Hyppää pääsisältöön

12.9.2022

Graphein-näyttely esittelee lähes 100 grafiikan teosta Keski-Suomen museon vanhemman keskisuomalaisen taiteen kokoelmista. Esillä on grafiikan vedoksia muun muassa Ellen Thesleffiltä, Outi Heiskaselta, Simo Hannulalta, Pentti Kaskipurolta, Olavi Viherlehdolta, Frans Toikkaselta, Outi Markkaselta, Veikko Koskiselta ja Kain Tapperilta.
Kuva
Karhu, Outi Markkanen, 1990. Kuva: Raisa Nerg, KeMu. Kuva Kuva: Raisa Nerg. KeMu.

Ennen vuotta 1970 keskisuomalaisten graafikoiden joukko ei ollut suuri, mutta kiinnostuksen grafiikkaa kohtaan uskottiin kasvavan, kun vain luotaisiin paremmat edellytykset sen tekemiselle. Jo vuonna 1949 grafiikasta kiinnostuneilla oli mahdollisuus Jyväskylän Kuvaamataiteellisen kerhon järjestämänä tutustua grafiikan tekemiseen. Seuraavien vuosikymmenien aikana grafiikan tasoa maakunnassa pyrittiin edelleen nostamaan. Vuonna 1945 perustettu Jyväskylän Taiteilijaseura järjesti ensimmäisen grafiikan kurssinsa vuonna 1964. 

Grafiikan koulutukseen panostaminen ja siihen innostaminen tuotti tulosta. Esimerkiksi vuosina 1964 ja 1965 Keski-Suomen museossa järjestettyjen Jyväskylän Taiteilijaseuran vuosinäyttelyiden antoisimpana osuutena pidettiin juuri grafiikan teoksia.  Seuraavana vuosikymmenenä Jyväskylän kuvataide-elämässä alettiin yhä tietoisemmin painottaa grafiikkaa. Muun muassa Jyväskylän kaupungin taidekokoelmiin hankittiin entistä enemmän taidegrafiikkaa. 
 
Grafiikan pajan perustamisen myötä työskentelymahdollisuudet Jyväskylässä paranivat, mikä houkutti 1980-luvulla esimerkiksi taidemaalareita ja kuvanveistäjiä kokeilemaan grafiikan tekemistä. Raja-aidat eri taiteiden välillä alkoivat kaatua ja tekniikat uusiutua. Vuosikymmenen loppua kohden grafiikka vakiinnutti asemansa, ja valtakunnallisestikin mainetta saavuttaneet jyväskyläläisgraafikot kuten Ulla Virta, Kirsi Neuvonen ja Riitta Uusitalo, vahvistivat osaltaan Jyväskylän mainetta grafiikan keskuksena. Myös heidän teoksiaan on esillä näyttelyssä.   

Näyttelyssä esillä olevat teokset kuuluvat Keski-Suomen museoon deponoituun Alfred Kordelinin säätiön kokoelmaan ja Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahaston, Jyväskylän tiede- ja taidesäätiön sekä Keski-Suomen museon yhteisrahoituksella hankittuun Hellevi ja Voitto Toivaisen kokoelmaan.  Osa esillä olevista teoksista on taiteilijoiden mallinakin toimineen Lydia Metsämaan (1893-1981) Keski-Suomen museolle testamenttaamasta taidekokoelmasta. Oman kokonaisuutensa näyttelyssä muodostavat Jyväskylän Taiteilijaseuran lahjoittamat 1950-luvun grafiikan kesäkurssilaisten teokset. Museon taidekokoelmat karttuvat pääosin lahjoituksilla, mutta niitä myös täydennetään säännöllisesti Suomen Kulttuurirahaston Betty ja Emil Ilamon rahaston tuella.

Keski-Suomen museon kokoelmien grafiikkaa ei tässä mittakaavassa ole aikaisemmin ollut esillä.

Lisätietoja näyttelystä:

Tuula Vuolio-Vallenius
intendentti, näyttelyt 
Keski-Suomen museo
040 716 7118
tuula.vuolio-vallenius(at)jyvaskyla.fi