Hyppää pääsisältöön

19.10.2022

Kuva
puistokatu, pyöräväylät. Kuva Erja Mutanen
Keväällä 2021 käynnistynyt Puistokadun saneeraus on valmistunut pääurakan osalta ja uudistettu katu on otettu käyttöön. Linkit palaavat Puistokadulle 26.10.

Välille Puutarhakatu-Rajakatu tehdään ylin päällystekerros eli SMA-pinta vielä ensi keväänä, jolloin päällystämisolosuhteet ovat lämpötilan puolesta optimaalisemmat. 

Puistokadun saneerauksen lähtökohtina olivat jalankulun ja pyöräilyn turvallisuuden parantaminen ja bulevardimaisen ilmeen säilyttäminen. Katuremontin yhteydessä Alva Yhtiöt teki mittavat kaukolämpö– ja vesihuoltoverkoston saneeraukset osin myös Puistokadun poikkikaduilla, mikä vaikutti koko hankkeen kestoon. Urakan mittavuudesta huolimatta urakka valmistui alkuperäisen aikataulun mukaisesti. Pihakatu Arenaukiolta Yliopistonkadulle saatiin käyttöön jo viime vuoden puolella. 

Jalankulku ja pyöräily turvallisemmaksi  

Puistokadulla pyöräväylät ovat yksisuuntaiset. Yliopistonkadun risteyksestä alkaen jalankulku– ja pyöräilyväylät ovat nyt leveämmät. Lisäksi suojatiesaarekkeita uudistettiin turvallisuuden parantamiseksi. 

Bulevardimainen ilme säilytettiin 

Kadun valaistus parani uuden Led–valaistuksen myötä. Puistokatu sai saneerauksen yhteydessä kauniin vaijerivalaistuksen, joka tukee niin ulkoasultaan kuin myös tunnelmaltaan kadun bulevardimaista ilmettä. Vastaavanlaista valaistusta on Ahjokadulla ja Matkakeskuksen pihassa. Uusi parempi valaistus oli yksi kadun suunnitteluvaiheessa asukkaiden esiin nostama parannuskohde. Samoin tärkeäksi koettiin myös kadun bulevardimaisen ilmeen ja tunnelman säilyminen.  

Puistokadun lehmukset säilytettiin niiltä osin kuin mahdollista. Osa lehmuksista oli valitettavasti puun sisältä lahonneita ja ne jouduttiin korvaamaan uusilla. Uusia lehmuksia istutettiin poistettuja enemmän. Puiden kasvuoloja on parannettu lisäämällä kantavia kasvualustoja. 

– Pakollisten kaivutöiden, reunatukien asennusten ja ahtaassa tilassa kasvaneiden lehmusten yhdistelmä on ollut haasteellinen. Aika näyttää, miten vanhat lehmukset sopeutuvat, toteaa rakennuttajainsinööri Erja Mutanen

Linkit palaavat Puistokadulle 26.10. 

Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen Linkki-paikallisliikenteen Puistokadulla sijaitsevat pysäkit on uusittu. Rajakadun, Sepänkadun ja Kauppatorin kautta Puistokadun katuremontin ajan kulkeneet linjat 12, 22M, 23, 31, 32 ja 37 palaavat 26.10.2022 alkaen normaaleille reiteilleen ja vuorot liikennöidään olemassa olevien aikataulujen mukaisesti. Aikataulut kannattaa tarkistaa reittioppaalta tai aikatauluvihkosta

Yrjönkadusta Jyväskylän ensimmäinen pyöräkatu 

Yrjönkatu on muutettu pyöräkaduksi Sepänkadulta Puistokadulle. Pyöräkatuosuus on päällystetty punaisella asfaltilla ja reunustettu kiveysraidoilla. Yrjönkatu on suunniteltu muutettavan pyöräkaduksi koko kadun osalta. Tämä Traficomilta tukea saanut pyöräkatu on Jyväskylän ensimmäinen.  

Katujen rakennuttamisesta vastasi Jyväskylän kaupunki. Pääurakoitsija sekä Puistokadun saneerauksessa että Yrjönkadun urakassa oli Oteran Oy.