Hyppää pääsisältöön

28.8.2023

Kuva
Kolme henkilöä pöydän ympärillä
CV:hen tai työhakemukseen voi olla vaikea sanoittaa, mitä oikeastaan osaa ja millaisia taitoja elämän varrella on kertynyt. Työnhaussa on tärkeää huomata, että vain osa omasta osaamisesta syntyy töissä.

Osaamista kertyy myös harrastuksista, luottamustoimista ja muista vapaa-ajan aktiviteeteista.

— Työnantajat arvostavat kaikkea osaamista, eivätkä ole kiinnostuneet siitä, missä osaaminen on hankittu, kiteyttää työllisyyspalveluiden asiantuntija Riitta Saarentausta.
 
Saarentaustan mukaan työelämän ulkopuolelta hankitusta osaamisesta kannattaa kertoa työnhaun yhteydessä, erityisesti jos työkokemusta on kertynyt vasta vähän tai työhistoria on katkonainen. CV:n tekeminen ja omien vahvuuksien kirkastaminen auttaa myös hakemuksen kirjoittamisessa ja työhaastattelussa.

— Omasta osaamisesta ja taidoista voi kirjata esimerkiksi CV:n kohtaan “erityisosaaminen” tai “harrastukset”. Jos olet toiminut esimerkiksi toiminut taloyhtiön hallituksessa tai järjestötoiminnasta, tästä kannattaa mainita. Kannattaa ehdottomasti myös konkretisoida, millaisia taitoja tehtävässä on oppinut.

Omaa osaamista kannattaa siis avata mahdollisimman täsmällisesti työnhaussa. 

— Jos kerrot, että olet nopea oppimaan, on aiheesta hyvä antaa jokin esimerkki. Voit esimerkiksi sanoa, että olet saanut palautetta siitä, että otat nopeasti haltuun isoja kokonaisuuksia.

Asiantuntijat apunasi: tukea oman osaamisen sanoittamiseen omavalmentajaltasi ja CV-pajasta

Omaa osaamista on usein vaikea tarkastella itse, jolloin asiasta on usein paras keskustella toisen ihmisen kanssa. Apua osaamisen sanoittamiseen voit kysyä omavalmentajaltasi, jolta saat henkilökohtaista ohjausta CV:n kirjoittamiseen.

Hyvä vaihtoehto oman osaamisen sanoittamisen harjoitteluun on myös osallistua CV-pajaan. CV-pajat järjestetään työllisyyspalveluiden tiloissa Palvelutorilla, osoitteessa Asemakatu 4, Jyväskylä. CV-pajaan voit osallistua sinulle sopivana aikana.