Hyppää pääsisältöön

30.11.2022

Kuva
Piirretty kuva kaupungista. Kuva Jyväskylän kaupunki
Jyväskylän kaupunki julkaisi 30.11. Ympäristövahti-seurantatyökalun, jonka avulla voi seurata kaupungin resurssiviisaustyötä kestävän arjen puolesta. Palvelu parantaa myös asukkaiden mahdollisuuksia vaikuttaa resurssiviisaustyöhön.

− Kuka tahansa voi nyt seurata Ympäristövahti-palvelun avulla kaupunkimme resurssiviisaustyötä, jonka periaatteena on päästötön, jätteetön ja ylikulutukseton kaupunki, kertoo ympäristöasiantuntija Veli-Heikki Vänttinen.  

Jyväskylän kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Ympäristövahti tekee näkyväksi kaupungin tekemää työtä ja antaa kaikille mahdollisuuden seurata työn edistymistä. Se sisältää ajantasaista tietoa kokonaistilanteesta ja yksittäisistä toimista.

Tutustu Ympäristövahtiin

— Voit seurata Ympäristövahdista vaikkapa kaupungin alueellisia kasvihuonepäästöjä tai millä tahdilla ulkovalaisimia vaihdetaan ledeiksi ja miten kaupunki parantaa kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen olosuhteita, valaisee Vänttinen. 

− Kaupunkilaiset voivat myös kommentoida toimia ja antaa Ympäristövahdissa kehitysideoita resurssiviisaustyöhön, kertoo Vänttinen. 

Ympäristövahti jakautuu tavoitetila-, toimenpide- ja mittariosioihin. 

− Toimenpiteissä voi seurata kaikkiaan yli 150 toimenpiteen etenemistä ja vaikutuksia. Mittaritietojen päivittyessä puolestaan voi tarkastella, miten kaupunki edistyy tavoitteissaan, esittelee Vänttinen. 

Kaikista toimista ei ole vielä tasaisesti tietoa, koska osa toimista vaatii vielä suunnittelua ja osa on jo pidemmällä toteutuksessa. 

— Tiedon määrä tulee lisääntymään ajan myötä, kun työ etenee ja tietoja päivitetään, toteaa Vänttinen. 

Ympäristövahti on osa ympäristöministeriön osarahoittamaa REDI(4)2030-hanketta ja Kestävä kaupunki –ohjelmaa.   

Jyväskylästä hiilineutraali ja jätteetön kiertotalouskaupunki 

Ympäristövahti-palvelun sisältö pohjautuu Resurssiviisas Jyväskylä 2040 -ohjelmaan, joka ohjaa kaupungin toimialojen, liikelaitosten ja tytäryhtiöiden resurssiviisaustyötä. Ohjelma sisältää tavoitteet ja niiden seurannan mittarit vuodelle 2030 sekä avaintoimet meneillään olevalle valtuustokaudelle.  

Resurssiviisausohjelman teemoja ovat  

  • vähähiilinen energiantuotanto sekä tehokas energian ja veden käyttö 
  • kestävä yhdyskuntarakenne ja vähähiilinen rakentaminen 
  • ilmastokestävä liikennejärjestelmä 
  • ilmastonmuutoksen vaikutuksiin varautuminen ja sopeutuminen 
  • resurssiviisas kulutus ja kiertotalous 
  • viihtyisä ja monimuotoinen ympäristö sekä  
  • arjen resurssiviisaus ja vastuullisuus. 

Tutustu resurssiviisausohjelmaan 

--- 

Meillä Jyväskylässä resurssiviisaus tarkoittaa kestävän arjen tekoja. Sitä, että pidämme yhdessä huolta ympäristöstämme ja hyvinvoinnistamme. Käytämme energiaa järkevästi ja tilamme taipuvat moneen käyttöön. Kompaktissa kaupungissamme on helppo liikkua fiksusti. Kulutamme vähemmän ja kierrätämme tehokkaasti. Luontoelämykset löytyvät läheltä.

Lisätiedot

ympäristöasiantuntija Veli-Heikki Vänttinen
p. 050 311 8853
veli-heikki.vanttinen[at]jyvaskyla.fi