Hyppää pääsisältöön

6.2.2023

Kuva
Erasmus+-ohjelman lippulogo. Kuva EU (Euroopan unioni)
Jyväskylän Kasvun ja oppimisen palvelut on mukana ranskalaisen INSHEA-instituutin Erasmus+-ohjelmassa. Ohjelman tavoitteena on tutustuttaa vierailijat Jyväskylän oppilaitosten inklusiivisiin käytäntöihin.

Opettajia kiinnostaa vierailuillaan erityisesti se, miten moniammatillinen yhteistyö toteutuu inklusiivisessa opetuksessa Jyväskylässä. Inkluusiolla tarkoitetaan jokaisen oppilaan ja opiskelijan oikeutta ja yhdenvertaisia mahdollisuuksia opiskella oppimisen ja osallistumisen edellytykset huomioiden. Inklusiivisessa toiminnassa esimerkiksi oppimisympäristö on muokattu kaikille sopivaksi sekä tarjotaan riittävät resurssit oppimisen ja koulunkäynnin tukemiseksi. 

Opetushenkilöstön vierailut ovat keskeinen osa mukana olevien kaupunkien osaamisen vaihdossa. Ranskan Suresnesin kaupungista saapuu yhdeksän opettajaa ajalla 6.-10. helmikuuta tutustumaan Jyväskylän oppilaitosten toimintaan. Ohjelmaan sisältyy esimerkiksi vierailu päiväkotiin ja yhtenäiskouluun. Ryhmä tutustuu myös muun muassa toisen asteen oppilaitosten toimintaan sekä vierailee Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden laitoksella. Lisäksi vierailijoita kiinnostaa neuvolatoiminta, koska Ranskassa ei ole neuvolajärjestelmää. 

Vierailut ovat osa koulujen ja opetussuunnitelman mukaista kotikansainvälisyyskasvatusta 

Erasmus+-ohjelmaan liittyvät vierailut tuovat mukanaan kansainvälisen tuulahduksen Jyväskylän kouluihin. Erasmus-vierailta käy vuosittain useassa Jyväskylän koulussa ja oppilaitoksessa. Vierailut ovat osa koulujen kotikansainvälisyyskasvatusta. Oppilaiden ei tarvitse lähteä ulkomaille asti saadakseen kansainvälisiä kokemuksia ja oppiakseen maailmankansalaisen taitoja. Niitä voidaan harjoitella myös omassa kouluympäristössä. Vieraita tavatessaan oppilaat pääsevät esimerkiksi käyttämään vierasta kieltä aidoissa vuorovaikutustilanteessa. Kansainväliset kohtaamiset edistävät lasten ja nuorten kansainvälistä osaamista, ymmärrystä ja avointa suhtautumista toisia ihmisiä, kieliä ja kulttuureita kohtaan. Tämä palvelee myös Jyväskylän kaupunkistrategian toteutumista kansainvälisenä sivistyskaupunkina. 

Erasmus+ on EU:n koulutus-, nuoriso- ja urheilualan rahoitusohjelma. Ohjelma tarjoaa nuorille, opiskelijoille ja aikuisille mahdollisuuksia kansainvälistymiseen ja rahoitusta kouluttautumiseen, opiskeluun tai harjoitteluun ulkomailla. Lisäksi ohjelma tarjoaa oppilaitoksille ja organisaatioille mahdollisuuden tehdä yhteistyötä kansainvälisten kumppaniensa kanssa.  

Lisätietoja: 
kansainvälisyyskasvatuksen koordinaattori Susanna Kuusinen, Jyväskylän perusopetuspalvelut, puh. 040 631 4777