Hyppää pääsisältöön

12.1.2024

Kuva
Ulla Virran maalaus
Kuvataiteilija Ulla Virran maalausten retrospektiivisessä näyttelyssä Aalto2-museokeskuksessa on esillä maalausten ohella monotypioita, stucco lustroja ja puupiirroksia sekä luonnoksia ja muita dokumentteja. Maalausten kaari ulottuu opiskeluajoista vuonna 2023 valmistuneeseen Revitty kuolema -teokseen.

Näyttely nostaa esiin taiteilijan maalaustuotantoa ja sitä aihemaailmaa, josta hänen graafinen tuotantonsakin kumpuaa. Keskiössä on ihminen, eläin ja niiden vuorovaikutukseen sisältyvä tunnemyrsky. Virran maalaukset ovat alkukantaisia ja hurjia, sensuelleja ja intiimejä. Hän on itse nimennyt esikuvikseen eurooppalaiset värimaalarit, muun muassa Vincent van Goghin ja saksalaiset Emil Nolden ja Max Beckmannin. 

Taiteilijaa on kuvattu ekspressionistiksi. Hänen ystävänsä Hannu Väisänen vastustaa tuota lokerointia: "Ei Ulla ole ekspressionisti. Ekspressionismi on jotakin puuskuttamista. Ulla tarttuu asiaansa luontevasti ja varmasti, yhtä rakastavasti kuin minun kalakauppiaani mateeseen nylkeäkseen sen."

Turun piirustuskoulusta vuonna 1974 valmistunut Ulla Virta on taitelijana kosmopoliitti. Hän on matkustellut laajasti ja nähnyt maailman muuttuvan. Hänellä on vahvat mielipiteet siitä, kuinka luonnon kanssa tulee elää tasapainoisessa vuorovaikutuksessa. Vaikka eläimiä syödään, niille pitää suoda upea elämä. Hyvä elämä ei tarkoita materiaalia vaan kokemusten rikkautta ja räiskettä.

”Jossain täällä ne kuvat on, alitajunnassa. Ne on vain tehtävä paperille, että mahtuu uusia kuvia sisään. Välillä on tietysti tyhjä olo. Ennen sitä oli kauhuissaan, että tuleeko enää ajatuksen pätkääkään. Nyt en kanna enää huolta. Tietää, että jos saa elää, tulee uutta. Jos ei tule, se on vaan hyväksyttävä. Ei väkisin voi tehdä. Olen jättänyt elämän varaan koko homman.” 
Näyttelyn yhteydessä julkaistaan kirja, jonka keskiössä on taiteilijan maalaustuotanto.

Näyttelyn on koostanut taidehistorioitsija Teija Isohauta yhteistyössä näyttelyn tuottaneen Keski-Suomen museon kanssa. Näyttelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto.

Kiitämme kaikkia näyttelyyn teoksia lainanneita museoita ja yksityishenkilöitä.

Lisätietoja:

Ilja Koivisto
Keski-Suomen museo, intendentti, näyttelyt 
050 311 8879
[email protected]