Hyppää pääsisältöön

16.9.2022

Kuva
Vesangan päiväkotikoulun puutarhurit työssään. Kuva Maarit Karvinen
Vesangan päiväkotikoulun pihasta löytyy puutarha, jossa viidesluokkalaiset kasvattavat taimia osana perusopetuksen opetussuunnitelmaa. Hoidettavana on muun muassa kasvulaatikoita, isompi kasvimaa, marjapensaita, omenapuu ja luumupuita. Onpa puutarha tarjonnut viime vuosina myös kesätyöpaikan useammalle halukkaalle pikkupuutarhurille.

Vesangan päiväkotikoulun puutarha on yksi osoitus tämän päivän perusopetuksen opetussuunnitelman tarjoamista mahdollisuuksista ja erilaisesta oppimisympäristöstä. Puutarha on myös yksi käytännön toteutus päiväkotikoulun ja oppilaiden huoltajien yhteistyöstä osallisuudesta. Vesankatalon vanhempaintoimikunnalle kuuluu kiitos puutarhan lisäksi myös muista alueen asukkaille hyvinvointia edistävistä toteutuksista.   

- Vesankatalon vanhempaintoimikunta on toiminnallaan tukenut päiväkotikoulumme arkea ja hyvinvointia jo usean vuoden ajan. Vuosien saatossa alueelle on saatu koulupuutarhan lisäksi muun muassa frisbeegolfrata ja laavu. Tätä kaikkea voidaan tässä ajassa nimittää osallisuudeksi, mikä näyttäytyy arjessa aktiivisuutena, myönteisenä asenteena ja kodin ja koulun välisenä yhteistyöhaluisuutena, kertoo rehtori Joel Linna Vesangan päiväkotikoulusta.   

- Aktiivinen vanhempaintoimikunta kokoontuu säännöllisesti ja runsaslukuisesti. Rehtorin näkökulmasta kyse on koulun toimintaa ja samalla rehtorin työtä tukevasta toimintamallista. Vanhempaintoimikunnan kanssa käsitellään myös arjen haasteisiin ja epäkohtiin liittyviä asioita rakentavassa hengessä, Joel Linna jatkaa. 

Puutarha tarjosi oppimisen lisäksi kesätyöpaikan viidesluokkalaisille 

Keväällä 2022 puutarhanhoitoa aloitettiin kaikkien viidesluokkalaisten opetussuunnitelmaan liittyvällä taimien kasvatuksella luokissa. Purkkeihin kylvettiin muun muassa kesäkurpitsaa. Ennen kylvöpuuhia myös koulumme pienemmät, 1-2 yhdysluokan oppilaat haravoivat puutarhaa ja kitkivät ylimääräiset rikkaruohot kasvulaatikoista. Samalla maisteltiin jo kasvuun lähteneitä yrttejä kuten minttua ja oreganoa. Osana käsityö- ja kuvataideopintoja, oppilaat kunnostivat ja maalasivat kasvulaatikot. 

- Kasvatuskoe ja yhteyttäminen kuuluvat osana viidesluokkalaisten ympäristöopin sisältöihin, joten taimien esikasvatuksessa on helppo nähdä konkreettisesti, millaiset olosuhteet kasvi tarvitsee kasvaakseen. Kasvulaatikoiden maalaus ja kunnostaminen taas sopivat hienosti käsityön ja kuvataiteen tavoitteisiin saada oppiainetta integroitua luontevasti ympäristöopin teemaan, Maarit Karvinen kuvaa. 

Viidesluokkalaisilla oli mahdollisuus hakea kesätöihin puutarhalle huolehtimaan kasveista.  

- Päiväkotikoulun vanhempaintoimikunta maksaa kesätyöläisille palkkaa ja vanhempaintoimikunnan edustaja ja koulun ympäristövastaava opettaja ovat lasten apuna ja ohjaajana. Puutarha on koko päiväkotikoulun käytössä, mutta vastuu sen hoidosta on aina kevätlukukauden viidesluokkalaisilla, kertoo Vesangan koulun ympäristövastaavana toimiva luokanopettaja Maarit Karvinen. 

