa kuukauden alkuperäistä tavoiteaikataulua myöhemmin, ja uuden aikataulun mukaan tulokset valmistuvat maalis- huhtikuun vaihteessa. Tämän jälkeen tilojen käytön jatkoa ja toimenpiteitä arvioidaan yhdessä Jyväskylän seudun ympäristöterveyden kanssa. Raportin ja viranomaisten kanssa tehdyn arvioin jälkeen Jyväskylän Tilapalvelu, Jyväskylän liikuntapalvelut sekä Jyväskylän jäähalli Oy ratkovat tilojen ylläpitoon, kunnostukseen ja käyttöön liittyvät käytännön kysymykset loppukeväästä. Ainakin siihen asti tilojen varaukset pyörivät normaalisti.  


Tuloksien pohjalta ratkotaan tilojen tulevaisuutta

Tammikuussa 2024 alkaneiden tutkimusten tavoitteena on selvittää aiempia tutkimuksia tarkemmin tilojen nykykuntoa ja käyttöä sekä korjaus- ja kunnostustarpeita. Tutkimukset ovat jatkoa Jyväskylän kaupungin sisäilmatyöryhmän vuonna 2020 aloittamalle Hipposhallin alakerran olosuhdeseurannalle. Vuonna 2020 tehtyjen tutkimusten perusteella harjoitusjäähalleissa tehtiin korjauksia alkuvuodesta 2021. Viimeisimmät muutostyöt Hipposhallin alakerrassa, harjoitusjäähallin väliseinärakenteissa ja jalkapallotilassa valmistuivat lokakuussa 2023. Vuosien 2021-2023 korjauksissa on muun muassa parannettu ja eriytetty tilojen ilmanvaihtoa, tiivistetty väliseinärakenteita, pinnoitettu kattorakenteita, uusittu käytävien lattiapinnoitteita ja korvattu vanhoja pölyäviä eristeitä uusilla eristeratkaisuilla.

Pääosin 80- ja 90-luvulla rakentuneen Hippoksen alueen liikuntatiloissa on korjaustarpeita, joita on rytmitetty ja priorisoitu tulevat Hippoksen uudisrakentamissuunnitelmat huomioiden. Suunnittelua on ohjannut vahvasti aiemman aluesuunnitelman mukainen aikataulu, jonka mukaan nykyisistä liikuntatiloista olisi luovuttu vuoden - parin sisällä. Uuden Hippoksen rakentamisaikataulun ja suunnitelmien tarkentuessa olemassa olevien tilojen käyttöä, käyttöikäarviota sekä tarvittavia korjaustoimenpiteitä arvioidaan nyt myös keväällä valmistuvan raportin tulokset huomioiden. 

Jyväskylän Tilapalvelu, liikuntapalvelut sekä Jyväskylän Jäähalli Oy ovat tilanneet tutkimuksen taloteknisen osuuden Granlund Oy:ltä ja rakennusteknisen osuuden Finnish Consulting Groupilta (FCG). Terveydensuojeluviranomaisena tutkimuksissa on mukana Jyväskylän kaupungin ympäristöterveys.

Tilanteen etenemisestä tiedotetaan seuraavan kerran tutkimustulosten valmistuttua. 

Lisätietoja: 

Jyväskylän kaupunki 
- liikuntajohtaja Anna-Leena Sahindal, p. 050 3249314 
- kiinteistöjohtaja Tuomas Kuronen, p. 050 514 6221 
- johtava ympäristöterveystarkastaja Pirjo Lonka-Huotari, p. 050 3730414