Hyppää pääsisältöön

11.11.2023

Kuva
Villa Rana lumisateessa. Kuva Riikka Kaakkurivaara
Aalto2-museokeskuksessa järjestetyssä Keski-Suomen kulttuurigaalassa jaettiin tänä vuonna maakunnan alueella myönnettyjä kulttuuri- ja taidealan palkintoja. Jyväskylän kaupungin myöntämiä palkintoja olivat vuoden 2023 kulttuuripalkinto, Kiitokset kulttuurityöstä -tunnustus ja valtakunnallinen prosenttikulttuuripalkinto. Juhlassa jaettiin myös Kulttuuriaitan lastenkulttuuripalkinto.

Jyväskylän kaupungin kulttuuripalkinto Villa Ranalle ja Kiitokset kulttuurityöstä -tunnustus Vaajakosken Kohinat ry:lle

Kulttuuritalo Villa Rana sai Jyväskylän kaupungin vuoden 2023 kulttuuripalkinnon. Villa Rana avautui kesällä 2021 pitkän remonttirupeaman jälkeen ja toi uutta kulttuurivipinää niin yläkaupungille kuin koko kaupunkialueelle. Villa Rana on monipuolinen kulttuurikeskus eri taiteenaloille ja monenlaiselle taiteen tekemiselle. Arkkitehti Yrjö Blomstedtin suunnittelema jugendtyylinen rakennus sijaitsee yliopiston Seminaarinmäen kampusalueella.

Jyväskylän kulttuuritalon tukiyhdistys ry ylläpitää Villa Ranaa. Yhdistys perustettiin vuonna 2017 ja sen tarkoituksena on edistää ja tukea kulttuuri- ja taidetoimintaa, tarjota tilaratkaisuja kulttuuritoimijoille ja kehittää tiloista taiteelle sopiva työskentely-, esitys- ja harjoittelutilakokonaisuus. Vakituisina vuokralaisina ovat Jyväskylän Kesä, Keski-Suomen Tanssin Keskus, Keski-Suomen elokuvakeskus, Lastenmusiikkiorkesteri Loiskis ja Teatterikone. Rakennuksessa on kaksi salia, joissa on toimintaa ympäri vuoden. Tiloissa järjestetään mm. tanssi- ja teatteriesityksiä, konsertteja, elokuvanäytöksiä, klubi-iltoja, puhetilaisuuksia ja erilaisia tapahtumia ja festivaaleja. Talossa on myös toimistotiloja, kahvila, lämpiö ja taiteilijaresidenssi.

Villa Rana on koonnut yhteen keskisuomalaisia taiteen- ja kulttuurintekijöitä ja nostanut Jyväskylän kulttuuriprofiilia esiin uudella ja mielenkiintoisella tavalla. Talo toimijoineen on vahvistanut valtakunnallista kulttuuriverkostoa ja Jyväskylän kulttuurista näkyvyyttä. Kävijät ovat ottaneet paikan omakseen ja vanha rakennus on saanut arvoisensa uudiskäytön osana kaupungin keskustaa ja kampusaluetta sekä elävää kulttuuriperintöä.

Jyväskylän kaupungin kulttuuri- ja liikuntalautakunta päätti kulttuuripalkinnon saajasta lokakuun kokouksessa. Palkinto on suuruudeltaan 5 000 euroa. 

Kiitokset kulttuurityöstä -tunnustuksen lautakunta päätti tänä vuonna myöntää Vaajakosken Kohinat ry:lle. Yhdistys tunnetaan paikallisen kulttuurin ja historian vaalijana. Se on järjestänyt vuosikymmenten ajan kotiseututapahtumia Vaajakoskella yhteistyössä paikallisten järjestöjen, yhteisöjen ja yritysten kanssa. Suurin vuosittainen tapahtuma on Vaajakosken Kohinat, jotka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1982.