Kesäkuussa kesätyönsä aloittaneet kuusi puutarhuria istuttivat yhdessä vanhempaintoimikuntaan kuuluvan puutarha-asiantuntija Sirpa Kortelaisen ja koulun puolen ympäristövastaavaopettaja Maarit Karvisen kanssa taimet ja kylvivät siemenet. Mukaan saatiin myös muutama avulias huoltaja.  

- Koululle lahjoitetun suuren multakuorman turvin saimme isonnettua kasvimaa-aluetta yli kaksinkertaiseksi entiseen verrattuna! Pareittain työskenteleville oppilaille jaettiin vastuuviikot kesäloman ajalle. Työnkuvaan kuului kastelun lisäksi rikkaruohojen kitkemistä, lannoitusta ja ruohokatteen laittoa. Pääsääntöisesti puutarhurit huolehtivat työstään itsenäisesti, mutta välillä Sirpa tuli mukaan ohjaamaan työskentelyä, kuvaa Maarit Karvinen puutarhan käytännön toteutusta.  

Puutarhan satoa nautitaan koko päiväkotikoulun voimin  

Kesän aikana puutarhurit pystyivät hyödyntämään puutarhan satoa omaan käyttöön, kuten ottamaan raparperia piirakkaa varten, yrttejä ruokiin ja kesäkurpitsaa grilliin tai salaattiin.  

Nyt syksyllä on lopullisen sadonkorjuun aika. Puutarhan satoa hyödynnetään koulun 5.-6. -luokkien valinnaisaineissa esimerkiksi leivonnassa ja ruoanlaitossa. Osan sadosta kesätyöläiset saavat itselleen.  

Kuva
Kasvulaatikko, jossa kasvaa minttua. Kuva Maarit Karvinen

- Puutarha on koko Vesangan päiväkotikoulun yhteinen ilonaihe. Puutarhan antia ihastellaan ja maistellaan koko joukolla. Lisäksi oppilas- ja lapsiryhmät voivat esittää toiveita, mihin satoa hyödynnetään.  

- Puutarha on yksi käytännön toteutus siitä, kuinka koulussamme harjoitellaan opetussuunnitelman laaja-alaiseen osaamiseen liittyviä työelämän taitoja (L6) sekä osallistumista, vaikuttamista ja kestävän tulevaisuuden rakentamista (L7), kertoo Maarit Karvinen. 

Vastuunottamisen harjoittelua kasvun ihmettä seurattaessa  

Puutarha tarjoaa kaikenikäisille mahdollisuuden seurata kasvien kasvua ja kehitystä ympäri vuoden sekä innostavan ympäristön maistella uusia ja vanhoja makuja suoraan kasvimaalta, pensaista tai puista. Oppilaille puutarhan hoito tarjoaa luontevan ja konkreettisen tavan opiskella kasvien kasvatukseen liittyviä asioita. Kesätyöläiset pääsevät harjoittelemaan työelämän taitoja huolehtimalla omista velvollisuuksistaan työssä. 

Kesällä 2022 töissä olleet puutarhurit ovat kokeneet hommansa antoisaksi ja opettavaiseksi: 

  •  Kesätyön hoitaminen on ollut kivaa! 
  •  Minun mielestäni kaikki on sujunut oikein hyvin ja nopeasti. 
  •  Hauskinta oli kasvien kylvö ja se miten näki että kasvit kasvoi nopeasti ja hyvin. Onnistunut fiilis tuli siitä kun näki että perunoista tuli hyviä. 

 Puutarhassa näkee konkreettisesti oman työnsä tuloksen ja siitä pääsee myös itse nauttimaan!

Kuva
Vesangan päiväkotikoulun puutarhurit 2022. Kuva Maarit Karvinen

Teksti: Maarit Karvinen ja Minna Hakkarainen
Kuvat: Maarit Karvinen

Asiasanat: