Hyppää pääsisältöön

9.10.2023

Kuva
Kuvassa järvi vasemmalla ja taustalla vanhoja taloja. Kuva Sirpa Suhonen
Taiteilija Jonas Heiskan 150-vuotissyntymäpäivän kunniaksi julkaistaan museon kokoelmissa olevat Jonas Heiskan teokset Keski-Suomen museon Finnassa.

Keski-Suomen museon Finnassa julkaistujen teosten joukossa on useita teoksia, joita ei ole aikaisemmin esitelty julkisesti muun muassa viimeisin lahjoitus. Teosten julkaisun yhteydessä esitellään taiteilija Jonas Heiska ja hänen asemansa 1900-luvun alun keskisuomalaisissa taidepiireissä sekä pohditaan hänen taiteensa merkitystä aikalaisnäkökulmasta. Valokuvien kautta tuodaan esiin piirteitä Jonas Heiskasta henkilönä.

Keski-Suomen museon Finna-sivujen https://keskisuomenmuseo.finna.fi/ kautta pääsee selaamaan ja tutkimaan museon kokoelmiin kuuluvia aineistoja. Osa aineistoista on suoraan käytettävissä Finna-palvelussa niille määriteltyjen lisenssien ja käyttöoikeuksien mukaisesti.

Jonas Heiska (1873-1937)

Jonas Heiska syntyi Toivakan Oravasaaressa vuonna 1873. Maatilan töiden ajateltiin olevan liian raskaita riisitaudin ja tuberkuloosin sairastaneelle Jonakselle. Taiteellisesti lahjakas poika saikin aloittaa opinnot Jyväskylän lyseossa, josta hän kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1890. 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alkuvuodet hän opiskeli Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa ja Helsingin piirustussalissa. Häntä opettivat Eero Järnefelt (Taulumäen kirkon alttaritaulu), Fredrik Ahlstedt (Jyväskylän kaupunginkirkon alttaritaulu) ja Väinö Blomstedt.

Taidemaalaariksi valmistumisen jälkeen Jonas muutti takaisin Toivakkaan, mutta osti tontin huutokaupalla Jyväskylän Älylästä vuonna 1911. Hän suunnitteli tontille ateljeekodin Pekka Halosen veljen Antti Halosen kanssa. Talo valmistui vuonna 1913. Ateljeekodin rakentamisen esikuvana olivat vuosisadan vaihteen kansallisromanttista kautta edustavat taiteilijakodit, kuten Pekka Halosen Halosenniemi ja Akseli Gallen-Kallelan Kalela Ruovedellä.

Jonas Heiska tunnetaan etenkin öljy- ja vesivärimaalauksistaan, joiden aiheena olivat kansan ihmisten elämä ja maisemat. Tuotteliasta taiteilijaa pidetään ensimmäisenä keskisuomalaisena taidemaalarina. Hän oli perustamassa Keski-Suomen taideseuraa ja järjesti näyttelyitä ja kirjoitti arvosteluja.  Vuonna 1920 Jonas Heiska avioitui pianonsoitonopettaja Maikki Aron kanssa. Seuraavana vuonna syntyi tytär Vappu.