Hyppää pääsisältöön

12.5.2023

Kuva
nuoria toistensa reppuselässä Tuomijärven rannalla. Kuva Tero Takalo-Eskola
Virallisen uimakauden aikana 15.6.–31.8. yleisten uimarantojen vedenlaatua seurataan näytteenotoin kerran kuukaudessa ja tarvittaessa useammin.

Uimavesien laatuun vaikuttaa moni eri asia, kuten esimerkiksi rankkasateet, sinilevät, ulosteperäiset mikrobit ja uimarannalla kävijät. 

Uimarannoilla kävijät voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa veden laatuun. On hyvä muistaa, että pienten lasten vaipanvaihtoa ei tule tehdä rantavedessä. Isompien uimareiden tulisi käyttää rannalla olevaa käymälää ja sairaana on syytä jäädä aina kotiin. 

Lintuja ei tule ruokkia ja omat eväsroskat on hyvä siivota pois, jotta linnut eivät viihtyisi rannoilla.  

Myös luonnon olosuhteilla on vaikutusta uimavesien laatuun. Joskus myös rankkasateet voivat hetkellisesti heikentää uimavesien laatua.

Suotuisat sääolosuhteet ja vesistössä olevien ravinteiden määrä vaikuttavat syanobakteerien eli sinilevän esiintymiseen. Sinilevätilanne voi vaihdella nopeasti, ja uimarin tulee arvioida veden sinilevätilannetta aina ennen uimaan menoa. Mikäli sinilevää esiintyy, täytyy uiminen jättää väliin.

Koiria ei saa tuoda yleisille uimarannoille. Muilla kaupungin omistamilla alueilla koiria voi uittaa kytkettynä ja koirat voivat uida vapaana koirien uimapaikalla, joka sijaitsee Schaumannin puistotiellä.

Uimarantojen ilmoitustauluilla ilmoitetaan mahdollisista rannan käyttörajoituksista sekä annetaan ohjeita rannalla kävijöille. Rannalle mennessä kannattaakin vilkaista ilmoitustaulun ajankohtaiset tiedotteet.

Lisätietoja

Uimarannat
Uimarantojen uimavesien valvonta
Koirien uimapaikka


Teksti: Liisamaija Rantanen

Seuraa sinilevätilannetta

ELY-keskukset seuraavat levätilannetta

Valtakunnallisen leväseurannan havainnot tallennetaan Järvi-meri-wiki-verkkopalveluun: Järvi-wiki Jyväskylä.

Omia sinilevähavaintoja voit tallentaa järjestelmään Havaintolähetti-sovelluksella.