Hyppää pääsisältöön

29.1.2024

Kuva
Kyltti koulun ruokalassa: Malliannos 6-9-vuotiaiden kouluateriasta. Kuva Jaana Pinson
Useat työntekijäjärjestöt ovat ilmoittaneet järjestävänsä poliittisia mielenilmauksia Suomen hallituksen kaavailemia työelämäuudistuksia vastaan 31.1. sekä 1., 2. ja 6.2.
Poliittiset mielenilmaukset eivät kohdistu Jyväskylän kaupunkiin eikä Jyväskylän kaupunki ole näiden mielenilmausten osapuoli. Jyväskylän kaupunki ja henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöjen edustajat ovat käyneet keskustelua asiasta paikallisesti viime viikolla.

1.2. järjestettävän poliittisen mielenilmauksen vaikutusta kaupungin palveluihin on selvitetty, ja sillä saattaa olla vaikutuksia esimerkiksi liikennealueiden kunnossapidossa, liikuntapalveluissa ja Kylän Kattauksen palveluissa. Presidentinvaalien vaalityössä olevat kaupungin työntekijät ovat kuitenkin tavallisesti töissä, joten ennakkoäänestys toimii normaalisti.

Kaupungin tiedotteet poliittisten mielenilmausten ja työtaistelutoimien vaikutuksesta kaupungin palveluihin kootaan verkkosivulle www.jyvaskyla.fi/tyotaistelu.  

Linja-autohenkilökunnan lakko perjantaina 2.2. jättää useimmat Linkki-linjat ja -vuorot ajamatta

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT on ilmoittanut järjestävänsä vuorokauden mittaisen, linja-autohenkilökuntaa koskevan lakon perjantaina 2.2.2024 kello 00.00–24.00.
Jos lakko toteutuu, useimmat Linkki-linjat ja -vuorot jäävät ajamatta Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa (lisätietoja Linkin tiedotteessa).


Poliittisten mielenilmausten vaikutukset Jyväskylän kaupungin palveluissa 1.2.

Kaupunkirakennepalvelut 
Liikennealueiden kunnossapitokalustosta jää osa oman tuotannon kalustosta ilman kuljettajaa. Kalustovajauksesta johtuen toimenpideajat pitenevät ja osa alemman luokan väylien toimenpiteistä viivästyy seuraavan vuorokauden puolelle.  

Liikuntapalvelut 
Liikuntapaikat pyritään pitämään auki. Mahdolliset muutokset liikuntapaikkojen aukioloihin päivitetään osoitteeseen www.jyvaskyla.fi/liikunta/poikkeusaukioloajat.
Ohjatun liikunnan ryhmät pyritään järjestämään normaalisti. Mikäli liikuntaryhmiin ja -kursseihin tulee muutoksia, pyritään niistä lähettämään asiakkaille tekstiviesti etukäteen. Mahdolliset muutokset ohjatun liikunnan toiminnassa löytyvät osoitteessa www.jyvaskyla.fi/liikunta/liikkumaan.

Kirjastopalvelut
Aukioloaikojen muutoksia tai palvelurajauksia voi olla eri toimipisteissä. Kirjastoautojen reittejä saatetaan joutua perumaan. Ajantasaiset tiedot päivitetään Keski-kirjastojen verkkosivuille https://keski.finna.fi.  

Nuorisopalvelut 
Mielenilmauksella saattaa olla vaikutuksia nuorisotilojen aukioloaikoihin. Tarkemmat tiedot löytyvät nettisivulta www.jyvaskyla.fi/nuoriso/toiminta/toiminta-nuorisotiloilla.

Varhaiskasvatus
Varhaiskasvatuksen kunnalliset päiväkodit pyritään pitämään auki. Perheille myönnetään asiakasmaksuun hyvitys, jos lapsen hoito järjestetään itse torstaina 1.2. ja poissaolosta on ilmoitettu etukäteen lapsen päiväkotiryhmään.  

Perusopetus 
Perusopetuksen kouluissa opetusta annetaan normaalin lukujärjestyksen mukaisesti 1.2. ja 2.2. 
Auto- ja kuljetusalan ammattiliitto AKT:n ilmoittama linja-autohenkilökunnan lakko vaikuttaa oppilaiden koulumatkojen kulkemiseen Linkki-paikallisliikenteellä perjantaina 2.2.2024, sillä useimmat Linkki-linjat ja -vuorot jäävät tuolloin ajamatta. Taksikuljetusoppilaiden koulukuljetukset hoituvat normaalisti, mutta aikataulumuutokset ovat mahdollisia. Huoltajat ovat saaneet Wilma-viestin, jossa kerrotaan tarkemmin opetusjärjestelyistä, koulumatkojen avustuksesta ja koululounaan korvaamisesta koulukuljetuksen piirissä oleville oppilaille. 
Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta Jälkkäri sekä vaativaa erityistä tukea tarvitsevien lasten iltapäivätoiminta Vertti toimivat tämän hetken tiedon mukaan normaalisti.

Kylän Kattaus
Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ruokailut pyritään torstaina 1.2. tarjoamaan normaalisti. Pieniä muutoksia ja viivästyksiä voi palvelussa olla. Tämä voi tarkoittaa, että käytössä on esimerkiksi kertakäyttöastiat. Myös perjantaina 2.2. ruokalistamuutokset ja tuotepuutokset voivat olla mahdollisia. Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL ry:n ja Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n lakon vuoksi raaka-aineiden saatavuudessa saattaa olla häiriöitä, josta voi aiheutua ruokalistamuutoksia ja tuotepuutoksia pidempäänkin.

Tilapalvelu
Tilapalvelun järjestämisvastuulla oleviin toimintoihin, esimerkiksi kaupungin tilojen siivoukseen ja kiinteistönhuoltoon, voi kohdistua välillisiä vaikutuksia ulkoisten palveluntuottajien kautta.

Lisätietoja: 

- kaupunkirakennepalvelut: palveluesimies Ismo Halttunen, p. 050 090 1457
- liikuntapalvelut: liikuntapaikkapäällikkö Markus Virtanen, p. 040 737 6887
- kirjastopalvelut: palvelupäällikkö Hanna Martikainen, p. 050 370 9518
- nuorisopalvelut: palveluesihenkilö Elina Lämsä, p. 040 623 4388
- varhaiskasvatus: palvelujohtaja Tarja Ahlqvist, p. 040 5167269
- perusopetus: palvelujohtaja Päivi Koivisto, p. 040 747 9723
- Kylän Kattaus: liikelaitosjohtaja Tuija Sinisalo, p. 050 517 1829
- Tilapalvelu: kiinteistöjohtaja Tuomas Kuronen, p. 050 514 6221
- henkilöstöjohtaja Arja Aroheinä, p. 040 761 8760
- tietoa mielenilmausten vaikutuksesta kaupungin palveluihin: www.jyvaskyla.fi/tyotaistelu  

Asiasanat: