Hyppää pääsisältöön

2.10.2023

Kuva
polkupyörät pysäköitynä katettuun pyöräparkkiin. Kuva Kati Kankainen
Jyväskylän pyöräparkkeihin tehdään jälleen tilaa aktiivisten pyöräilijöiden menopeleille. Keskusta-alueen pyöräparkit siivotaan hylkypyöristä perjantaina 13.10. alkaen.

Jos oma pyörä on jäänyt pyöräparkkiin pidemmäksi aikaa, nyt on parasta noutaa se kotiin! Siivousoperaatio etenee kolmessa vaiheessa viikon välein. Pyöräparkkien ajokit on valokuvattu viime torstaina. Tämän viikon torstaina eli 5.10. hylätyiksi epäiltyihin pyöriin kiinnitetään tulevista poistotoimista kertovat laput. Tämän jälkeen pyörän omistajalla on viikko aikaa siirtää pyörä parkista kotivarastoon. Lapun voi irrottaa pyörästä ja laittaa lähimpään roska-astiaan. Perjantaina 13.10. alkaen hylkypyörät kerätään ja toimitetaan välivarastoitaviksi Sovatek-säätiön tiloihin Sorastajantie 4:ään. 

Jos oman käyttöpyörän huomaa siivousoperaation aikoihin hävinneen keskustan pyöräparkista, sitä voi tiistaista 17.10. alkaen tiedustella Sovatekiltä (Sorastajantie 4, p. 050 311 8487, avoinna ma-pe klo 8.00 - 15.30).   

Siivouksella tilaa pyörätelineisiin

Kaupunki muistuttaa, että julkiset polkupyöräparkit on tarkoitettu vain pyörien lyhytaikaiseen pysäköintiin, ei säilytykseen. Aiempien vuosien siivousoperaatioissa keskustan pyöräparkeista on kerätty pois kymmeniä hylkypyöriä, joita ei ole aikoihin liikutettu. Siivouksen avulla saadaan tehtyä tilaa pyöräparkkeja aktiivisesti käyttävien kaupunkilaisten pyörille. Samalla esimerkiksi ilkivaltaisesti rikotut pyörät saadaan siivottua pois kaupunkia rumentamasta ja pyöräparkkien käyttöä hankaloittamasta.  

Siivousoperaatiossa käydään läpi kaupungin ylläpitämät pyöräparkit kävelykeskustassa, Kauppakadulla, Kilpisenkadulla, Yliopistonkadulla, Vapaudenkadulla, Harjukadulla ja Lyseonkadulla. Hylättyjä pyöriä siivotaan myös Kirkkopuistosta, Matkakeskukselta, vanhalta rautatieasemalta, Asema-aukiolta ja Lutakon satamakahvilan luota.

Pyöräpysäköintipaikkoja on väliaikaisesti poistettu Asemakadulta

Asemakadulla kauppakeskus Forumin ja kauppakeskus Sokkarin välissä olevat pyöräpysäköintitelineet on poistettu käytöstä väliaikaisesti. Telineiden poisto johtuu Forumin lasikattosaneerauksen vaatimasta pelastusreitistä. Telineet palautetaan Asemakadulle työmaan päättymisen jälkeen 29.12.2023. Kävelykadun ympäristön lähettyvillä on käytettävissä muita polkupyörätelineitä, jotka löytyvät esim. Asema-aukiolta, Väinönkadulta ja Yliopistonkadulta.

Jyväskylän kaupunki on hakenut Traficomilta avustusta pyöräpysäköinnin kehittämiseen

Pyöräpysäköintiä kehitetään jatkuvasti. Jyväskylän kaupunki on hakenut Traficomin kävelyn ja pyöräilyn investointiavustusta vanhojen pyöräpysäköintitelineiden päivittämiseksi uudempiin runkolukituksen mahdollistaviin pyörätelineisiin.

Avustusprosessi on vielä kesken ja päätös avustuksen saamisesta tulee ensi vuoden puolella. Avustuksen saaminen vauhdittaisi vanhojen pyörätelineiden päivittämistä uusiin.