Hyppää pääsisältöön

30.5.2022

Kansainvälinen ARTAPESTRY6-näyttely esittelee tekstiilitaideteoksia lähes 40 taiteilijalta 16 eri maasta. Näyttäviin kuvakudoksiin voi tutustua KeMun 4. kerroksen Taidehallissa.
Kuva
Joan Baxter, Hallaig 2, 2017. Kuva: Steve Clarke. Kuva Steve Clarke

Kansainvälinen ARTAPESTRY6 -näyttely tuo Keski-Suomen museoon nykyajan tekstiilitaidetta eri puolilta Euroopaa. Kuvakudokset ovat näyttävimmillään kuin kolmiulotteisia maalauksia, taidokkaita piirroksia ja tilataideteoksia. Ne vangitsevat katseen ja kutsuvat tutkimaan kokonaisuuteen piiloutuvia yksityiskohtia.

Kuvakudosten eli gobeliinien historia ulottuu aina keskiajalle, jolloin ne toimivat lämpöä eristävänä materiaalina kylmyyttä hohkaavien kotien seinillä. Keskeisen näkyvyyden vuoksi niihin kudottiin tarinallisia kuvia ja uskonnollisia oppeja. Nykyään kuvakudostekniikan taitavien ammattilaisten määrä on harvenemaan päin. European Tapestry Forum perustettiin 2001 vahvistamaan kuvakudosten asemaa ja näkyvyyttä kuvataiteessa sekä kannustamaan uusia taiteilijoita tämän ilmaisutavan pariin.

ARTAPESTRY6 –näyttelyn tavoitteena on tarjota uudenlainen ja tuore näkökulma kuvakudostaiteeseen, mutta samalla myös kunnioittaa sen juuria ja peruslähtökohtia. Näyttelyn teokset ja niiden runsaslukuisuus ovat upea todiste tämän perinteisiin kuvakudostekniikoihin nojaavan taiteenalan potentiaalista ja uudistumiskyvystä.

Vuonna 2021 Tanskassa ja Ruotsissa esillä ollut ARTAPESTRY6 esittelee teoksia lähes 40 taiteilijalta 16 eri maasta. Eurooppalaisten taiteilijoiden lisäksi näyttelyssä on mukana kaksi kutsutaiteilijaa Yhdysvalloista. Näyttelyssä nähdään teoksia myös neljältä suomalaiselta kuvakudostaiteilijalta: Ariadna Donnerilta, Soile Hovilalta, Inka Kivalolta sekä jyväskyläläiseltä Aino Kajaniemeltä. 

Ennen näyttelyn avautumista Keski-Suomen museon auditoriossa järjestetään pe 3.6. klo 12 ARTAPESTRY6 –seminaari, jossa keskustellaan nykyajan kuvakudoksista ja niiden tekemisestä eri näkökulmista, sekä kuullaan neljän suomalaisen kuvakudostaiteilijan puheenvuorot omasta työstään. Mukana ovat kuvakudostaiteilija Andrea Milne, taidehistorian tutkija Leena Svinhufvud ja tietokirjailija, tutkija Micala Sidore sekä suomalaiset kuvakudostaiteilijat Aino Kajaniemi, Inka Kivalo, Soile Hovila ja Ariadna Donner. Kaikki esitelmät tulkataan suomeksi ja englanniksi. Seminaarin ennakkoilmoittautuminen päättyy 30.5. klo 10, mutta sitä voi seurata myös livestriimauksena Keski-Suomen museon YouTube-kanavalla.

Näyttelyn ja seminaarin tuottaa European Tapestry Forum (ETF).
 

Lisätietoja:

Tuula Vuolio-Vallenius
intendentti, näyttelyt 
Keski-Suomen museo
040 716 7118
tuula.vuolio-vallenius(at)jyvaskyla.fi

Aino Kajaniemi
tekstiilitaiteilija
050 327 9462
aino.kajaniemi(at)elisanet.fi