Hyppää pääsisältöön

19.5.2023

Kuva
Henkilö seisoo Veturitallit-nimisen tiilirakennuksen edessä. Kuva Satu Kivistö

Miia Lyyralle kulttuuritapahtumien tuottaminen on intohimo. Harrastus muuttui nopeasti Jyväskylän kaupungin palveluksessa unelmatyöksi.

– Mun tausta on semmonen, että mä oon ensimmäiseltä ammatiltani itse asiassa ravintolakokki ja toiselta ammatiltani vasta kulttuurituottaja Humakista. Nyt mä opiskelen vielä Jyväskylän yliopistossa kulttuuriympäristön tutkimuksen maisteriohjelmassa ja sitten musta tulee filosofian maisteri, kertoo Miia opinnoistaan kulttuurituottajaksi.

Miia aloitti työnsä kaupungin palveluksessa nuorisonohjaajan vuorotteluvapaan sijaisena vuonna 2013 Jyväskylän Veturitalleilla.  Välillä hän kävi opiskelemassa, kunnes palasi kaupungin kulttuuripalveluille töihin tekemään Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa maakunnallista kulttuurisen nuorisotyön hanketta. Tarkoituksena oli tarjota kulttuuritoimintaa 15–20-vuotiaille nuorille Keski-Suomessa.  

– Mä oon tehnyt 13-vuotiaasta asti tapahtumia. Siihen aikaan Toukofest oli Keski-Suomen suurimpia nuorisotapahtumia. Mä olin 17-vuotiaana sen tapahtuman johtaja.

Ymmärtäväinen opettaja tsemppasi Miiaa oikeaan suuntaan

Ennen kulttuurituottajaksi tähtääviä opintojaan Miia opiskeli kokiksi ammattioppilaitoksessa.

– Mä olin tosi hyvä siellä kokkikoulussa, mutta sitten mun ope sanoo valmistujaisjuhlissa, että Miia, tee sitä mitä sä oikeasti haluat. Se tarkoitti, että mun pitäis lähtee tekemään jotain nuorisotyötä. En mä ehkä olisi itse tajunnutkaan, kuinka paljon mä tykkäsin kulttuurista ja nuorisotyöstä ilman sen open tsemppausta.

Mun ope sanoo valmistujaisjuhlissa, että Miia, tee sitä mitä sä oikeasti haluat

Miia arvelee, että hänen opettajansa kokkikoulussa oivalsi Miian todellisen intohimon kuunnellessaan keittiössä Miian jutustelua.

– Mä luulen, että se hiffasi mun halun tehdä tapahtumia ja nuorisotyötä, kun mä juttelin keittiössä mun tekemisistä vapaa-ajalla.

Kuva
Henkilö tietokonepelipöydän takana. Kuva Satu Kivistö
– Mä itse tajusin nyt vuoden vaihteessa, että nythän mä teen juuri sitä, mistä mä oon haaveillut 13-vuotiaasta asti, naurahtaa Miia.

”Mä en valinnut kaupunkia vaan kaupunki valitsi mut”

Sattuma viitoitti Miian tietä Jyväskylän kaupungin palvelukseen.

– Alun perin mä en kyllä edes ajatellut, että mä hakisin Jyväskylän kaupungille töihin. Mä tiesin koko ajan, että mä haluan hakea kulttuurijuttuja. Mun haluamia kulttuurialan töitä ei hirveästi kaupungissa kuitenkaan ole.

– Pääsin kuitenkin haastatteluun ja sitten mä olinkin yhtäkkiä täällä töissä. Eli ehkä kaupunki valitsi minut tänne töihin, mutta rekryilmoitus kuitenkin herätti minut hakemaan paikkaa, naurahtaa Miia.  

Miian tehtävät kaupungin palveluksessa ovat olleet moninaiset. Hän on nykyisen kulttuurituottajatyönsä lisäksi toiminut muun muassa nuorisonohjaajana, projektityöntekijänä, vetänyt digitaalisen pelaamisen hankkeita ja hakenut rahoitusta esimerkiksi digitaaliselle nuorisotyölle.

”Kaupungilla tehdään siistejä juttuja”

Miia ei halunnut Jyväskylä Sinfonialle tai teatterille tuottajaksi, vaan nimenomaan festarituottajaksi yhdistykseen tai yritykseen.  

– Humakissa meille iskostettiin, että työt löytyvät meille yritys- ja yhdistysmaailmasta, mutta myöhemmin huomasin, että kaupungillahan on kivaa. Mä ajattelin ensin, että en olisi sopiva tänne, koska mulla oli semmoinen kuva nuorempana, että kaupungilla on tarjolla vaan perinteisiä aloja ja työtehtäviä. Mä en tiennyt, mitä mä voisin tehdä täällä. Moni varmaan ajattelee, että täällä Veturitalleilla vaan notkutaan, mutta me tehdään ammattimaista ja tavoitteellista toimintaa, Miia toteaa.

Miia kertoo, että Veturitalleilla toiminnan tarkoitus on, että nuorilla olisi tekemistä. Tekeminen voi olla vaikka hengailua, mutta tiloissa tehdään muun muassa videoita, podcasteja, livestreamejä. Joillekin tulee näistä hommista jopa ammatti.  

Veturitalleilla nuoret voi itse tehdä mitä haluaa, kaupunki tarjoaa välineitä

Miia on viihtynyt kaupungilla, koska hänen mukaansa kaupungilla on työpaikoissa vaihtoehtoja, ei tarvitse tehdä koko ajan samoja tehtäviä.  

– Itse olen hakenut niitä paikkoja, mitä itse olen halunnut. Olen ollut kaupungilla koko ajan unelmaduunissa. Täällä on paljon hyviä ja kivoja duuneja. Pitää uskaltaa vaan hakea ja hyödyntää työkiertoa. Ja käydä välillä katsomassa, millaisia tehtäviä muuallakin on, vinkkaa Miia niille, jotka etsivät unelmiensa työpaikkaa.

– Oman kokemukseni mukaan kaupungilla saa tehdä tosi siistejä juttuja, summaa Miia kokemuksiaan kaupungista työnantajana. 


Teksti ja kuvat: Satu Kivistö

TAIDFESTin koko ohjelmisto on nuorten itsensä tekemä

Nuoret järjestävät yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa TAIDFEST-kesätapahtuman 20.–21.6.2023 Tanssisali Lutakossa ja Lutakonaukiolla (Lutakonaukio 3).

Miia Lyyra on tuottajana mukana TAIDFESTissä jo toista kertaa.  

– TAIDFESTin koko ohjelmisto on nuorten itsensä tekemä. Joku aikuinen saattaa ehdottaa mulle, että olisiko hyvä, jos teille tulisi vaikka tämmöinen taidepaja. Silloin mä sanon sille tyypille, että no ehkä,  mut mun pitää keskustella siitä nuorten kanssa. Sitten ne nuoret joko hyväksyy sen tai ei hyväksy, kertoo Miia TAIDFESTin ideasta.  

Lisätietoja TAIDFESTistä
Tunnelmia viime vuodelta: Taidefestin Instagram


Jyväskylän kaupungin avoimet työpaikat

Lisätietoa nuorille ja heidän vanhemmilleen Veturitallien toiminnasta

Asiasanat: