Hyppää pääsisältöön

19.12.2022

Kuva
Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan nuija. Kuva Jaana Pinson
Jyväskylän kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan mm. kaupungin avustustoiminnan periaatteet sekä hyvinvointialueelle siirtyvän henkilöstön siirtosopimuksen.

Konsernihallinnon toimintasääntö voimaan 1.1.2023

Kaupunginhallitus hyväksyi tarkennetun konsernihallinnon toimintasäännön, joka tulee voimaan 1.1.2023. Muutokset sääntöön ovat lähinnä teknisiä. Säännön rakennetta on yksinkertaistettu ja hallintosääntöön kirjattu toimivalta on poistettu konsernihallinnon toimintasäännössä.

Toimintasäännöstä on myös poistettu kuvaus konsernihallinnon organisaatiosta ja tehtävistä. Lisäksi säännöstä on poistettu elinkeino- ja työllisyyspalveluiden toimialalle kuuluviin tehtäviin ja kunnalta hyvinvointialueelle siirtyviin tehtäviin kuuluva toimivalta (mm. elinkeino- ja työllisyyspalveluiden avustuksiin, kuntouttavaan työtoimintaan ja työllisyyden edistämisen kuntakokeilusta annettuun lakiin liittyvä toimivalta).

Keski-Suomen hyvinvointialueelle siirtyvää henkilöstöä koskeva siirtosopimus hyväksyttiin

Kaupunginhallitus hyväksyi Keski-Suomen hyvinvointialueelle siirtyvää henkilöstöä koskevan henkilöstön siirtosopimuksen ja siirtosuunnitelman. Siirtyvästä henkilöstöstä säädetään sosiaali- ja hyvinvointialueiden perustamista koskevassa lainsäädännössä. Lain mukaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen sekä muun lainsäädännössä määritellyn henkilöstön siirto kunnista ja kuntayhtymistä hyvinvointialueelle tapahtuu liikkeenluovutuksella.

Jyväskylän kaupungin ylin yhteistoimintaelin on käsitellyt uudistuksen valmistelua, liikkeen luovutusta ja/tai henkilöstötiedon luovuttamista Keski-Suomen hyvinvointialueen väliaikaishallinnolle ja sittemmin hyvinvointialueelle useamman kerran vuosien 2021 ja 2022 aikana.

Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus hyväksyi 8.11.2022 henkilöstön siirtosuunnitelman ja luonnoksen siirtosopimukseksi, josta käyvät ilmi henkilöstön siirron periaatteet. Jyväskylän kaupungin yhteistyötoimikunta on kokouksessaan 9.12.2022 merkinnyt esittelyn ja keskustelun siirtosopimuksesta ja siirtosuunnitelmasta liitteineen tiedoksi ja todennut selvitetyn henkilöstön edustajille työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella annetun lain mukaiset seikat ja todennut liikkeen luovutusta edeltävän yhteistoiminnan Jyväskylän kaupungin osalta päättyneeksi.

Keljonkatu 26 asemakaavan muutos sekä tonttijaon hyväksyminen asemakaavan yhteydessä etenee valtuustoon

Kaupunginhallitus päätti ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy Keljonkatu 26:n asemakaavan muutosehdotuksen sekä siihen liittyvän sitovan tonttijaon. Kaavamuutosalueeseen kuuluvat kaupungin omistuksessa oleva Keljon vanhainkodin tontti, Keljonkadun ja rautatien välissä oleva pysäköintialue sekä Purokadun kulmauksen virkistysalue.

Kaavamuutoksen tavoitteena on monipuolinen puurakenteinen asuntorakentaminen entisen Keljon vanhainkodin tontilla osoitteessa Keljonkatu 26. Viereisen virkistysalueen rajausta tarkistetaan siten, että virkistysalueen pinta-ala ei merkittävästi muutu. Keljonkadun pysäköintialuetta esitetään laajennettavaksi.

Jyväskylän Yritystehdas Oy:n osakassopimuksen muutokset hyväksyttiin

Kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan Jyväskylän Yritystehdas Oy:n muutetun osakassopimuksen. Muutokset koskevat koulutuskuntayhtymä Gradian poistamista osapuolista ja hallituksen jäsenten määrän pienentämistä. Jatkuvuuden takaamiseksi sopimuksessa määrätään myös, että osapuolet sitoutuvat siihen, etteivät luovu omistuksestaan yhtiössä kolmen vuoden kuluessa sopimuksen voimaantulosta.

Jyväskylän Yritystehdas Oy on perustettu Jyväskylän kaupungin konsernijaoston päätöksellä vuonna 2017. Osakeyhtiö on perustettu yhdessä Jyväskylän koulutuskuntayhtymän, Jyväskylän Ammattikorkeakoulun, Jyväskylän Yliopiston ja Jyväskylän kaupungin yhteistyönä.

