Hyppää pääsisältöön

1.9.2022

Kuva
Vihreää nurmikkoa lähikuvassa
Moni pohtii parhaillaan öljylämmityksestä luopumista kodin lämmityksessä. Kannustimena toimii myös rahallinen tuki, jota saa esimerkiksi maa- tai kaukolämpöön siirtyessään. Tuen edellytyksenä on öljysäiliön poistaminen maaperästä.

ELY-keskus kannustaa asukkaita siirtymään uusiutuviin energianlähteisiin. Ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien pientalojen omistajille on tarjolla valtionavustusta öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen ja öljylämmitysjärjestelmän korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla. Tuen saamisen ehtona on öljysäiliön poistaminen maasta tai ympäristöviranomaiselta saatu poikkeuslupa maahan jättämiseen. 

Toimi näin, kun olet luopumassa öljylämmityksestä 

  • Pyydä Tukesin hyväksymä tarkastusliike tyhjentämään, puhdistamaan ja tarkastamaan käytöstä poistettava öljysäiliö. Säilytä tarkastuspöytäkirja.
  • Jos tarkastuksessa havaitaan säiliövuotoja, maaperän pilaantuneisuus on selvitettävä, ja silloin kannattaa olla yhteydessä Jyväskylän kaupungin ympäristönsuojeluun.
  • Pelkkä säiliön puhdistaminen ei riitä, vaan säiliö pitää poistaa maaperästä. Toimita poistettu säiliö joko metalliromukierrätykseen tai jätteenkäsittelykeskukseen. Myös säiliöiden täyttö- ja ilmaputket on poistettava. 

Jos säiliön poistaminen maasta ei ole mahdollista, sen maahan jättämiseksi tulee hakea lupa kaupungin ympäristönsuojelusta. Myönteinen päätös edellyttää, että säiliövuotoja ei ole havaittu.
- Poikkeuksen säiliön maahan jättämiseen voi hakea, jos säiliön poistaminen on teknisesti hyvin vaikeaa tai jos se sijaitsee esimerkiksi rakennuksen perustusten tai muiden rakenteiden alla tai välittömässä läheisyydessä, opastaa ympäristötarkastaja Anu Surakka.

Luvatta maahan jätetty öljysäiliö voi haitata esimerkiksi kiinteistökauppoja

Kiinteistön omistajan vaihtuessa on nykyisen haltijan annettava tarkka tieto maaperään jätetystä säiliöstä uudelle omistajalle.

- Jos säiliö jätetään maaperään ilman lupaa, asia voi nousta esille myöhemmin esimerkiksi kiinteistökauppojen yhteydessä tai säiliö voi haitata myöhempää rakentamista ja maan kaivamista, toteaa Surakka.

Teknistä neuvontaa öljylämmityksen vaihtamiseen tarjoavat Motivan energianeuvonta ja Keski-Suomen energiatoimisto. Tarvittaessa kaupungin ympäristönsuojelusta voi varmistaa oikeat menettelytavat.
 

Lisätiedot

ympäristötarkastaja Anu Surakka
p. 040 770 5978
anu.surakka[at]jyvaskyla.fi