Prosenttikulttuuripalkinto taiteilijapari Helena Hietaselle ja Jaakko Niemelälle

Jyväskylän kaupungin valtakunnallinen prosenttikulttuuripalkinto myönnettiin Helana Hietaselle ja Jaakko Niemelälle. Taiteilijapari on menestyksekkään uransa aikana toteuttanut lukuisia julkisia teoksia. Työt ovat suuria, mutta herkkiä ja ne integroituvat luontevasti eri ympäristöihin, esimerkkeinä Jyväskylän P-pergamentin julkisivussa oleva Kartastoja-teos (2018) Kankaan alueella ja Helsingin Kruunuvuoren rantaan sijoittuva Valaisevat varjot (2021), jossa luontoelementti on säilytetty projisoimalla alueelta kaadettuja mäntyjä taloyhtiön pihaan.

Ansioitunut taiteilijapari vakuutti palkintojuryn pitkällä kansainvälisellä urallaan. Heidän teoksiaan on esitelty kansainvälisesti niin julkisissa tiloissa kuin taidemuseoissa ja näyttelyissä. Tuomaristo vaikuttui myös Hietasen ja Niemisen tavasta käyttää valoa yhtenä taiteen tekemisen välineenä.

Prosenttikulttuuripalkinnolla halutaan lisätä tietoisuutta taiteen, tapahtumien ja rakentamisen yhteistyöstä sekä korostaa taiteen ja kulttuurin merkitystä asumisen arjessa ja rakennetun ympäristön suunnittelussa. Palkinnosta päätti jury, johon kuuluivat toimitusjohtaja Petra Havu Suomen museoliitosta, taideasiantuntija Maija Kasvinen Taiteen edistämiskeskuksesta, julkisen taiteen päällikkö Taru Tappola HAM Helsingistä sekä Jyväskylän kaupungin edustajina kaupunginjohtaja Timo Koivisto, elinkeinojohtaja Anne Sandelin ja kulttuuripäällikkö Mari Aholainen.

Palkinnon arvo on 5 000 euroa. Lisäksi palkinnon saajalle luovutettiin taiteilija Tommi Toijan tekemä uniikki patsas.

Kulttuuriaitan lastenkulttuuripalkinto koulutaiteilija Laura Sahlmanille

Seudullisen yhteistyöverkosto Kulttuuriaitan lastenkulttuuripalkinto myönnettiin koulutaiteilija Laura Sahlmanille. Joka toinen vuosi jaettava palkinto annetaan toimijalle, joka on merkittävästi edistänyt lastenkulttuurin toteutumista ja taidekasvatusta Keski-Suomessa.

Laura Sahlman aloitti koulutaiteilijana Huhtasuon koululla syksyllä 2021. Koulutaiteilijan työssä ovat keskiössä taiteen hyvinvointivaikutukset painottuen oppilaiden ryhmäytymisen, itseilmaisun, kouluviihtyvyyden ja vuorovaikutustaitojen vahvistumiseen. Sahlman on rakentanut toimenkuvansa ja työskentelytapansa tunnistaen herkästi lasten ja nuorten tarpeet. Näin ovat syntyneet yhteiset taideteokset, viikoittaiset taiteilutunnit, hiljaisuuden välitunnit, yksinäisten ryhmä, taidepajat, kahdenkeskiset taidetuokiot ja vierailut oppitunneilla ja pienryhmissä. Yhdessäolo ja työskentely koulutaiteilijan kanssa on avannut nuorten väliltä lukkoja, auttanut ystävyyssuhteiden solmimisessa ja rohkaissut ujoimpiakin löytämään omia ilmaisukanaviaan. Laura Sahlman on tuonut taiteen myös vaativan erityistuen ryhmien hyvinvoinnin osaksi ja tueksi.

Päätöksen lastenkulttuuripalkinnon saajasta teki Kulttuuriaitan ohjausryhmä, jossa on edustajat kymmenestä Keski-Suomen kunnasta. Palkinnon suuruus on 1 000 euroa.

Lisätietoja:
Jyväskylän kaupungin kulttuuripäällikkö Mari Aholainen,  p. 050 634 95, mari.aholainen(at)jyvaskyla.fi