Hyppää pääsisältöön

30.8.2023

Kuva
Alakouluikäinen tyttö heittämässä pallon kohti koria harjoituksissa. Kuva Tero Takalo-Eskola
Maksuton harrastustoiminta kouluissa starttaa syyskuun puolivälissä. Harrastusryhmät järjestetään koulupäivien yhteydessä joko ennen koulupäivää tai koulupäivän jälkeen koulujen tiloissa tai lähellä koulua. Jyväskylän kaupungin järjestämä lapsille ja ja nuorille tarkoitettu maksuton harrastustoiminta on kerätty sähköiseen HarrastusLaturiin. Ilmoittautuminen ryhmiin käynnistyy 4.9. klo 18.

Jyväskylän kaupunki järjestää monipuolisesti erilaista harrastustoimintaa peruskouluikäisille jyväskyläläisille lapsille ja nuorille. Viikoittain kokoontuvia ryhmiä on lähes 300. Tarjolla erilaisia taide, kulttuuri ja liikuntaharrastuksista, kuten kuvataidetta, askartelua, teatteria, kuorolaulantaa, kuntosalitoimintaa, palloilua ja cheerleadingiä. Tarjolla on myös muun muassa kokkailu-, käsityö- ja keppariryhmiä sekä tietokonepelailuryhmä. Peruskouluikäisille jyväskyläläisille tarkoitettuun maksuttomaan harrastustoimintaan voi tutustua sähköisen HarrastusLaturin kautta osoitteessa www.jyvaskyla.fi/harrastukset/harrastuslaturi .

Ryhmät käynnistyvät syyskuussa  

Kouluissa järjestettävät ryhmät kokoontuvat pääsääntöisesti syyslukukaudella 11.9.–8.12.2023 ja keväällä 15.1.–10.5.2024. Kouluissa tapahtuva harrastustoiminta kootaan elo-syyskuun vaihteessa sähköiseen HarrastusLaturi-kalenteriin, jonka kautta ryhmiä voi selailla muun muassa kohdeiän tai kaupunginosan mukaan. Omalla koululla järjestettävien ryhmien lisäksi peruskoululaisilla on mahdollisuus osallistua myös muilla asuinalueilla tarjottavaan toimintaan. Ryhmät ovat maksuttomia ja avoimia kaikille jyväskyläläisille lapsille ja nuorille.   

Osaan ryhmistä on ennakkoilmoittautuminen, mikä tapahtuu HarrastusLaturin kautta pääsääntöisesti maanantaina 4.9. klo 18.00 alkaen. Muutamissa ryhmissä on poikkeusaikataulu. Ilmoittautumisryhmissä paikka perutaan sähköpostiin tulleen vahvistusviestin kautta. Paikan peruminen on tärkeää, koska mahdollinen jonossa olija saa vasta sen jälkeen paikan.  Ryhmiä ei järjestetä koulujen loma-aikoina eikä pyhinä. Ryhmiä ohjaa koulujen harrastusohjaajat, opettajat ja kaupungin eri kulttuuri- ja liikuntatoimijoiden ohjaajat. Koulujen loma-aikoina tapahtuva toiminta kootaan Lomalokkiin.  

Jyväskylän kaupunki tarjoaa maksutonta vapaa-ajantoimintaa myös nuoriso- ja liikuntatiloilla  

Jyväskylän kaupunki tarjoaa kouluissa tapahtuvan harrastustoiminnan lisäksi vapaa-aikaan harrastuksia myös tuttuja palvelujen LiikuntaVeturin ja LiikuntaLaturin kautta. Nuorisopalvelut järjestävät toimintaa myös nuorisotaloilla sekä kaupungissa kiertää liikkuvan nuorisotyön yksikön Nuorisopakun kautta. Myös kaikki nämä vapaa-ajan toiminnot ovat tarkoitus saada mukaan HarrastusLaturiin kuluvan syksyn aikana. LiikuntaVeturi tarjoaa ryhmiä lapsiperheille, 9–12-vuotiaille sekä Hyppää ja hymyile -lajikokeiluja erityistä tukea tarvitseville lapsille. Mistään liikuntalajista ei tarvitse olla aiempaa kokemusta. Ryhmät ovat jo käynnistyneet tämän syksyn osalta, mutta mukaan pääsee vielä mukaan. LiikuntaVeturin lasten ryhmiin on ilmoittautuminen ja se tapahtuu LiikuntaVeturin verkkosivujen kautta. LiikuntaLaturi on suunnattu 13–19-vuotiaille nuorille. Tarjolla on toistakymmentä maksutonta liikuntavuoroa viikossa eri puolilla Jyväskylää. Luvassa mm. kuntosalia, sulkapalloa, keilailua, uintia, tanssia, pehmomiekkailua. Lisätietoja LiikuntaLaturin verkkosivuilta. Osa Jyvässeudun liikunta- ja urheiluseurojen junioritoiminnasta on koottu Juniorit urheilevat Jyvässeudulla -liitteeseen, joka ilmestyi Suur-Jyväskylän Lehden välissä 23.8.  

Jyväskylän harrastamisen mallihanketta koordinoi Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut 

Jyväskylän kaupungin järjestämä lapsille ja nuorille tarkoitettu maksuton harrastustoiminta on osa Harrastamisen Suomen malli –hanketta. Hankkeen tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Aluehallintovirasto on myöntänyt Jyväskylän kaupungille 350 000 € Jyväskylän harrastamisen malli 2023 -hankkeelle. Saatu avustus mahdollistaa edelleen toiminnan ja toimintamallin kehittämisen Jyväskylässä. 

Uusi hankekausi käynnistyi 1.8., jolloin hankkeen koordinointi siirtyi kasvun ja oppimisen palveluista liikuntapalveluihin. Avustus on myönnetty Opetus- ja kulttuuriministeriön harrastamisen Suomen mallin toteuttamiseen suunnatusta erityisavustuksesta. Hankkeen tavoitteena on tukea lasten ja nuorten mieleistä harrastamista koulupäivän yhteydessä. Jyväskylän harrastamisen mallihanke on käynnistynyt vuonna 2021.   

Ilmoittautuminen:

Osa ryhmistä vaatii ennakkoilmoittautumisen. Mahdollinen ennakkoilmoittautuminen käynnistyy pääsääntöisesti maanantaina 4.9. klo 18.00 alkaen.
Ilmoittautuminen tapahtuu HarrastusLaturin kautta osoitteesta www.jyvaskyla.fi/harrastukset/harrastuslaturi


Lisätietoja:   

Hankekoordinaattori Reeta Jääskeläinen (Jyväskylän harrastamisen malli, HarrastusLaturi) 
p. 040 662 0085, reeta.jaaskelainen [a]jyvaskyla.fi 

Vastaava liikunnanohjaaja Eero Simonen (LiikuntaVeturi ja LiikuntaLaturi)  
p. 050 522 6829, eero.simonen[a]jyvaskyla.fi  

Palveluesihenkilö Elina Lämsä (nuorisopalvelut, alueellinen nuorisotyö)  
p. 040 623 4388, elina.lamsa[a]jyvaskyla.fi