Hyppää pääsisältöön

12.5.2023

Kuva
Lammas aitauksessa. Kuva Tarja Ylitalo
Lampaat ovat laiduntaneet kesäisin kaupungin laitumilla jo kahdenkymmenen vuoden ajan.

Kesälampaat palaavat toukokuussa kaupungin lammaslaitumille. Lampaita löytää Kuokkalasta Suuruspäästä, Samulinniemestä sekä Sulkulantien ja Lampitien kulmauksesta. Kortepohjassa lampaat laiduntavat Vehkalammella.

Jos koirankakkakeskustelun käynnistyminen on varma kevään merkki, kesälampaiden saapuminen kaupungin laitumille kielii kesästä. Lampaiden tarkkaa saapumispäivämäärää on vaikea arvioida etukäteen, sillä saapuminen riippuu siitä, missä vaiheessa laitumilla on lampaille tarpeeksi syötävää.

Lampaat eivät vietä kesää pelkästään hurvitellen, vaan tekevät tärkeää työtä vieraskasvien torjumiseksi ja alueiden avoimuuden säilyttämiseksi. Työn ohessa lampaat tuovat iloa ohikulkijoille. 

– Meillä on ollut laidunalueilla hyvät oltavat. Lammaslaitumet kunnostettiin toissa vuonna ja samalla laitumille lisättiin linnunpönttöjä, joihin saamme lintukavereita naapureiksi, lampaat kertovat. 

Yhdestä asiasta lampaat haluavat ihmisiä muistuttaa.

– Me emme juurikaan pidä koirista. Lampurin paimenkoira meitä komentaa ja hänen kanssaan tulemme juttuun, mutta emme missään nimessä halua vieraita koiria laitumille.

Lintujen pesintärauhan takaamiseksi lammaslaitumet on suljettu ulkoilijoilta.

Lampaat hävittävät jättipalsamia Vehkalammella

Vehkalammenpuistossa on käynnissä kokeilu, jolla selvitetään lampaiden tehokkuutta jättipalsamin torjunnassa. Viiden vuoden pituisen kokeilun neljä ensimmäistä vuotta ovat jo takanapäin ja tulokset ovat lupaavia. Lampaiden avulla jättipalsamit ovat lähes hävinneet laidunalueilta.

Jättipalsami on yksivuotinen haittakasviksi määritelty vierasperäinen kasvi, joka itää siemenestä keväällä ja kuihtuu ensimmäisten yöpakkasten myötä syksyllä. Vain kasvin siemenet talvehtivat. Erityisen tärkeää on, että lampaat syövät jättipalsamin taimet ennen kasvin siementämistä, jolloin kasvin leviäminen estyy.

Vehkalammella jättipalsamit olivat ehtineet tukahduttaa muuta kasvillisuutta. Lampaiden tehokkuuden ansiosta jättipalsamien tilalle levisi ensimmäisenä nokkosta, jota lampaat välttelevät. Nokkosta on niitetty laitumilta useita kertoja kesässä. Vapautuneille kasvupaikoille on levinnyt jo muitakin luonnonkasveja, jotka toivottavasti vähentävät nokkosten määrää tulevaisuudessa.

Joka paikkaan lampaat eivät kuitenkaan sovi, vaikka tehokkaita jättipalsamin hävittäjiä ovatkin. Laidunalueen on oltava tarpeeksi iso, juomavesihuollon toimiva ja lammaslauman sopivan kokoinen. 

Vehkalammella toteutettava kokeilu on osa Suomen luonnonsuojeluliiton koordinoimaa Viekas-LIFE -hanketta.


Teksti: Kaisa Ristimella
Kuva: Tarja Ylitalo