16.9.2022
Yhdessä tehden opitaan – ruokakasvatusta leikkien, maistaen ja ihmetellen

Mäki-Matin perhepuisto on ollut tärkeä paikka jyväskyläläisille jo yli 40-vuoden ajan. Osa tämän päivän kävijävanhemmista on itsekin lapsena leikkinyt perhepuistossa.
- Perhepuiston toiminnan kehittäminen perheitä kuunnellen ja varhaiskasvatussuunnitelmaa noudattaen on toimintamme ydin. Koitamme kehittää toimintaamme yhteisöllisistä lähtökohdista, vahvistaen perheiden yhteistä tekemistä sekä lasten oppimista varhaiskasvatussuunnitelman osa-alueet huomioiden, puiston toiminnasta vastaava apulaisjohtaja Anna Nurmesniemi toteaa.
Tuu ja tee keitto –perhekahvilassa lapset osallistuvat ruoanlaittoon
Mäki-Matin perhepuisto on muutakin kuin vain monipuolinen paikka lasten ulkoleikkeihin ja -peleihin. Perhepuisto tarjoaa vapaan oleilun rinnalla lapsille ja perheille yhteisöllisyyttä, kaikille avointa toimintaa sekä ohjattuja kerhoja. Lapsille puistosta löytyy aina leikkiseuraa. Vanhemmille on tarjolla tukea omaan vanhemmuuteen ja juttuseuraa.
Maanantaisin klo 9.30–12.30 puistossa kokoontuu Tuu ja tee keitto –perhekahvila. Yhdessä lasten ja perheiden kanssa opetellaan ruoanlaittoa. Valmista keittoa voi keittäjät ostaa 1 euron annoshintaan ja ruokailla yhdessä perhepuiston tiloissa.
Perjantaisin on perhekahvila jonne perheet saavat tulla leipomaan vaihtuvaa leivonnaista yhdessä puiston työntekijän kanssa. Leivontaperjantait kokoontuvat noin kerran kuussa. Muina aikoina kahvilassa on muuta avointa toimintaa.
-Pullaperjantaissa lapset pääsevät itse toimimaan ja pulla maistuu entistä paremmalta, kun sen on päässyt itse tekemään. Leivonta tuo perheitä yhteen ja yhteisöllisyyttä vahvistaa myös se, että tehty leivonnainen myös nautitaan yhdessä kahvin tai mehun kera, sanoo perhepuiston päiväkotiapulainen Anna-Liisa Pohjola.

Perhepuiston pihan kasvulavoissa viljellään yrttejä ja kukkia.
Luonto- ja liikuntakerhossa opitaan perusliikuntataitoja, tutustutaan luontoon ja harjoitellaan ruoanlaittoa
Mäki-Matin perhepuistossa toimii perinteisten lasten kerhojen rinnalla myös luonto- ja liikuntakerho. Luonto- ja liikuntakerho tarjoaa yli 3-vuotiaille lapsille monipuolista toimintaa, jossa opetellaan perusliikuntataitoja, tutustutaan luontoon ja harjoitellaan ruoanlaittoa. Kolme kertaa viikossa kokoontuvassa kerhossa hyödynnetään perhepuiston piha-aluetta, retkeillään läheisellä Jyväskylän Harjulla ja keskusta-alueen lähiliikuntapaikoilla. Toiminta edistää lasten leikki- ja vuorovaikutustaitojen kehittymistä, kaverisuhteiden luomista ja motoristen taitojen vahvistumista
Luonto tarjoaa loistavan oppimisympäristön eri-ikäisille ja –toimintakykyisille lapsille.
-Aistit, luonnon ja metsän eläinten kunnioittaminen ja ilmiöpohjainen oppiminen ovat liikunta- ja luontokerhon toiminnan ydin. Yhdessä tutkitaan ja ihmetellään sekä otetaan asioista selvää. Kerhossa valmistetaan lasten kanssa keittolounas noin kerran kuussa, jolloin tutustutaan eri vihanneksiin ja juureksiin. Lapset osallistuvat myös välipalojen valmistukseen yhdessä aikuisen kanssa. Näin lapsi tutustutetaan monipuoliseen ja terveelliseen ruokamaailmaa kertoo perhepuistossa lastenhoitajana työskentelevä Outi Korpela.
-Luonto oppimisympäristönä tarjoaa elämyksiä ja edistää sitä kautta hyvinvointia ja rauhoittaa. Luonnossa opitaan koko ajan. On tilaa leikkiä ja mielikuvitukselle jää aikaa. Liikunta- ja luontokerhossa edistetään liikunnallista elämäntapaa, sillä joka paikkaan liikumme kävellen, kuvaa puiston varhaiskasvatuksen opettaja Mervi Laine.
Ja eväät kuuluvat retkeen – totta kai. Matkaan lähdetään terveellisillä ja täyttävillä eväillä. Eväsrasiasta löytyykin usein ruisleipää, vihannestikkuja ja hedelmiä.
Kaiken takana on Sapere
Varhaiskasvatusikäisten ruokakasvatusta toteutetaan Sapere-ruokakasvatusmenetelmän avulla. Saperessa lapset tutustuvat ruokamaailmaan aistien välityksellä - tutkimalla, kokeilemalla, ihmettelemällä ja leikkimällä.
Syömistä opitaan uusien makujen avulla, ihan kuin muitakin varhaislapsuudessa opittavia taitoja. Samalla opitaan uusia asioita elintarvikkeista, ruoasta, ruoan alkuperästä ja sen valmistuksesta. Sapere-ruokakasvatuksen käytänteitä hyödynnetään kaikissa Jyväskylän varhaiskasvatuksen päiväkodeissa, perhepäivähoidossa ja avoimessa varhaiskasvatuksessa.
Teksti ja kuvat: Minna Hakkarainen
Perhepuiston pitkäjänteinen työ on palkittu vuoden 2022 Ruokakasvattaja –tunnustuksella. Ruokatieto Yhdistys ry myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja –huomionosoituksen toimijalle, joka kehittää ruokakasvatusta ja työskentelee aktiivisesti ja yhteistyökykyisesti ruokakasvatuksen parissa.