Hyppää pääsisältöön

28.4.2023

Kuva
Karoliina Ylösjoki
Vastuullisuus ei ole trendi vaan oleellinen osa myös tapahtumien järjestämistä. Urheilutapahtumissa hiilineutraalius saavutetaan välttämällä haitallisimmat päästöt, kutistamalla jäljelle jääneet päästöt niin pieniksi kuin mahdollista ja kompensoimalla loput, sanoo vastuullisuusasiantuntija Karoliina Ylösjoki.

Kuva: Vastuullisuusasiantuntija Karoliina Ylösjoki korostaa, että tapahtumilla on hyvä olla vastuullisuussäännöt. Vastuullisuutta tulee vaatia myös alihankkijoilta ja sponsoreilta.

Teksti: Pia Tervoja

Urheilun hiilijalanjälki on kokonaisuudessaan melko pieni. Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, että urheilutapahtumien järjestäjät voisivat ummistaa silmänsä ympäristövastuusta.

– Vastuullisuus ei ole enää trendi vaan olennainen osa tapahtumien järjestämistä, sanoo IloMetri Oy:n toimitusjohtaja Karoliina Ylösjoki.

Suomen Hiihtoliiton ympäristövastuusuunnitelman laatineen Ylösjoen mukaan vastuullisuustyö tapahtumissa tarkoittaa melko yksinkertaisia jokapäiväisiä valintoja. 

– Tapahtumissa päästöt syntyvät pääosin liikenteestä ja kuljetuksista, sähkölaitteiden käytöstä ja ruokailuista, joten myös vastuullisuusteot keskittyvät näihin. 

– Kuljetukset tulee järjestää ympäristö huomioiden ja sähkölaitteiden valinnassa kannattaa suosia alhaisen energialuokan laitteita. Muita keinoja ovat jätteiden minimoiminen, tehokas lajittelu, kierrätysmateriaalien suosiminen ja lihan välttäminen.
Ylösjoki korostaa, että tapahtumien vastuullisuudesta huolehtiminen tulisi olla jokaisen työyhteisön jäsenen vastuulla. Asioista viestiminen ja keskusteleminen on tärkeää, jotta kaikilla on sama johtoajatus.

– Vastuullisuusasioista täytyy viestiä myös alihankkijoille ja sponsoreille sekä kaikille muille sidosryhmille.

Urheilutapahtumat arjen pelastajina

Helsinki Ski Weeks -tapahtuma on ollut Suomen Hiihtoliiton pilottihanke kestävien tapahtumien järjestämisessä. Karoliina Ylösjoki on ollut kehittämässä tapahtumasta hiilineutraalia.

Hän korostaa, että vastuullinen hiilineutraalius saadaan aikaan välttämällä haitallisimpia päästöjä, kutistamalla jäljelle jääneet päästöt niin pieniksi kuin mahdollista ja vasta sen jälkeen kompensoimalla päästöt.

– Kannatan ilmastohankkeita, jos ne tehdään oikein. Helsinki Ski Weeks -tapahtuman kompensointi toteutettiin Gold Standardin hyväksymän metsittämisprojektin kautta.

Ylösjoen mielestä urheilutapahtumilla on tärkeä rooli vaikuttamistyössä, vaikka yksikään hiilineutraali hiihtotapahtuma ei pelastakaan talvia.
– Tiedetään, että alle 20 prosenttia ihmisistä seuraa tiedeuutisia, mutta 80 prosenttia seuraa urheilu-uutisia. Jos vaikutamme urheilua seuraaviin ihmisiin ja sidosryhmiimme saaden heidät mukaan arjen pelastamiseen, saamme paljon enemmän aikaiseksi.

Löytyykö urheilukilpailuista vastapaino huomiokilpailulle?

Karoliina Ylösjoki puhui Tieto, Taito, Liike -Vastuullisesti tulevaisuuteen urheilutapahtumilla -verkostotapahtumassa 4. huhtikuuta. Tilaisuus oli osa EU-rahoitteista Kansainvälisten urheilutapahtumien Jyväskylä -hanketta, jonka tavoitteena on luoda kasvumahdollisuuksia urheilutapahtumille Jyväskylässä ja lähialueilla. 

Kuva
Perttu Pölönen puhumassa

Kuva: Futuristi, keksijä ja tietokirjailija Perttu Pölönen pohtii, voisiko viihde- ja peliteollisuuden sekä sosiaalisen median huomiotalouden vastapaino löytyä urheilusta, kulttuurista ja luonnosta.

Tilaisuuden toisena puhujana kuultiin futuristi, keksijä ja tietokirjailija Perttu Pölöstä, joka toi keskusteluun Z-sukupolven nuoret ja heidän roolinsa tulevaisuuden sporttifaneina.

– Maailmassa on alle kolmikymppisiä yli puolet. Nuoret ovat niin iso ryhmä, ettei voi ohittaa, mitä he toivovat. Mutta tunnistetaanko me niitä ilmiöitä, joita pinnan alla kuplii, Pölönen kysyi ja korosti eri sukupolvien välisen dialogin tärkeyttä.
Z-sukupolvi nähdään usein diginatiiveina, jotka ovat teknologisesti osaavia ja interaktiivisia. Pölönen muistutti, että kaikilla trendeillä on vastatrendinsä. Siksi viihde- ja peliteollisuuden sekä sosiaalisen median ”Instagram-hetkien” vastapainoksi halutaan jotain muuta. 
 
Pölönen pohti, voisiko hektisen huomiokilpailun vastapaino löytyä urheilusta ja kulttuurista eli tapahtumista, joissa ollaan ja koetaan yhdessä.

– Google ei katsoa minua silmiin tai kosketa olalle. Se tietää asiat, mutta ei välitä. Toisilta ihmisiltä saamme luovuutta ja empatiaa. Uskon, että pitkällä tähtäimellä teknologia pakottaa meidät jalostumaan, sivistymään ja teknologian vastapainoksi tarvitaan ihmisiä ja inhimillistä kanssakäymistä.

Kuva
yleiso urheilutapahtumien verkostotilaisuudessa

Kansainvälisten urheilutapahtumien Jyväskylä – Elinvoimaa tapahtuma- ja matkailualalle urheilutapahtumien ekosysteemillä -hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) ja se on REACT-EU-hanke, jota rahoitetaan osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Hankeaika on 1.11.2021-31.8.2023.

logot liikuntapaakaupunki EU ja Vipuvoimaa värilliset logot
logot_liikuntapaakaupunki_eu_ja_vipu.jpg