Hyppää pääsisältöön

29.5.2023

Kuva
Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan nuija. Kuva Jaana Pinson
Kaupunginhallitus antoi kokouksessaan mm. lausunnon jätetaksasta kokonaisuudistuksen toisesta vaiheesta sekä lähetti varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkoselvityksen valtuuston käsiteltäväksi.

Kaupungin lausunto Jyväskylän seudun jätelautakunnan jätetaksan kokonaisuudistuksen II-vaiheesta

Kaupunginhallitus antoi lausuntonsa Jyväskylän seudun jätelautakunnalle jätetaksan uudistuksen toisesta vaiheesta. Hallitus puoltaa harmonisointia, eikä sillä ole huomautettavaa kokonaisuudistuksesta.

Jyväskylän seudun jätelautakunta on pyytänyt lausuntoa valmisteilla olevasta jätetaksan kokonaisuudistuksen II-vaiheesta, jossa tavoitteena on bio- ja sekajätteiden kuljetusmaksujen harmonisointi lautakunnan toimialueella (Jyväskylä, Laukaa, Muurame ja Toivakka). Bio- ja sekajätteiden kuljetusmaksujen harmonisointi samaksi tuo muutoksia koko toimialueen kuntien kuljetusmaksuihin.

Jyväskylässä kuljetusmaksut nousevat biojätteen osalta 0,20 €/astiatyhjennys (muutos + 10%) ja sekajätteen osalta 0,19 €/astiatyhjennys (muutos +9 %).
Muuramessa kuljetusmaksut laskevat biojätteen osalta -0,76 €/astiatyhjennys (muutos -25%) ja sekajätteen osalta -0,21€/astiatyhjennys (muutos -8%).
Laukaassa ja Toivakassa on yhteiset kuljetusmaksut, jotka laskevat biojätteen osalta -0,83€/ astiatyhjennys (muutos -27%) ja sekajätteen osalta -0,81€/astiatyhjennys (muutos -26 %).

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkoselvitys vuosille 2023–2028

Kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi selvityksen Jyväskylän varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkosta sekä sen kehittämisestä. Selvitys saatetaan tiedoksi kaupunginvaltuustolle. Hallitus totesi päätöksessään sivistyslautakunnan edellyttäneen, että Kuohun alueen palveluja koskevat ratkaisut arvioidaan uudelleen 31.12.2023 mennessä.

Palveluverkkosuunnitelman tarkoituksena on ennustaa ja arvioida palvelujen kysyntää ja tarjontaa. Tarkastelun pohjalta laaditaan vuosittain toimenpide- ja kehitysohjelma palvelukapasiteetin mitoittamiseksi seuraavan viiden vuoden tarkasteluajanjaksolle.

Kaupungin väestöarvio pohjautuu Tilastokeskuksen syksyllä 2022 julkaisemaan väestöennusteeseen, jonka mukaan matala syntyvyys on pysyvä trendi. Kaupungin väestöarviota päivitetään vuosittain toteutuneen tilanteen perusteella. Syntyvyys on edelleen matalalla tasolla verrattuna 2010-luvun vaihteen huippuvuosiin.

Vuoteen 2027 mennessä perusopetuspalvelujen piirissä arvioidaan olevan noin 1400 oppilasta vähemmän kuin nyt. Väestökehityksessä on eroja kaupungin eri alueiden välillä. Ennusteen mukaan vuoteen 2030 mennessä alle 16-vuotiaita on lähes 1900 vähemmän kuin nyt.

Syntyvyyden lasku ei ole vähentänyt varhaiskasvatuspalvelujen piirissä olevien 0–6-vuotiaiden lasten määrää, vaan se on kasvanut. Esimerkiksi vuonna 2010 0–6-vuotiaista lapsista 54,7 % oli varhaiskasvatuspalvelujen piirissä (ei sis. kerhoja). Vuonna 2022 vastaava osuus oli 76,2 % ja vuonna 2021 74,5 %. Varhaiskasvatuspalveluja käyttävien osuuden ennakoidaan kasvavan 78 %:iin seuraavan viiden vuoden aikana. Kysyntään vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi mahdollinen kaksivuotisen esiopetuksen uudistus, asiakasmaksujen aleneminen, perhevapaauudistus, varhaiskasvatuksen palvelutarpeeseen liittyvien suhdelukujen uudelleen määrittely sekä yleinen työllisyystilanne.

Palveluverkossa on tapahtunut muutoksia. Vuonna 2022 on valmistunut uusi Kortepohjan päiväkotikoulu ja tammikuussa 2023 on otettu käyttöön Fabriikin päiväkodin laajennusosa. Vaajakummun koulun muutostyöt ovat edenneet ja valmistuvat syksyllä 2023. Muutosten myötä uudet opetustilat mahdollistavat oppimisympäristöjen monimuotoisemman ja joustavamman käytön sekä koulun oppilasmäärän kasvun tulevaisuudessa.

