Hyppää pääsisältöön

12.9.2022

Kuva
Ikääntyneiden kylä Kauramäessä on edennyt harjakorkeuteen. Kuva Anne Laurén
Kauramäen kylä -kokonaisuus valmistuu kesällä 2023. Suuri osa asunnoista on suunnattu ympärivuorokautista apua tarvitseville ikääntyneille. Lisäksi kylään valmistuu asuntoja yhteisölliseen asumiseen. Kauramäkeä rakennuttaa JVA. Tulevaa toimintaa ohjaa green care hoivafilosofia.

Jyväskylässä Kauramäen asuinalueelle Keljoon avautuu ensi vuoden syksyllä Kauramäen kylä -kokonaisuus. Rakentaminen on aloitettu keväällä. Kylään muuttaa pääasiassa ikääntyneitä henkilöitä, joilla on tarvetta ulkopuoliselle avulle. 

Kuusikymmentä asuntoa on suunnattu henkilöille, joilla avuntarve on ympärivuorokautinen. Lisäksi kylään rakentuu 30 asuntoa yhteisölliseen asumiseen. Yhteisöllinen asuminen sopii henkilölle, jolla palvelutarve on jatkuvaa, mutta avuntarve ei ole säännöllistä yöaikaan.

Yhteisöllisessä asumisessa asukas hyötyy ympärillä olevasta asuinyhteisöstä, toimintaan houkuttelevasta ympäristöstä ja tarpeenmukaisesta avusta. 

Toiminnan perustana Green Care

Toimintaa koko kylän alueella ohjaa Green Care -hoivafilosofia. Green care - toiminnan vaikutukset hyvinvointiin perustuvat luonnon elvyttävyyteen, toiminnallisuuteen ja yhteisöllisyyteen. Kauramäessä luontolähtöisiä menetelmiä voidaan toteuttaa monipuolisesti.

- Esimerkiksi erilaisissa ryhmätoiminnoissa on hienoa nähdä asiakkaan iloa, kun muistista löytyy vanhaa tietoa tai taitoa toisillekin jaettavaksi jonkin puutarha-askareen tekemiseen. Tällainen merkityksellisyyden kokemus voimaannuttaa erityisesti, kun joutuu muuten arjessaan turvautumaan paljon toisten apuun, palveluesimies Anne Laurén kertoo. 

Monialaisen osaamisen työntekijähaku käynnistyy ensi vuonna 

Alueelle avautuu työpaikkoja noin kahdeksallekymmenelle sosiaali- ja terveysalan ammattilaiselle. Kauramäkeen tullaan etsimään fysio- ja toimintaterapeutteja, hoiva-avustajia, lähi- ja sairaanhoitajia sekä sosiaalialan ohjaajia. Henkilöstön hakuprosessi käynnistyy keväällä 2023 ja toiminta startataan alkusyksystä. Henkilöstö pääsee mukaan uudenlaisen toiminnan suunnitteluun.

- Henkilöstön sitoutumisen ja työhyvinvoinnin kannalta on oleellista, että käytännön työn suunnittelijoina ovat itse sen tekijät, toteaa Laurén.

Rakentamisessa huomioidaan ekologisuus ja kestävyys  

Kauramäen kylän rahoittajana on ARA ja rakennuttajana toimii Jyväskylän Vuokra-asunnot Oy. Alueen suunnittelussa on huomioitu kestävän rakentamisen periaatteet. Rakenteet toteutetaan pääosin puurakenteisina ja katolle sijoitetaan aurinkovoimala.  Rakentamisessa noudatetaan TerveTalo –kriteeristöä. 

Rakennukset ovat yksitasoisia. Kauramäen kylän piha-alueet jakautuvat kahteen erityyppiseen kokonaisuuteen. Toiminnallisessa kaupunkipihassa voi pelailla tai harrastaa kaupunkiviljelyä. Rauhallisemman aistipihan puolelta löytyy varjoisa pergolakäytävä, kasvihuone, nuotiopaikka, niittyalue ja koristepuutarha.

- Ympäristövastuuta toteutamme Kauramäkihankkeessa siten, että kiinteistö monikäyttöisyytensä, muuntojoustavuutensa, kestävyytensä ja energiansäästökykynsä ansiosta rasittaa luonnonvaroja mahdollisimman vähän. Konkreettisina ratkaisuina esimerkiksi optimoimme ikkunoiden suuntauksen, tilojen pinta-alan, yksityiskohdat ja auringonsuojauksen. Samalla suosimme kierrätettäviä ja kestäviä materiaaleja, kertoo rakennusarkkitehti Marko Kulju.

Kauramäen kylän kokoava keskus on Sydän, johon sijoittuu alueen kokoontumissalit, kuntosali, aistihuone sekä liiketila, jossa yksityisten hyvinvointipalvelutuottajien on mahdollista tarjota palveluja. Sydän -tilan tavoitteena on mahdollistaa myös erilaisten kylän ulkopuolisten ryhmien toiminta.

Myös yksityishenkilöt voivat halutessaan vuokrata tiloja yksityistilaisuuksiin mahdollisuuksien mukaan. Kauramäen kylän yhtenä tavoitteena onkin olla aidosti osa asuinalueen yhteisöä ja mahdollistaa luontevia kohtaamisia ihmisten välillä.

Rakentumista voi seurata Kauramäen kylän uusilla somekanavilla 

Kauramäen kylän rakentuminen on edennyt harjakorkeuteen ja sosiaalisen median tilit Facebookissa ja Instagramissa seuraavat kylän valmistumista ja kertovat tulevasta.

Ota Kauramäki seurantaan!

Linkit sometileille:

Lisätietoa antavat: 

•    palveluesimies Anne Laurén, puh. 040 556 7348, 
•    rakennusarkkitehti Marko Kulju, Arkitupa Oy, puh. 050 401 4161
•    rakennuttaja Anssi Maaranen, JVA Oy, puh. 050 470 1484
•    palvelupäällikkö Eeva-Liisa Tammi, puh 050 591 1231

Kaupunginosa: