Hyppää pääsisältöön

18.12.2023

Kuva
Yläreunastaan kääntyneen runkopatjan näköinen alumiiniveistos. Kuva Eetu Huhtala
Jyväskylän taidemuseon näyttelyissä vuonna 2024 tutustutaan taiteen uranuurtajiin ja nuoriin tekijöihin. Taiteilijat pohtivat kulutus- ja teknologiayhteiskuntamme ajankohtaisia ilmiöitä ja arkiset esineet saavat teoksissa uusia ja odottamattomia merkityksiä.

 

Suositut Elina Brotheruksen Aika ja Wilho Sjöströmin Syksystä kesään -näyttelyt jatkavat 4.2.2024 saakka. 

Helmikuussa avautuu suomalaisen taidegrafiikan uudistajiin kuuluvan Annu Vertasen retrospektiivinen näyttely. Vertanen tunnetaan taitavana puupiirtäjänä, joka on käsitellyt perinteistä tekniikkaa kokeilevalla otteella. Isokokoiset ja kerrokselliset teokset muodostuvat usein geometrisista kuvioista ja maalauksellisista väripinnoista. 

Kesän päänäyttelynä nähdään Eetu Huhtalan suurikokoisia veistoksia. Äänekoskelta kotoisin oleva Huhtala nyrjäyttää taiteessaan arjesta tuttuja esineitä. Mekaaniset ja moniaistilliset teokset herättelevät pohtimaan resurssien ja energian käyttöä. Huhtala sai vuonna 2023 Vuoden nuori taiteilija -palkinnon.

Syksyllä päänäyttelynä nähdään Anu Tuomisen tuotantoa. Tuominen tunnetaan suomalaisen käsitetaiteen uranuurtajana, jonka materiaaleina ovat taiteilijan keräämät arkiset käyttöesineet. Tuomisen taiteessa esineet, sanat ja värit muodostavat katsojan oivallushermoja kutkuttavia teoksia. Näyttelynsä taiteilija kokoaa usein teemallisiksi tilateoksiksi.
 

Galleriassa pohditaan nykyhetkeä ja virtausta sekä koetaan taidetta moniaistillisesti

Taidemuseon Galleriassa museon alakerrassa nähdään vuonna 2024 kolme näyttelyä. Kuvataiteilija ja kuraattori Anna Ruthin kokoaman kaksiosaisen näyttelysarjan ensimmäinen osa soljuu veteen liittyvien teemojen läpi vuoropuhelussa Annu Vertasen teosten kanssa. Taiteilijoita yhdistää heidän tapansa käyttää viivoja, toistoa, kerroksellisuutta ja rakenteita. Esillä on teoksia Sasha Huberilta, Laura Liljalta, Kimmo Ojaniemeltä ja Suvi Sysiltä. Lisäksi näyttelyssä on Jyväskylän kaupungin taidekokoelmaan kuuluva teos Erkki Hirvelältä (1937–2020).

Näyttelysarjan toinen osa avautuu samaan aikaan Eetu Huhtalan näyttelyn kanssa. Taiteilijoita yhdistävät digitaaliset vaikutteet sekä yksityiskohtiin painottuva työskentelytapa. Näyttelyn taiteilijoita ovat Cécile Bicler (FRA), Samuel Lehikoinen ja Vidha Saumya.

Syksyllä Gallerian valtaa Porin lastenkulttuurikeskus Kruunupään tuottama Kehona. Kehona -näyttelyn lähtökohtana on taiteen kokeminen koko keholla. Näyttelyn kaikkia teoksia voi koskea, tunnustella, haistella tai vaikka silitellä. Näyttelyn taiteilijat ovat Kirsi Jaakkola, Toni Lehtola, Sanna Pajunen ja Veijo Setälä.

 

Näyttelyt 2024

16.2.–28.4.2024
Annu Vertanen – Huokoinen matriisi

Galleria 16.2.–28.4.2024
Virrassa – In the Current 
Erkki Hirvelä (1937–2020), Sasha Huber, Laura Lilja, Kimmo Ojaniemi, Suvi Sysi

17.5.–8.9.2024
Eetu Huhtala
 

Galleria 17.5.–8.9.2024
Nykyisyys – In the Current 
Cécile Bicler, Samuel Lehikoinen, Vidha Saumya

20.9.2024–19.1.2025 
Anu Tuominen

Galleria 20.9.2024–19.1.2025
Kehona
Kirsi Jaakkola, Toni Lehtola, Sanna Pajunen, Veijo Setälä