Hyppää pääsisältöön

12.5.2023

Kuva
Ihminen toimistopöydän ääressa istumassa. Kuva Satu Kivistö
Saana Minkkinen aloitti maaliskuun alussa 2023 johtavana jätehuoltosuunnittelijana.

Alun perin Konginkankaalta kotoisin oleva Saana Minkkinen opiskeli Jyväskylässä, minkä jälkeen työt veivät aluksi Saarijärvelle. Minkkinen on koulutukseltaan agrologi ja hän päätyi aikoinaan jätehuoltoalalle hieman vahingossa.

- Valmistumisen jälkeen aloin hakemaan aktiivisesti töitä avoimin mielin ja onnekseni sain työpaikan jätehuollonviranomaistehtäviin Saarijärvelle ja sille tielle sitten jäin, Minkkinen kertoo.

Alkuvuodesta Minkkinen aloitti Jyväskylässä kaupunkirakenteen neuvonnassa palveluasiantuntijana, joten Rakentajantalo ja osa työkavereista olivat hänelle jo tuttuja ennen nykyisen työtehtävän aloittamista.

Yhteistyöllä luodaan pohjaa jätehuollon toteutukselle

Saarijärvellä Minkkinen oli ensin mukana projektissa, minkä jälkeen hän toimi jätehuoltosuunnittelijana ja sen jälkeen vielä jätehuoltoasiamiehen sijaisena. Jätehuoltoasiamiehen työ oli pitkälti samanlaista kuin nykyinen työ johtavana jätehuoltosuunnittelijana.

Johtavan jätehuoltosuunnittelijan tehtäviin kuuluu jätehuollonviranomaispalvelujen johtaminen sekä jätelautakunnan esittelijänä toimiminen. Jyväskylän seudun jätelautakunta on Jyväskylän, Laukaan, Muuramen ja Toivakan yhteinen jätehuoltoviranomainen ja jätehuoltoviranomaisen työtehtävät tulevat suoraan jätelaista.

Jätehuollon tulee olla helppoa, kannustavaa ja asiakkaiden saatavilla

- Jätehuollonviranomaistehtävissä seurataan kiinteistöjen jätehuoltovelvoitteiden asianmukaisuutta ja valmistellaan jätehuoltoa ohjaavat asiakirjat lautakunnan päätettäväksi. Tehtäviin kuuluu myös jätteenkuljetusjärjestelmän tarkastelu, kompostointirekisterin ylläpitäminen, jätemaksujen maksuunpanon määrääminen sekä jätemaksua koskevien muistutusten käsitteleminen.

Koska kyseessä on neljän kunnan yhteinen viranomainen, tekee Minkkinen myös tiivistä sidosryhmäyhteistyötä omistajakuntien sekä näiden kuntien yhteisen jäteyhtiö Mustankorkean kanssa.

- Yhteistyön kautta luodaan pohja sille, miten alueella yhdessä jätehuoltoa toteutetaan, Minkkinen toteaa.

Jätehuollon kannustettava ihmisiä lajitelemaan

Tällä hetkellä Minkkisen työpöydällä on jätehuoltomääräysten päivittämistä ja kesällä luvassa on muun muassa jäsenkunnissa tehtäviä kompostointitarkastuksia.

Minkkinen kokee, että työssä on mielekkäintä se, että saa tehdä yhteiskunnallisesti merkittävää työtä. Hän kokee ensisijaisen tärkeäksi, että alueellinen jätehuolto on tasolla, joka kannustaa ihmisiä lajittelemaan jätteitään ja luo arkeen siihen helpot mahdollisuudet. Jätehuollon tulee olla helppoa, kannustavaa ja asiakkaiden saatavilla.

- On ensisijaisen tärkeää, että alueellinen jätehuolto on tasolla, joka kannustaa ihmisiä lajittelemaan jätteitään ja joka luo siihen arkeen helpot mahdollisuudet. Jätteiden synnyn ehkäisy, uudelleen käyttö ja lajittelu lähtee ihmisten kulutustottumuksista sekä lajitteluinnokkuudesta.

Minkkinen on iloinen saadessaan työskennellä osaavassa neljän hengen tiimissä.  Hänen mielestään on tärkeää, että työtiimissä voidaan keskustella mieltä askarruttavista asioista ja pallotella ideoita keskenään.

- Jätehuollossa on mentävä eteenpäin rohkeasti, sillä lainvelvoitteet muuttuvat hyvin tiuhaan. On tärkeää, että työn tekemiseen on kaikki edellytykset kunnossa ja että monipuolista osaamista löytyy tiimistä.

- Jätehuolto on kyllä alana niin mielenkiintoinen, laaja, tärkeä sekä toki myös haasteellinen jatkuvine muutoksineen, että koen ehdottomasti tekeväni mieluisten aiheiden parissa töitä, Minkkinen summaa. 


Teksti ja kuva: Liisamaija Rantanen, Jyväskylän kaupunki

Asiasanat: