Hyppää pääsisältöön

6.9.2023

Kuva
Pilvet taivaalla heijastuvat Myllylammen pintaan. Kuva Jaana Pinson
Virallinen uimarantakausi päättyi Jyväskylässä torstaina 31.8. Kautta varjosti Köhniön uimarannalla tapahtunut hukkumistapaus.

Kaupungin ylläpitämien uimarantojen WC-tilat on suljettu syyskuun ensimmäisellä viikolla lukuun ottamatta Halssilan, Lutakon, Mattilanniemen ja Tuomiojärven uimarantoja. Näillä rannoilla WC-tilat pidetään vuosittain pidempään käytössä, sillä alueilla on paljon ulkoilijoita. Myös uimarannoilla olevien roska-astioiden poistaminen ja talvivarastointi on käynnissä.  

Kesän uimarantakausi sujui vaihtelevan sään merkeissä. Helteisen sään aikaan uimarannoilla oli runsaasti kävijöitä, mikä lisäsi huoltopainetta uimarannoilla. Uimarantakautta varjosti Köhniön uimarannalla kesäkuussa tapahtunut hukkumistapaus. Tapaturman aikana uimarannalla oli rantavalvojia, jotka toimivat tilanteessa pelastusohjeiden mukaisesti.  

Veden laatuun liittyviä ongelmia esiintyi alkukesästä Mattilanniemen uimarannalla. Kaikesta huolimatta uimarantakausi sujui muutoin pääasiassa hyvin, ja liikuntapalvelut sai pitkin uimarantakautta hyödyllistä tietoa ja palautetta uimarantojen asiakkailta.  

Ilkivaltaa tehtiin edellisten kesien tapaan – koiria uitettiin yleisillä uimarannoilla kielloista huolimatta

Ilkivaltatekoja tehtiin uimarannoilla eri puolilla kaupunkia tänäkin kesänä. Erilaisia uimarannoilla olevia rakenteita ja koppeja töhrittiin ja sotkettiin, mikä turhautti niin uimarannan käyttäjiä kuin koppien rakentamisesta ja ylläpidosta vastaavaa henkilöstöä. Ilkivalta huonontaa aina rantojen turvallisuutta ja viihtyisyyttä sekä aiheuttaa ylimääräistä työtä ja kustannuksia.  

Koirien tuominen ja uittaminen yleisillä uimarannoilla oli jatkuva ongelma kesän ajan huolimatta siitä, että jokaiselta yleiseltä uimarannalta löytyy kyltti, joka kieltää koirien tuomisen rannalle. Uimarantojen asiakkailta tuli runsaasti palautetta ja yhteydenottoja asiaan liittyen. 

Uimarantoja koskeva tupakointikielto on voimassa syyskuun loppuun saakka. Viime vuonna voimaan astunut uusi tupakkalaki kieltää tupakoinnin yleisillä uimarannoilla. Jyväskylässä tupakointikielto koskee EU-rannoiksi luokiteltuja uimarantoja, joita on kaupungin alueella yksitoista. Tästä huolimatta Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut toivoo, että myös muilla rannoilla vältettäisiin tupakointia. Uimarantoja koskeva tupakointikielto on voimassa vain kesäkauden eli toukokuun alusta syyskuun loppuun.  

Lisätietoja Jyväskylän kaupungin uimarannoista Jyväskylän uimarannat-verkkosivuilta.

Lisätietoja: 

Liikuntapaikkamestari Jarmo Saikkonen (11.9. alkaen)
p. 050 475 3980, jarmo.saikkonen[a]jyvaskyla.fi