Hyppää pääsisältöön

12.5.2023

Kuva
Vanhempi ja nuorempi ihminen istuvat pöydän ääressä. Kuva Malanja Mieskonen
Lähitalot Piippurannan Klubi ja Kortteli Klubi toimivat avoimina kohtaamispaikkoina jyväskyläläisille. Talot ovat myös tärkeitä harjoittelupaikkoja suomen kielen opiskelijoille ja mahdollisuus tutustua suomalaisiin ihmisiin ja kulttuuriin.

Afganistanista Suomeen vuonna 2021 muuttanut Wahida Sattar suoritti kieliopintojensa harjoittelujakson Piippurannan Klubilla. Wahida kokee suomen oppimisen tärkeäksi tavoitteenaan opinnot ja ammatti Suomessa.

Kielenopiskelijoiden harjoittelut ovat rikkaus niin opiskelijoille kuin kaikille lähitalojen kävijöille. Piippurannan klubilla pitkään käynyt Mirja Hänninen kertoo tavanneensa harjoittelijoita jo monista eri maista. 

– Tykkään jutella kaikkien kanssa! Yritän puhua selkeästi ja käyttää apunani omia valokuvia. Pitää jaksaa selittää niin kauan, että toinen ymmärtää, Mirja kertoo tietävästi. 

– Tutustuin erilaisiin ihmisiin ja sain kuulla puhekieltä. Kaikki kannustivat minua, kertoo Wahida liikuttuneena. 

– Suomalaisen musiikin kautta opin myös kulttuurista, lisää Wahida.

– Nuorien kanssa juttelusta saan elämän voimaa! Ihmisen on tärkeä oppia ja tutustua eri kulttuureihin, vahvistaa Mirja.

Ikäerostaan huolimatta ystävykset ovat pitäneet yhteyttä myös harjoittelun jälkeen. Wahida on miettinyt toimimista lähitaloissa vapaaehtoisena, mikä edesauttaisi kielitaidon kehittymistä. Lähitaloilla mietitään keskustelukerhojen perustamista, jotka yhdistäisivät paikallisia ja kieltä harjoittelevia.

– Voi, kun saisin äitinikin lähtemään tulevaisuudessa mukaan toimintaan, toivoo Wahida.


Teksti: Santeri Kauppi
Kuva: Malanja Mieskonen

Lisätietoja

Lähitalot

Kuva
Mummo lukee satua kolmelle lapselle Piippurannan Klubilla. Kuva Jiri Halttunen