Hyppää pääsisältöön

11.5.2022

Kuva
Yhteiskäyttöauto Jyväskylän kaupungintalon pihassa. Kuva Kati Kankainen
Jyväskylän kaupunki päivittää parhaillaan eri yhteistyötoimijoiden kanssa Resurssiviisas Jyväskylä 2040 -ohjelmaa, joka tukee kaupungin eri toimintoja ja toimialoja käyttämään luonnonvaroja, raaka-aineita ja energiaa kestävästi ja harkitusti.

Resurssiviisaassa Jyväskylässä kaupunkilaiset voivat vuokrata yhteiskäytössä olevia täyssähköautoja iltaisin ja viikonloppuisin.


Ohjelman vision mukaan Jyväskylä on päästötön, jätteetön ja ylikulutukseton kestävän hyvinvoinnin kaupunki vuonna 2040 ja hiilineutraali vuonna 2030. Tällä hetkellä Jyväskylän alueen ekologinen jalanjälki on nelinkertainen kestävän käytön tasoon verrattuna, mikä tarkoittaa sitä, että Jyväskylässä on kulutettu vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana loppuun vuoden 2022 laskennalliset luonnonvarat.

– Ohjelman avulla järkeistämme toimintaamme, koordinoimme resurssiviisaustyötä ja yksinkertaistamme seurantaa ja raportointia. Tavoitteenamme on muun muassa vähentää tehokkaasti päästöjä ja edistää monipuolisesti kiertotaloutta, kertoo ympäristöjohtaja Päivi Pietarinen.

Resurssiviisaus on näkyvä osa kaupungin toimintaa

Jyväskylä on sitoutunut käyttämään kaupungin kiinteistöissä sataprosenttisesti uusiutuvaa sähköä. Kaupunki minimoi kaatopaikalle, polttoon ja vientiin menevän jätteen määrän. Maankäyttöä ohjataan yleiskaavassa, jossa asumisen, työpaikkojen ja palveluiden sijoittelua ohjataan tiiviimmäksi ja hyvien joukkoliikenneväylien varsille. Täydennysrakentaminen suunnataan jo rakennetuille alueille virkistysalueiden sijaan.

– Lisäksi Jyväskylässä on esimerkiksi parannettu vähäpäästöisten ajoneuvojen tankkausta ja latausta. Olemme myös pystyneet pienentämään ruokahävikkiä ja kasvattamaan lähi-, kasvisja luomuruuan osuutta kaupungin ruokapalveluissa, iloitsee Pietarinen.

Jyväskylässä on tehty kestävän kehityksen työtä aktiivisesti jo 1990-luvulta lähtien, ja resurssiviisaus on tälläkin hetkellä yksi kaupungin neljästä strategian kärjestä. Aiempi resurssiviisausohjelma on vuodelta 2019.


Teksti: Jenni Lemettinen ja Päivi Pelkonen
Kuva: Kati Kankainen

Mitä resurssiviisaus tarkoittaa?

Resurssiviisaudeksi kutsutaan toimintaa, jossa kulutus sopeutetaan vastaamaan luonnonvarojen rajallista määrää. Tällöin luonnonvaroja, raaka-aineita ja energiaa käytetään kestävämmin ja harkitummin.

Asiasanat: