Hyppää pääsisältöön

4.12.2022

Kuva
5 ihmistä vastaanottamassa palkintoja. Kuva Opetus- ja kulttuuriministeriö

Yläkaupungin Yö vastaanottamassa Suomi-palkintoa. Kuva Opetus- ja kulttuuriministeriö


Yläkaupungin Yön tiedote

Jyväskyläläinen kaupunkifestivaali Yläkaupungin Yö on voittanut Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän Suomi-palkinnon. Tämän vuoden Suomi-palkinnot jaettiin Helsingin Säätytalolla keskiviikkona 30.11. Palkinnot jakoi tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen. Palkinnon suuruus on 15 000 euroa.

– Palkinto on konkreettinen osoitus Yläkaupungin Yön valtakunnallisesta merkityksestä ja vaikuttavuudesta. Näin isoja pääsymaksuttomia tapahtumia ei tänä päivänä montaa ole. Festivaalin koko kaupungin yhteen kokoavaa taikaa tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan, Yläkaupungin Yön toiminnanjohtaja Marko Kainulainen tunnelmoi.

Suomi-palkinto myönnetään tunnustukseksi joko merkittävästä taiteellisesta urasta, huomattavasta taiteellisesta saavutuksesta tai lupaavasta läpimurrosta. Palkinto voidaan myöntää yksittäiselle taiteilijalle, työryhmälle, yhteisölle, yritykselle tai kulttuuritapahtumalle.

– Suomi-palkinto on iso tunnustus Jyväskylälle, tapahtumaa järjestävälle yhdistykselle ja kaikille Yläkaupungin Yön tekijöille 30-vuotisen historian aikana. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, yhdistyksen puheenjohtaja Anniina Hartikainen iloitsee.

Vuodesta 1992 järjestetyn monitaiteisen Yläkaupungin Yön 30-vuotisjuhlafestivaali keräsi ennätysyleisön Jyväskylässä 20.–22.5.2022. Kolmipäiväisessä tapahtumassa vieraili yli 55 000 ihmistä. 70:ssä tapahtumapaikassa nähtiin yhteensä 230 esitystä. Kyseessä on tapahtuman ennätysyleisö, myös tapahtumapaikkoja ja esityksiä oli enemmän kuin koskaan aiemmin festivaalin historiassa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö perustelee Yläkaupungin Yön onnistuneen esimerkillisesti kulttuurin saatavuuden ja saavutettavuuden edistämisessä. OKM:n mukaan Yläkaupungin Yö erottuu suomalaisten kaupunkifestivaalien joukossa korkeatasoisen ja poikkeuksellisen monipuolisen ohjelman ansiosta.

Kuva
Kolme ihmistä katsoo kameraan. Kuva Klaara Tapper

Yläkaupungin Yön puheenjohtaja Anniina Hartikainen, opetus- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen ja toiminnanjohtaja Marko Kainulainen. Kuva: Klaara Tapper.


Suomi-palkintoja jaettiin tänä vuonna kahdeksalle taiteen alan toimijalle. Muut palkitut ovat ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed, elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Alli Haapasalo, taidekuraattori Veikko Halmetoja, kuvanveistäjä Kirsi Kaulanen, näyttelijä Kaija Pakarinen, säveltäjä Sanna Salmenkallio ja lauluntekijä ja kansantaiteilija Jaakko Teppo.

Vuoden 2023 Yläkaupungin Yö -kaupunkifestivaalin päivämäärät julkaistaan joulukuussa.