Hyppää pääsisältöön

25.8.2022

Kuva
Startti-pajan toimintaa keväällä 2018. Kuva Sini-Minttu Koivistoinen
Syksyllä lapsille ja nuorille avautuu runsaasti mahdollisuuksia harrastaa ohjatusti tai itsenäisesti esimerkiksi kouluilla, liikuntaryhmissä ja vaikkapa nuorisotiloilla. Lapset ja nuoret voivat myös hakea maksuttomia harrastustiloja.

Kouluvuoden myötä käynnistyvät lasten ja nuorten harrastukset. Syyskuusta alkaen kouluilla järjestetään monenlaisia harrastuksia peruskouluikäisille. Liikuntaharrastus voi löytyä myös LiikuntaVeturin 9–12-vuotiaiden ja perheiden ryhmistä tai LiikuntaLaturin 13–19-vuotiaiden ryhmistä. Lisäksi kaupungin nuorisotilat tarjoavat toimintaa pääosin 10–18-vuotiaille.

Harrastustoimintaa järjestävät myös monet liikuntaseurat ja yhdistykset. 

Harrastustoiminta kouluilla 

Harrastustoiminta käynnistyy kouluilla syyskuun alussa. Toimintaa on aamuissa, pitkillä välitunneilla sekä erityisesti iltapäivisin ennen kello 17. Ohjaajina toimivat koulun henkilökunta sekä yhteistyökumppanit kuten liikuntaseurat ja muut yhdistykset. 
 
Harrastustarjonta vaihtelee kouluittain. Kunkin koulun harrastuslukujärjestyksestä vastaa nimetty harrastusohjaaja. Harrastusohjaajaan voi ottaa yhteyttä, jos on toiveita tai kysymyksiä harrastamiseen liittyen. Yhteystiedot löytyvät koulun Peda.net-sivulta.
 
Maksuttoman harrastustoiminnan lisäksi kouluilla järjestetään myös 1–2-luokkalaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa Jälkkäriä. 

Nuorisotilojen toiminta 

Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelujen nuorisotiloilla järjestetään toimintaa vähintään kolmena iltana viikossa. Viikonloppuisin tilat ovat avoinna noin kahdesti kuukaudessa, perjantaisin ja lauantaisin. Jyväskylän kaupungilla on 10 nuorten ja nuorten aikuisten tilaa eri puolilla kaupunkia, joissa voi pelailla, oleilla ja viettää aikaa muiden nuorten kanssa.

Liikkuvan nuorisotyön yksikkö, Nuorisopaku vie monipuolista vapaa-ajantoimintaa eripuolille Jyväskylää haja-asutusalueile ja taajamiin, joissa ei muutoin nuorisopalveluiden järjestämää toimintaa ole. Nuoret voivat toivoa Nuorisopakua eri puolille Jyväskylää. Toiveita voi esittää Nuorisopakun WhatsApp-numeroon 050 537 9911. 

LiikuntaVeturi – liikkumisen riemua perheille, 9–12-vuotiaille ja erityistä tukea tarvitseville lapsille 

LiikuntaVeturi on kaupungin liikuntapalvelujen perheiden, 9–12-vuotiaiden lasten ja erityistä tukea tarvitsevien lasten maksuton liikuntatuote. Mistään liikuntalajista ei tarvitse olla aiempaa kokemusta. Osallistuminen vaatii ainoastaan hitusen uteliaisuutta.

Kauden 2022–2023 ohjelmassa on ohjattuja liikuntaryhmiä muun muassa Puistokoululla, Hipposhallilla, JSA Cheer Gym -hallilla, Solberginkadun koululla, Viitaniemen koululla, Janakan koululla, Palokan liikuntahallilla, Vaajakummun koululla ja Vaajakosken koululla. 

9–12-vuotiaiden ryhmiin tulee ilmoittautua LiikuntaVeturin verkkosivujen kautta 23.8. alkaen. Tarjolla on myös kaikenikäisille lapsille perheryhmiä, joihin tullaan yhdessä aikuisen kanssa eikä näihin ryhmiin tarvitse ilmoittautua. Noin alakouluikäisille, erityistä tukea tarvitseville lapsille, suunnattuihin Hyppää ja hymyile –lajikokeiluihin ilmoittaudutaan ennakkoon puhelimitse p. 014 569 0179. 
 
