Hyppää pääsisältöön

29.1.2024

Kuva
Autoja pysäköitynä peräkkäin kadunvarteen talvella. Kuva Satu Leinonen
Pysäköinti ei ole koskaan täysin ilmaista, sillä pysäköintialueiden rakentamiseen ja kunnossapitoon liittyy aina kustannuksia. Jyväskylässä pysäköinnin hinnoittelua ei ole muutettu yli kymmeneen vuoteen. Viimeisin muutos on vuodelta 2011. Kustannustaso on kuitenkin tuona aikana noussut. Jyväskylän keskustan kadunvarsipysäköinnin hinnat muuttuvat ja alueet laajenevat 1.2.2024 alkaen.

Pysäköintiä Jyväskylän keskustassa ohjataan muun muassa hinnoittelun ja kaupunkisuunnittelun keinoin. Pysäköinnin ohjaaminen on tarpeellista, jotta voidaan tehostaa pysäköintipaikkojen käyttöastetta ja pitää pysäköintipaikkojen määrä sopivalla tasolla.

– Tavoitteena on, että katutilassa on sopiva määrä kadunvarsipaikkoja ja pysäköidyissä ajoneuvoissa vaihtuvuutta, jotta vapaa pysäköintipaikka on helposti löydettävissä. Tämä palvelee erityisesti kivijalkaliikkeissä piipahtavia asiakkaita, korostaa kaupunkirakennepalvelujen toimialajohtaja Hannu Kantonen.

Pysäköintimaksut kerää Jyväs-Parkki Oy, joka tulouttaa osan pysäköintimaksuista kaupungille. Tuloutuksesta saatuja varoja käytetään kaupungin palvelujen tuottamiseen, esimerkiksi pysäköintipaikkojen kunnossapitoon.

Jyväskylässä pysäköinnin hinnoittelu on samaa tasoa verrokkikaupunkien kanssa

Hinnoittelu keskustan kadunvarsipysäköinnissä muuttuu siten, että jokainen tunti on tasahintainen, mikä yksinkertaistaa ja selkeyttää hinnoittelua. Lisäksi ykkösvyöhykkeen tuntihintaa korotetaan. Tasahinnoittelu (1-vyöhyke 3 €/h, 2-vyöhyke 2 €/h ja 3-vyöhyke 0,50-2 €/h) on käyttäjälle selkeä, kun jokaiselle tunnille on sama hinta. Samalla se kannustaa lyhytaikaisempaan pysäköintiin ja vapaiden pysäköintipaikkojen löytäminen on jatkossa helpompaa kierron nopeutuessa. Kadunvarsipysäköinnin liian alhainen hinta houkuttelee auton pitkäaikaisempaan säilytykseen kadunvarsipaikalla ja haittaa vaihtuvuutta.

Hintamuutoksen yhteydessä nykyisen 2-vyöhykkeen pysäköintialueet P-Harjunrinne Yliopistonkadulla ja P-Hannikainen Hannikaisenkadulla muutetaan 1-vyöhykkeiksi. Yläkaupungin alueella nykyisin 2-vyöhykkeellä olevat Vaasankatu, Cygnaeuksenkatu, Kauppakatu ja Vapaudenkatu muuttuvat 1-vyöhykkeeksi.  

Uusiksi maksullisiksi pysäköintipaikoiksi muuttuvat Seminaarinkatu ja Minna Canthin katu. Ne tulevat osaksi 2-vyöhykettä. Sataman ja Fortunakujan P-alueet sekä Uno Savolan katu muodostavat uuden 3-vyöhykkeen. Lutakon satamassa aiemmin kiekkopysäköintialueena ollut alue muuttuu maksulliseksi, ja kuuluu edellä mainittuun 3-vyöhykkeeseen. 

Katso kartta pysäköintialueista ja vyöhykkeistä.

Pysäköintilippuautomaatteja ei uusille alueille asenneta, vaan maksaminen tapahtuu mobiilisovelluksilla. Lutakon sataman pysäköintiasiakas voi halutessaan hyödyntää siellä jo nykyisin olevia pysäköintilippuautomaatteja, jotka sijaitsevat entuudestaankin maksullisena olevan P-alueen reunalla. Mobiilisovellus on helppo ja joustava tapa maksaa pysäköinnistä. Sovelluksia on tarjolla useita. Mobiilisovelluksella maksaessa käyttäjä maksaa vain siitä ajasta, jonka auto on pysäköitynä, sillä pysäköintiajan voi päättää sovelluksessa milloin tahansa.

Lauantaisin pysäköinnin maksullisuus 1- ja 2-vyöhykkeen kadunvarsipaikoilla päättyy klo 16. Sunnuntaisin pysäköinti 1- ja 2-vyöhykkeillä on edelleen maksutonta. 3-vyöhykkeellä pysäköinti on maksullista myös sunnuntaisin. Pysäköinnin maksullisuus jatkuu lauantain klo 16:sta maanantai aamun klo 8:aan 0,50 euron tuntihinnalla.

Edullisimmat pysäköintipaikat löytyvät pysäköintitaloista

Pitkäaikainen pysäköinti on Jyväskylän keskustassa edullisinta pysäköintitaloissa. Keskustan pysäköintitaloissa pysäköinti maksaa talosta riippuen 1–2 euroa/tunti. Pysäköintitaloja sijaitsee eri puolilla ydinkeskustaa, myös kauppakeskusten yhteydessä. Lisäksi yläkaupungilta löytyy P-Cygnaeus ja rakenteilla on P-Paraati. Pysäköintitalot palvelevat erinomaisesti kauppakeskusten asiakkaita, sillä taloista voi siirtyä suoraan kuivin jaloin kauppakeskuksiin ostoksille, mutta hyvien sijaintien puolesta ne palvelevat kaikkia keskusta-alueen liikkeitä.

– Jyväskylän keskustan elinvoimaisuuden ylläpitäminen ja alueen elinkeinoelämän tukeminen on meille Jyväskylän kaupungilla ensiarvoisen tärkeää. Teemme työtä pitkäjänteisesti ja laaja-alaisesti muun muassa kaavoituksen, keskustan kehittämishankkeiden ja kaupungin omien investointien keinoin, Kantonen painottaa.

Pysäköintivyöhykkeet, hinnat ja aikarajoitukset 1.2.2024 alkaen

1-vyöhyke (keskusta)

 • Tasataksa 3 €/h
 • arkisin 8–20
 • lauantaisin 8–16
 • max. pysäköintiaika 1 vrk.

2-vyöhyke (keskusta)

 • Tasataksa 2 €/h
 • arkisin 8–20
 • lauantaisin 8–16 
 • max. pysäköintiaika 1 vrk.

3-vyöhyke (satama ja Lutakko)

 • arkisin 8–20, 2 €/h (muina aikoina, 0,5 €/h)
 • lauantaisin 8–16, 2 €/h ja lauantaista klo 16:sta maanantaihin klo 8:aan asti 0,5 €/h 
 • max. pysäköintiaika 1 vrk.