Jyväskylän kaupungin vuosittainen panos Jyväskylän Yritystehtaan tuottamiin palveluihin on 440 000 €. Jyväskylän Yritystehdas Oy tuottaa hautomopalveluita start-up yrityksille ja korkeakouluille esihautomopalveluita. Vuoden 2022 aikana hautomopalveluissa on 23 yritystä, joista 4 on sijoittunut Jyväskylään muualta. 9 yritystä on sprint-valmennuksessa hautomoraatiin, prospekteja 95 kpl. Oppilaitosvalmennuksissa on 15 uutta yritystä, 24 tiimiä ja tavoitteena yhteensä yli 300 opintopistettä, valmennettavia opiskelijoita yli 70 opiskelijoita ja rahoitettuja yritysideoita 16.

Osakassopimuksen mukaisesti yhtiön omistajien tulee olla asiakkaita (inhouse) ja osakassopimuksessa on kirjaus siitä, että osakkaat eivät luovu osakkuudestaan viiden (5) vuoden aikana osakassopimuksen allekirjoittamisesta. Tämä aikaraja täyttyy 18.1.2023.

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia on ilmoittanut irtaantuvansa 18.1.2023 alkaen Jyväskylän Yritystehdas Oy:n asiakkuudesta. Jyväskylän Yritystehdas tarkentaa nyt strategiaansa vahvemmin kovaan, kansainväliseen kasvuun tähtääville start-up yrityksille ja korkeakoulujen esihautomopalveluille. Kaupunki ja korkeakoulut sitoutuvat toiminnan rahoittamiseen seuraavaksi kolmeksi vuodeksi, jonka jälkeen päätetään yhtiön toiminnasta uudelleen.

Elinkeino- ja työllisyyspalveluiden toimialan määräaikaisen toimialajohtajan palkan määrittäminen

Kaupunginhallitus päätti, että elinkeino- ja työllisyyspalveluiden toimialajohtaja Anne Sandelinin kokonaispalkka on 8613,84 euroa kuukaudessa hänen toimiessaan määräaikaisesti avoimen viran hoitajana.

Kaupunginhallitus on julistanut marraskuussa 2022 elinkeino- ja työllisyyspalveluiden toimialan toimialajohtajan viran haettavaksi siten, että se täytetään mahdollisimman pian alkuvuodesta 2023. Rekrytointiprosessi on parhaillaan kesken. Kaupunginjohtaja on tehnyt päätöksen toimialajohtajan avoimen viran määräaikaisesta täyttämisestä, jossa elinkeinojohtaja Anne Sandelinin on määrätty hoitamaan avointa virkaa. Koska tehtävä on uusi, sen palkkauksesta ei ole tehty aiempaa päätöstä. Kaupunginhallitus päättää kaupungin hallintosäännön mukaisesti toimialajohtajien valinnasta sekä heidän palkkauksestaan.

Avustustoiminnan yleiset periaatteet voimaan 1.1.2023

Kaupunginhallitus hyväksyi mukaisesti Jyväskylän kaupungin avustustoiminnan yleiset periaatteet 1.1.2023 alkaen. Avustustoiminnan yleisten periaatteiden tavoitteena on lisätä kaupungin avustustoiminnan läpinäkyvyyttä ja varmistaa yhtenäiset toimintatavat kaupungin eri toimialojen myöntämien avustusten käsittelyssä.

Avustuksia voidaan myöntää, jos avustettavat toiminta edistää kaupungin strategian mukaista toimintaa, tukea tai täydentää kaupungin järjestämiä palveluita ja kuntalaisten hyvinvointia ja/tai kaupungin elinvoimaa. Toiminnan vaikuttavuuden arvioinnissa hyödynnetään avustuskohtaisesti määriteltyjä kriteerejä.

Käytännön tasolla halutaan sujuvoittaa ja yhtenäistää haku- ja myöntämisprosessit sekä tuoda kaikki avustukset yhteisen sähköisen hallintajärjestelmän kautta haettaviksi ja käsiteltäviksi. Näin hakuprosesseista, hallinnoinnista, maksamisista ja myöntämisistä tehdään avointa, läpinäkyvää ja kustannustehokasta.

Jyväskylän kaupungin avustustoiminnan yleiset periaatteet sisältävät linjaukset hakijalle ja avustettavalle toiminnalle, myönnettävälle avustukselle, avustustyypeille, hakumenettelylle, hakemusten käsittelylle ja päätöksenteolle, avustusten maksamiselle, seurannalle ja valvonnalle sekä takaisinperinnälle.


Vanhus- ja vammaisneuvoston 1.1.2023 voimaan tulevan toimintasäännöt hyväksyttiin. Niihin tehtiin hyvinvointialueen aloituksesta johtuvia tarkennuksia. Myös veteraaniasianneuvottelukuntaan tehtiin kaupungin päätöksenteon uudelleen organisoitumisesta johtuvia tarkennuksia esityslistan mukaisesti. Hallitus esittää valtuustolle lisäksi, että se myöntää Maria Koivuvirralle eron sivistyslautakunnan varajäsenen tehtävästä ja valitsee hänen tilalleen uuden edustajan.

Kaupunginhallituksen kokouksen esityslista


Lisätietoja:

Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaakko Selin p. 040 077 8779

Jyväskylän kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Meri Lumela, p. 050 554 7167

Jyväskylän kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Jari Colliander, p. 040 740 1850

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 014 266 1501

Asiasanat: