Hyppää pääsisältöön

1.12.2022

Ideat teoksiin syntyvät, kun materiaali ja tarina kohtaavat. Sen jälkeen neula ja lanka kohtaavat kankaan tai paperin. Kolmas kohtaamispiste syntyy näyttelytilassa, kun näyttelyvieras luo valmiista teoksista oman tulkintansa.
Kuva
Virpi Vesanen-Laukkanen: Sweetie-teoksen yksityiskohta. Värikkäistä karamellipapereista koostettu korsetti. Kuva Virpi Vesanen-Laukkanen

Tekstiili- ja kuvataiteilija Virpi Vesanen-Laukkanen on työskennellyt neljällä vuosikymmenellä, Kohtaamispisteitä-näyttelyn teokset ovat valmistuneet 2000-luvulla. Ne ovat teoksia, joissa hän on tulkinnut naiseuden kuvastoa sekä satuja ja tarinoita ja leikitellyt lempeästi kliseillä. Näyttely on esillä Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 17.12.2022─5.3.2023. Näyttelyyn on vapaa pääsy. 

Vesanen-Laukkasen teokset on toteutettu käsityönä muun muassa ompelemalla karamellipapereita pukuveistokseksi, kirjomalla koruja reliefeiksi ja yhdistämällä pykäpistoilla postikortteja tilateokseksi. Teosten materiaalit ovat usein kirpputorilta löydettyjä. Ne puhuttelivat taiteilijaa ja hän alkoi kerätä niitä tai toisinpäin – tapahtuma tai tarina muuttui teokseksi, kun sopiva materiaali tuli kohdalle.

Kohtaamispisteitä-näyttelyn teoksiin sitoutuu aikaa, sillä ne ovat valmistuneet hitaasti ompelemalla käsin tai 1950-luvun Elna-ompelukoneella. Postikortit ja useat muut materiaalit ovat ajan ja ihmisten kuluttamia. ”Ensimmäinen postikorttiteos, Sinulle (2003) sai alkunsa kirpputorilta löytämästäni postikortista. Se oli kukkakortti, johon oli kirjoitettu koskettava viesti. Tässä pienessä pahvinpalassa minua kiehtoi yksityisen tekstin ja yhteisen kuvamaailman yhdistyminen. Postikortit ovat kommunikaatiota aikakaudelta ennen sosiaalista mediaa. Kukkakortit ovat myös populaarikulttuuria, kuvallisia iskelmiä, joihin on kuvattu miljoona ruusua ja muita kukkia. Ne näyttävät olevan viestejä ajalta, jolloin kaikki oli hitaampaa. Hidasta oli myös ompeleminen, jolla kortit on yhdistetty toisiinsa. Yksittäisistä kukista rakentuu yhdessä kukkatarha, jonka toisella puolella levittäytyy erilaisten käsialojen täyttämä pinta. Aika on haalistanut nuo ihmisen välittämät viestit toiselle ihmiselle. Ompeleet reunustavat kortteja ja yhdistävät eri aikakausien viestit toisiinsa. Sinulle on Valtion taidekokoelmassa, ja näyttelyssä on esillä sen jälkeen valmistunut Ruusumuuri (2004)”, Vesanen-Laukkanen kertoo

Kohtaamispisteitä-näyttely on osa tekstiili- ja kuvataiteilija Virpi Vesanen-Laukkasen retrospektiiviä, joka tulee olemaan laajempana kokonaisuutena esillä kesällä 2023 Haarautuvia polkuja -näyttelyssä Harakan saaressa Helsingissä. 

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus. 

Virpi Vesanen-Laukkanen

Virpi Vesanen-Laukkanen (s. 1957) on Helsingissä asuva ja työskentelevä tekstiili- ja kuvataiteilija, taidepedagogi TaM. Hän valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta tekstiilitaiteilijaksi vuonna 1983.

Lisätietoja

Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo, p. 050 553 3880, mikko.oikari@jyvaskyla.fi 

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä
Avoinna ti-su klo 11-18