LiikuntaVeturi: 
•    Maksutonta ja ohjattua liikuntaa perheille, 9–12-vuotiaille ja erityistä tukea tarvitseville lapsille 
•    Aiempaa kokemusta mistään liikuntalajista ei tarvitse olla 
•    Lisätietoja LiikuntaVeturista: https://www.jyvaskyla.fi/liikuntaveturi

13–19 -vuotiaiden LiikuntaLaturin syyskausi käynnistyy 29.8. 

LiikuntaLaturi tarjoaa 13–19-vuotiaille nuorille toista kymmentä maksutonta liikuntavuoroa viikossa eri puolilla Jyväskylää. Tulevalla kaudella on mukana monipuolisesti eri lajeja, joita pääsee harrastamaan kaudella 2022–2023. Koulujen loma-aikoina poikkeusaikataulu. Ryhmiä on tarjolla mm. Kuokkalassa, Pupuhuhdassa, Puuppolassa, Tikkakoskella, Vaajakoskella ja keskustan alueella.  

LiikuntaLaturi: 
•    Avointa ja maksutonta 13–19-vuotiaille 
•    Paikan päällä on osaavat ja innostavat ohjaajat  
•    Ei vaadi aiempaa kokemusta  
•    Ei ennakkoilmoittautumista – aloittaa voi miltä kerralta vain ja voi käydä kokeilemassa kerran tai kiertää vaikka kaikilla vuoroilla  
•    Kannustetaan kaverikin mukaan liikkumaan! 
•    Lisätietoa LiikuntaLaturista: https://www.jyvaskyla.fi/liikuntalaturi 

Ryhmiä ohjaavat eri urheiluseurojen ja kaupungin liikuntapalvelujen ohjaajat. Ohjelmassa on tarjolla myös omatoimisia vuoroja. Kannustetaan nuoret mukaan kokeilemaan ja pitämään hauskaa LiikuntaLaturissa! 

Tiloja haettavissa nuorten ja nuorten aikuisten ryhmätoimintaan sekä harrastuksiin 

Jyväskylän Veturitalleilla on tarjolla maksuttomia tiloja ensisijaisesti 13–29-vuotiaiden nuorten ja nuorten aikuisten omaehtoiseen ryhmätoimintaan ja harrastuksiin. Tiloja voidaan hakea verkkolomakkeella 28.8.2022 asti. Tilahakemus Veturitalleille kaudelle 5.9.2022–4.6.2023 on osoitteessa https://link.webropolsurveys.com/S/BF2B849B8C3A675E

Kaikkien varattavissa olevia harrastustiloja ovat muun muassa maksuttomat pääkirjaston soitonharjoitteluhuoneet sekä kaupungin ylläpitämät liikuntatilat. Osa liikuntatiloista on maksuttomia alle 18-vuotiaiden harrastusryhmille. 

Harrastamiseen liittyvä tieto löytyy omilta verkkosivuilta 

Jyväskylän kaupungin harrastussivuilta löytyy koottua tietoa harrastusmahdollisuuksista. Sivujen kautta löytyy kaupungin ja kumppaneiden tarjoamat harrastukset sekä muun muassa listat taidekouluista ja liikuntaseuroista. 

Lisäksi harrastussivuilla esitellään erilaisia harrastamisen tukimuotoja ja harrastusneuvonnasta voi pyytää apua harrastuksen löytämiseen. 

Harrastussivut täydentyvät syksyn aikana ja tulossa on muun muassa harrastushaku, josta löytyvät jatkossa kaikki kaupungin ja yhteistyökumppaneiden järjestämät maksuttomat harrastusryhmät kouluilla ja muissa tiloissa. 
 
Harrastussivut löytyvät osoitteesta https://www.jyvaskyla.fi/harrastukset

Lisätietoja:  

Kerhokoordinaattori Sami Talvensola, [email protected], p. 040 704 4821 (koulujen kerhot) 
Harrastuskoordinaattori Elisa Pursiainen, [email protected], p. 050 531 7087 (harrastusohjaajat ja harrastusviestintä) 
Liikunnanohjaaja Reeta Jääskeläinen, [email protected], p. 050 311 8562 (LiikuntaVeturi ja LiikuntaLaturi) 
Palveluesihenkilö Elina Lämsä, [email protected], p. 040 623 4388 (nuorisopalvelut, alueellinen nuorisotyö)