Oppilaiden lähikouluun ohjautumista Vaajakosken alueella uudistetaan palveluverkkosuunnitelman mukaisesti Vaajakummun koulun muutostöiden valmistuttua. Uusi Pohjanlammen vuorohoitopäiväkoti otetaan käyttöön 1.8.2023, ja samaan aikaan valmistuu myös Haukkamäen päiväkodin laajennusosa. Palvelujen kysynnän kasvun vuoksi Salmirannan esiopetustiloista, Onnimannin päiväkodista ja Haukkamäen pihapiirissä olevasta viipalerakennuksesta ei voida luopua. Lisäksi etsinnässä ovat kolmen ryhmäperhepäivähoitoryhmän tilat.

Elokuussa 2023 Lohikoskella otetaan käyttöön väistöpäiväkoti ennakoiden tulevaa Lahjaharjun päiväkodin purkutyötä ja tontille rakennettavaa uutta päiväkotia. Kuohun viipalerakennuksen väliaikaista lupaa ei saada enää jatkettua kesän 2024 jälkeen, joten Kuohu-Vesanka alueen päiväkoti- ja koulujärjestelyihin tehdään muutoksia syksystä 2024 alkaen. Mahdollisista muutoksista tehdään kuitenkin lautakunnan edellyttämällä tavalla päätökset kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Elinkeino- ja työllisyyspalveluiden toimialajohtajan palkan määrittäminen

Kaupunginhallitus päätti, että elinkeino- ja työllisyyspalveluiden toimialajohtajan kokonaispalkka on 9 000 euroa kuukaudessa Ari Tolosen aloittaessa elinkeino- ja työllisyyspalveluiden toimialajohtajan virassa. Tolonen aloittaa tehtävässään 15.6.2023.

Jyväskylän seudun tieliikenteen toimivaltaisen viranomaisen yhteistoimintasopimus

Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy Hankasalmen, Jyväskylän, Laukaan, Muuramen, Petäjäveden, Toivakan ja Äänekosken kuntien välisen Jyväskylän seudun tieliikenteen toimivaltaisen viranomaisen yhteistoimintasopimuksen. Sen tultua voimaan, aiempi Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen kuntien välinen yhteistoimintasopimuksen lakkaa.

Jyväskylän kaupunki toimii tällä hetkellä tieliikenteen toimivaltaisena viranomaisena Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen kuntien muodostamalla alueella. Toimivalta-aluetta on tarkoitus laajentaa 1.1.2024 alkaen siten, että myös Hankasalmen, Petäjäveden, Toivakan ja Äänekosken kunnat kuuluvat alueeseen.

Hankasalmen, Petäjäveden ja Toivakan kunnat sekä Äänekosken kaupunki päättivät joulukuussa 2022 liittymisestä Jyväskylän seudun tieliikenteen toimivaltaiseen viranomaiseen. Tammikuussa 2023 Jyväskylän kaupunki sekä Laukaan ja Muuramen kunnat hyväksyivät Jyväskylän seudun tieliikenteen toimivalta-alueen laajentumisen Hankasalmen, Petäjäveden ja Toivakan kuntien sekä Äänekosken kaupungin alueelle.

Jyväskylän kaupunki on vastuukuntana hakenut liikenteen palveluista annetun lain muutosta koskien Jyväskylän seudun tieliikenteen toimivaltaisen viranomaisen toimivalta-aluetta. Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2024.

Jyväskylän kaupungin arviointikertomus vuodelta 2022

Kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2022. Tarkastuslautakunta kiinnitti arviointikertomuksessaan erityistä huomiota muun muassa nuorison yksinäisyyteen ja kiusaamiseen sekä kouluruokailuun. Lisäksi se nostaa esille vuoden 2022 arviointikertomuksessaan kaupungin talouden tasapainottamiseen ja palveluiden järjestämiseen liittyviä kehittämisehdotuksia.

Tarkastuslautakunta esittää, että kaupunginvaltuusto pyytäisi kaupunginhallitukselta lausunnon toimenpiteistä, joihin kehittämisehdotukset antavat aihetta. Tarkastuslautakunnan huomioista voi lukea lisää uutisesta: Jyväskylän kaupungin tarkastuslautakunta kiinnittää arviointikertomuksessaan erityistä huomiota nuorison yksinäisyyteen ja kiusaamiseen sekä kouluruokailuun.


Kaupunginhallituksen kokouksen esityslista

Asiasanat: