Hyppää pääsisältöön

15.11.2023

Kuva
Havainnekuva Harjun urheilukentältä ja katsomosta. Kuva Uki Arkkitehdit Oy
Jyväskylän kaupungin kulttuuri- ja liikuntalautakunta saa käsiteltäväkseen tiistain 21.11. kokoukseen Harjun stadionin uuden hankesuunnitelman peruskorjauksesta ja laajennuksesta.

Uusi hankesuunnitelma on valmisteltu kesäkuisen kaupunginhallituksen palautuspäätöksen ohjeistuksen mukaisesti alkuperäisestä karsittuna versiona. Valmistelun etenemisestä on seurattu syksyn aikana myös lautakunnan ja kaupunginhallituksen iltakouluissa. Pohjaesityksenä on, että kulttuuri- ja liikuntalautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle Harjun stadionin peruskorjaus- ja laajennushankkeen hankesuunnitelman hyväksymistä. Jos asia etenee esityksen mukaisesti, kaupunginhallitus käsittelee asiaa 4.12. ja kaupunginvaltuustoon asia etenisi 11.12.2023.

Uuden vaihtoehdon investointikustannukset ovat noin 821 000 euroa pienemmät ja ylläpitokustannukset noin 113 000 euroa vuodessa halvemmat verrattuna keväällä esiteltyyn ja valmisteluun palautettuun hankesuunnitelmaan. Lisäksi uuden vaihtoehdon toteutuksella Harjun stadionin 4,6 miljoonan euron laskennallinen korjausvelka pienenisi noin 300 000 euroon. Uuden hankkeen rakentamiskustannukset ovat hankesuunnitelman mukaisesti noin 12.3 miljoonaa euroa sisältäen vanhan katsomon purkukustannukset, uuden katsomorakennuksen oheistiloineen sekä kentän suorituspaikkojen ja rakenteiden uusimisen. 

Kuva
Havainnekuva Harjun katsomon takaosasta. Kuva Uki Arkkitehdit Oy

Nyt esiteltävässä vaihtoehdossa on luovuttu takasuoralle suunnitellusta katsomorakennuksesta. Sen sijaan nykyinen vanha katsomorakennus purettaisiin ja korvattaisiin uudella. Ainoastaan vuonna 2000 rakennettu katsomo-osa säilyisi. Suunnitellut uudistukset tuottavat Harjulle noin 1000 uutta kiinteää ja katettua katsomopaikka, mikä nostaisi kokonaiskatsomokapasiteetin 3000 paikkaan. Lisäkatsomokapasiteettia Harjulle saadaan toteutettua tarvittaessa väliaikaisin lisäkatsomoin. 

Uudishankkeen laajuus on n. 4415 brm2, joista lämmintä alaa on n. 1213 m2. Uudisrakennuksen pohjakerrokseen toteutetaan muun muassa pukuhuonetiloja, oheisharjoittelutila, henkilökunnan tiloja, sosiaalitiloja, huollon tiloja sekä kioskitoiminnot. Lämmönjakohuone sijoittuu kellariin ja IV-konehuoneet ensimmäisen kerroksen tilojen päälle. Ylimpään kerrokseen toteutetaan selostamo, liikuntaesteiset katsomopaikat ja muita katsomotiloja sekä järjestetään kulkuyhteys myös hissillä.

Yleisurheilun ja jalkapallon suorituspaikat uusitaan kauttaaltaan peruskorjauksen yhteydessä ja nykyisten yleisurheilun suorituspaikkojen pinnoite ja alusasfaltit uusitaan. Kenttä toteutetaan ja sertifioidaan IAAF:n luokan 2 mukaisesti.

Suunnitelman edetessä valmista olisi keväällä 2026

Hankesuunnitelman mukainen rakentaminen mahdollistaa Harjun nykyistä laajemman käytön kilpailu- ja tapahtumakäytössä. Yleisurheilussa olosuhteet mahdollistavat kaikkien sarjojen SM-kilpailujen, nuorten EM- ja MM-tason kilpailujen sekä aikuisyleisurheilun EM ja WM-kilpailujen, maaottelujen ja Eurooppa-cup -kilpailujen toteuttamisen. Jalkapallossa vahvistuu Uefa kategoria 2:n mukainen stadionluokitus, mikä tarjoaa veikkausliigakelpoiset olosuhteet sekä mahdollisuuden järjestää muun muassa jalkapallon nuorten PM-otteluita. Toteutuessaan hanke parantaa myös useiden tuhansien kävijöiden massatapahtumien järjestämismahdollisuuksia Harjulla. 

Investointiohjelmassa hankkeelle on varattu vuosille 2023–2025 13 miljoonaa euroa ja hankkeelle on tarkoitus hakea 750 000 euron valtion liikuntapaikkarakentamisen avustusta vuodelle 2024. Hankesuunnitelman mukaan toteutussuunnittelu, urakkalaskenta ja urakoitsijoiden saataisiin tehtyä niin, että rakennustyöt voisivat alkaa syksyllä 2024. Rakennustöiden on arvioitu kestävän vuoden 2025 loppuun saakka ja toiminta uudella stadionilla voisi alkaa huhtikuussa 2026.  

Hankesuunnitelmatyön ohessa Harjulle on laadittu myös pitemmän tähtäimen kehittämissuunnitelma Harju 2040, joka voi tarvittaessa toimia Harjun stadionalueen jatkokehittämisen pohjana. Kehittämissuunnitelma huomioi myös aiemmassa suunnitelmassa olleen uuden huolto- ja pelastustien rakentamisen kentän itälaidalle pohjoispään kautta, sekä stadionin ympäröivän puistoon sijoitettavat stadionin käyttöä palvelevat tukitoiminnot ja uuden takasuoran katsomorakennuksen. Tämä kehittämissuunnitelma ei kuitenkaan kuulu nyt päätettäväksi tuotavaan hankesuunnitelmaan, vaan on näkemys Harjun mahdollisesta tulevasta kehittämisestä.

Kokouksen esityslista

Kokouksessa esityslista liitteineen on luettavissa verkossa. Tässä suora linkki kokouksen esityslistaan. 

Esityslistaan ja pöytäkirjoihin pääsee myös lautakunnan sivulta: https://www.jyvaskyla.fi/paatoksenteko/lauta-ja-johtokunnat-seka-jaostot/kulttuuri-ja-liikuntalautakunta .

Päätöstiedote kokouksen asioista julkaistaan Jyväskylän kaupungin verkkosivuilla tiistaina 22.11.2023. Kokouksen virallinen pöytäkirja on luettavissa torstaina 30.11.2023 osoitteesta https://www.jyvaskyla.fi/paatoksenteko/lauta-ja-johtokunnat-seka-jaostot/kulttuuri-ja-liikuntalautakunta

Lisätietoja:

Jyväskylän kaupunki,

- asian esittelijä, sivistyspalvelujen toimialajohtaja Eino Leisimo, p. 050 584 8987
- asian valmistelija, liikuntajohtaja Anna-Leena Sahindal, p. 050 324 9314