Hyppää pääsisältöön

23.8.2023

Kuva
Mieshenkilö istuu sohvalla edessään pöydällä kannettava tietokone. Kuva Jyväskylän kulttuuripalvelut

Lämpiö on viiden kaupungin ja kahden suomalaisen IT-yrityksen yhdessä kehittämä digitaalinen alusta, jossa iäkkäät voivat olla vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Lämpiö kehitettiin palvelemaan erityisesti kotona asuvia iäkkäitä, jotka eivät fyysisesti pääse kulttuuri- ja hyvinvointipalveluiden pariin. Lämpiössä ikäihminen voi nauttia konsertista kotisohvalla, liikkua kotona helpon jumppavideon tahdissa tai osallistua kirjallisuuspiiriin virtuaalisesti.

Videosisältöjä voi katsoa tallenteina tai suorina lähetyksinä. Palvelu mahdollistaa reaaliaikaisen vuorovaikutuksen muiden osallistujien kanssa. Samaa ohjelmaa katselevat ikäihmiset voivat olla yhteyksissä toisiinsa chatin tai videopuhelun kautta. Suoria lähetyksiä Lämpiöön tekevät teatterit, taiteilijat, järjestöt ja muut yhteistyökumppanit saavat myös yhteyden yleisöönsä.

Helsinki, Jyväskylä, Oulu, Tampere ja Turku ovat kehittäneet Lämpiötä yhdessä suomalaisten yritysten Voolerin ja Codaonen kanssa. Mukana on myös kulttuuritoimijoita, järjestöjä ja muita sisällöntuottajia ympäri Suomea. Ikäihmiset ovat olleet mukana kehitystyössä alusta lähtien. 

Yhteishankkeesta digipalveluksi

 Lämpiö sai alkunsa tammikuussa 2021 kaupunkien yhteisenä hankkeena, jonka budjetti tuli valtionvarainministeriön myöntämästä kuntien digitalisaation kannustinavustuksesta. Yhteishanke päättyy 31.8.2023. Kaupungit ovat sitoutuneet Lämpiön kehitystyöhön kolmivuotisen sopimuskauden ajan.

Lämpiön ensimmäinen versio on valmis ja avoinna kaikille. Palveluun pääsee osoitteessa Lämpiö.fi.

Tulevaa ohjelmaa Lämpiössä

24.8. klo 13 Lämpiön lanseeraustilaisuus 
Esiintymässä Eino Grön, Iiro Rantala ja Sirkus Magenta. Tilaisuudessa nähdään videoterveiset Lämpiön kumppanikaupungeista. Tilaisuus lähetetään suorana Lämpiössä Helsingin kaupungintalolta.

30.8. klo 13.30 Hyvän tuulen hetket 
Oi, elämä! Muusikko Mari Kätkä laulattaa ja kuvittaja Sari Airola kuvittaa rakastetuimpia yhteislauluja tarinallisiksi kuviksi. Hyvän tuulen hetkiä lähetetään suorana kerran kuukaudessa vaihtuvin teemoin.

22.9. klo 13 Q-teatterin tarinateatteriesitys 
Ammattinäyttelijät tekevät osallistujien muistojen, ajatuksien ja kertomusten pohjalta lyhyitä improvisoituja kohtauksia, jotka esitetään siinä samassa hetkessä. Omien kokemusten jakaminen on vapaaehtoista, joten esitystä voi tulla myös vain katsomaan ja kuuntelemaan.

Lisäksi Lämpiöön avautuu syksyllä Nostalgian siivin -sarja, jonka suorissa lähetyksissä esiintyvät Pepe Willberg, Pasi Kaunisto, Milana Misic ja Juhamatti. Esitykset jäävät myös tallenteina Lämpiöön. Syksyn aikana julkaistaan myös Heikki Kahilan podcast-sarja Kahvilla Kahilan kanssa. Podcastista järjestetään myös suora keskustelutilaisuus. Tarkemmat ajankohdat päivittyvät Lämpiöön syksyn edetessä.

Tutustu Lämpiöön

Lisätietoja:

koordinaattori Outi Savonen, Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelut, p. 050 597 8954, outi.savonen(at)jyvaskyla.fi