Hyppää pääsisältöön

31.5.2022

Keski-Suomen museo avasi ovensa yleisölle ensimmäisen kerran helluntaina 5.6.1932. Tasan 90 vuotta myöhemmin eli tulevana sunnuntaina KeMussa vietetään merkkipäivän kunniaksi kaikille avointa syntymäpäiväjuhlaa klo 11-18.
Kuva
Suomen luonnonvaraista eläimistöä esittelevä vitriini vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyn Suomen Paviljongissa, Metsähallituksen osastolla. Vitriini on osa liikemies ja keräilijä Viktor Kilpisen vuonna 1932 Keski-Suomen museolle lahjoittamaa aineistoa, joka on luetteloitu Keski-Suomen museon ensimmäiseksi kokoelmaksi. Kuva: KeMu. Kuva KeMu

Juhlapäivän aikana museoon on vapaa pääsy ja kävijöille on tarjolla syntymäpäiväkakkua (klo 12-16). Perheen pienimpiä viihdyttää Wolmar-maakuntapupu ja ohjelmassa on myös muun muassa arkkitehtuuri-teemainen työpaja. Eurooppalaisia kuvakudoksia esittelevässä ARTAPESTRY6-näyttelyssä on juhlan kunniaksi paikalla tekstiilitaiteilija Aino Kajaniemi, joka on yksi näyttelyn taiteilijoista. KeMun muissa näyttelyissä voi tutustua Wivi Lönnin arkkitehtuuriin sekä tehdä ikimuistoisen aikamatkan Keski-Suomen historiaan.

90-vuotisjuhlintaa jatketaan KeMussa vielä varsinaisen syntymäpäivän jälkeenkin. Kesän aikana on luvassa muun muassa työpajoja, yleisöopastuksia ja taiteilijatapaamisia vaihtuviin näyttelyihin liittyen. Juhlavuoden kesänäyttelyitä ovat ARTAPESTRY6, jossa on esillä kansainvälistä tekstiilitaidetta sekä Rauhaa tulin täältä hakemaan, joka juhlistaa toista tämän vuoden syntymäpäiväsankaria eli 150-juhlavuottaan viettävää arkkitehti Wivi Lönniä.

Juhlavuoden aikana Keski-Suomen museon kokoelmiin pääsee tutustumaan myös virtuaalisesti Finna-palvelussa, jonne avataan kuukausittain uusia aineistoja. Kesän aikana avautuvia aineistoja ovat Keskisuomalaisen Osakunnan kotiseuduntutkimusretkien kautta syntyneet aineistot ja Jyväskylän kunnallistekniikan museon perustaja Taito Mörkin keräilijäluonnetta sekä hänen kotikaupunkinsa muutosta kuvastavat valokuvat. Elokuussa julkaistaan Keski-Suomen museon ensimmäisen museonjohtajan Sirkka Valjakan työuran aikana syntyneitä tutkimusaineistoja.

KeMun 90-vuotisjuhlat jatkuvat myös syyskaudella. Ohjelmassa on Lähi-idän historiasta ja perinnöstä kertova näyttely sekä Keski-Suomen museon omista kokoelmista tuotettu grafiikkanäyttely. Juhlavuoden teemaluentosarjassa kuullaan muun muassa naisarkkitehteja ja kestävää kulttuuriperintöä käsittelevät yleisöluennot. Tiedot syyskauden tapahtumista päivitetään KeMun tapahtumakalenteriin, josta löytyy myös KeMun syntymäpäivän tarkempi ohjelma.

Lisätietoja:

Anna Muittari
museolehtori
Keski-Suomen museo
050 311 8879
anna.muittari(at)jyvaskyla.fi