Hyppää pääsisältöön

13.12.2023

Kuva
Kuvassa on Kuokkalan silta ja Lutakko. Kuva Helena Kujala
Resurssiviisaus on ollut Jyväskylän kaupungin yksi neljästä strategiakärjestä vuodesta 2013. Kaupungin poikkihallinnollinen resurssiviisausryhmä toimii strategiakärjen ohjausryhmänä. Ryhmä on perustettu vuonna 2016, ja siihen kuuluu edustajat toimialojen palvelualueilta, liikelaitoksista ja tytäryhtiöistä. Puheenjohtajana on toiminut vuoden 2023 toisesta kokouksesta lähtien kaupunkirakennepalveluiden toimialajohtaja Hannu Kantonen.

– Olen kokenut poikkihallinnollisen resurssiviisausryhmän olemassaolon tärkeänä näköalapaikkana ja koordinaatiofoorumina koko kaupunkikonsernia koskevaan resurssiviisaustyöhön. Resurssiviisausryhmä on hyvä tiimi ja on ollut hienoa nähdä, kuinka innostuneita ja sitoutuneita eri toimijat ovat olleet, toteaa Kantonen.

Ohjausryhmä seuraa strategiakärjen toteutumista

Resurssiviisausryhmä kokoontuu neljä kertaa vuodessa. Kokousten ajankohdat on rytmitetty kaupungin talouden ja toiminnan suunnitteluun ja seurantaan, jotta eri toimijoiden resurssiviisauden asiat voidaan kytkeä olemassa oleviin prosesseihin tehokkaammin mukaan. Kokouksissa käsitellään, miten strategiakärkeä toteuttava Resurssiviisas Jyväskylä 2040 -ohjelma etenee. Tämä tapahtuu Ympäristövahti-palvelun avulla, mikä auttaa suunnittelemaan ja seuraamaan resurssiviisaustyön tavoitteita ja toimenpiteitä koko kaupunkikonsernin tasolla. 

Lisäksi kokouksissa tutustutaan eri toimijoiden omaan resurssiviisaustyöhön ja käydään läpi ajankohtaisia kaupunkia koskea resurssiviisauden asioita, esimerkiksi rahoitusmahdollisuuksia tai käynnissä olevia hankkeita.
 

– Ryhmässä jäsenet voivat laajentaa osaamistaan, kuulla muiden kokemuksia ja viedä siten resurssiviisauden asioita omissa yksiköissään eteenpäin. Kuntalaiset puolestaan voivat seurata toimenpiteiden etenemistä kaupungin verkkosivuilta Ympäristövahti-palvelussa, kertoo Kantonen.

Jyväskylä haluaa olla kestävän kasvun edelläkävijäkaupunki

Jyväskylän kaupungin resurssiviisaustyöltä resurssiviisausryhmän puheenjohtaja odottaa edelläkävijyyden säilyttämistä:

– Odotus on, että jatkossakin kaupungin resurssiviisaustyössä ollaan kansallisesti aallon harjalla ja kuljetaan eturintamassa. Resurssiviisaus on tulevaisuudessa merkittävä kasvun generaattori, joka luo kaupunkiin hyvinvointia ja vauhdittaa yrityselämää.
 

Asiasanat: