Hyppää pääsisältöön

20.3.2023

Kuva
Mustavalkoisessa kuvassa taustalla hyppyrimäki ja etualalla kaksi laskettelijaa laskettelurinteessä. Kuva Lauri Laaksovirta
Kansalliskirjaston ylläpitämä ja kehittämä Finna-hakupalvelu täyttää 10 vuotta. Finna tarjoaa käyttöösi monipuolisesti aineistoja kotimaisten museoiden, arkistojen ja kirjastojen kokoelmista. Niihin voi tutustua ilmaiseksi finna.fi-sivustolla. Keski-Suomen museo eli KeMu on ollut mukana Finnassa vuodesta 2016.

KeMu on mukana juhlistamassa Finnan 10-vuotisjuhlavuotta julkaisemalla ajankohtaisiin keskisuomalaisiin teemoihin liittyviä kokoelma-aineistoja. Maaliskuun Finna-noston teemana on Laajavuoren hiihtokeskus, jonka avautumisesta tuli alkuvuodesta kuluneeksi 60 vuotta. Lisäksi julkaistaan KeMun nykydokumentointityöstä kertova aineistokokonaisuus. Se kuvaa Jyskän Varastomyymälän arkea joulukuussa 2022, kun tieto yrityksen toiminnan päättymisestä oli juuri julkaistu. Huhtikuussa ennakoidaan 27.5. avautuvaa Aalto2 –museokeskusta ja julkaistaan Ruusupuiston historiasta kertova aineistokokonaisuus. Kesällä juhlistetaan Harjun Vesilinnan 70-vuotista historiaa.  

Syksyn nostoissa esitellään KeMun kuva-arkiston tuntemattomampaa puolta. Kokoelmista löytyy myös Keski-Suomen ulkopuolelle sijoittuvia kuva-aineistoja, joita kukaan ei osaa KeMusta kysellä. Finnan juhlavuoden kunniaksi, eräänlaisena syntymäpäivälahjana julkaisemme näitä kuva-aarteita. Finna-palvelun etuna onkin, että yhdellä hakusanalla kävijä saavuttaa vaivattomasti eri organisaatioiden kokoelmissa olevia aineistoja kotikoneeltaan käsin. 

KeMu julkaisee Finnan kuvavirtaan säännöllisesti myös muuta aineistoa, kuten erilaisia esineitä. Vuoden aikana KeMun Finna-näkymän kautta pääset sukeltamaan tutkimusretkelle myös Keskisuomalaisuutta etsimässä -pysyvän näyttelyn kuva-aineistoihin. Kuvia julkaistaan pitkin vuotta.  

Finnasta löytyvien Keski-Suomen museon kuvien käyttöoikeudet ilmaistaan kansainvälisellä Creative Commons -lisensseillä. Tarkempi kuvan käyttöön liittyvä ohjeistus löytyy Finnasta kunkin kuvan yhteydestä. Lisäksi Finnassa on Kuvasto-sopimuksen alaisia taideteoksia, jotka on merkitty InCopyright-lisenssillä. Niiden kohdalla käyttömahdollisuudet ovat rajatummat ja niiden käyttöön saatat tarvita teoksen tekijän luvan. 

KeMun Finna-aineistot löytyvät museon omasta Finna-näkymästä osoitteesta https://keskisuomenmuseo.finna.fi/

Jyväskylän Laajavuori 60 vuotta https://keskisuomenmuseo.finna.fi/List/1318061
Jyskän Varastomyymälän dokumentointi https://keskisuomenmuseo.finna.fi/List/1318805
 

Lisätietoja:
Susanna Terho
intendentti
p. 050 592 4514
susanna.terho(at)jyvaskyla.fi